Avrupa Yeşil Vakfı (GEF) ve FREDA tarafından yayımlanan Nükleer Enerji: İklim Değişikliğiyle Mücadelede Çıkmaz Sokak, “yeşil” olduğu iddia edilen nükleer enerji hakkındaki başlıca 10 yanlış kanının eleştirel analizini ortaya koyuyor. Yeşil Düşünce Derneği ise kitapçığın Türkçe bir kaynak olarak yayılması için Cemre Nayir’in çevirisini sundu.
“Nükleer Enerji: İklim Değişikliğiyle Mücadelede Çıkmaz Sokak” kitapçığı “yeşil” olduğu iddia edilen nükleer enerji hakkındaki başlıca 10 yanlış kanının eleştirel bir analizini sunmak için Avrupa Yeşil Vakfı (GEF) ve FREDA tarafından yayımlandı. Yeşil Düşünce Derneği ise doğru bilinen yanlışlara dair Türkçe bir kaynak olarak yayılması için Cemre Nayir’ın çevirisini sundu.
Avusturya Parlamentosu Üyesi ve Avusturya Yeşiller Partisi Nükleer Karşıtı Sözcüsü Martin Litschauer ve Avusturya Federal Çevre Ajansı Uzman Yardımcısı Maria Niedertscheider ile yakın işbirligi içinde hazırlanan kitap, Avrupa’da geniş çaplı bir tartışmaya rehberlik etmesi ve bir köprü teknolojisi olarak nitelendirilmeye çalışılan nükleer enerjiye ilişkin anlatıya dair gerçekleri özetlemeyi amaçlıyor.
Kitapçığın tanıtımında, Martin Litschauer’in “…Ne Fukuşima’daki olabilecek en büyük kaza, ne sayısız mali fiyasko, ne Krsko Nükleer Santralı yakınlarındaki şiddetli depremler, ne nükleer santral ekipman tedarikçilerinin iflasları, ne çözülemeyen nükleer atık sorunu ve zehirli uranyum madenleri, ne de savaş alanı olarak kullanılabilecek nükleer santrallar, nükleer yanlısı güçlerin fikrini degiştirmek için yeterli bir gerekçe oldu.
Bugün nükleer lobisi hiç olmadığı kadar güçlü. Lobiciler, neye inanılması gerektiği algısı ve gerçeklik arasında muazzam bir fark yaratmayı başardılar. Çernobil sonrası nesil, modern, güvenli, ucuz ve karbon nötr nükleer enerji masalına giderek daha fazla kapılıyor. Bu argümanlar hızlı bir sekilde çürütülebilir ancak yine de çoğu zaman sadece art niyeti gizlemeye yarar: Nükleer silah stokunu artırmak” ifadelerine yer verildi.