#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

“Yaşam Hakkına Saygı, Şiddeti Hep Yendi, Yine Yenecek!”

Sokakta yaşayan köpeklerin öldürülmesinin önünü açan ve kamuoyunda “Katliam Yasası” olarak da anılan 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi, AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Dört Ayaklı Şehir: Kent, Doğa, Hayvan Çalışmaları Derneği, başlattığı “Can Yoldaşımı Yaşatacağım” kampanyası ile şiddete karşı hayvanları koruyup yaşatmanın bizim elimizde olduğunu ifade etti. Şiddet dalgasının sokak hayvanlarının kamusal yaşamına son vereceğinin vurgulandığı açıklamada, “Sokak Hayvanları Sahipsiz Değil” diyerek yurttaşlardan kampanyaya destek olmaları istendi.

Kentlerde ve kırsal alanlarda sokak hayvanlarının yaşamları ve haklarını korumak için araştırma odaklı savunuculuk çalışmaları yürüten Dört Ayaklı Şehir: Kent, Doğa, Hayvan Çalışmaları Derneği, Katliam Yasası’na karşı sokak hayvanlarını kurtarma ve koruma çalışması başlattı: “Can Yoldaşımı Yaşatacağım.”

Şiddete Karşı Hayvanları Koruyup Yaşatmak Bizim Elimizde

Dört Ayaklı Şehir derneğinin başkanı, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mine Yıldırım da kampanya hakkında şunları söyledi: “Dört Ayaklı Şehir olarak uzun yıllardır kentlerde ve kırsal alanlarda sokak hayvanlarının yaşamını korumak ve iyileştirmek için çalışan, araştırma odaklı bir sivil toplum kuruluşuyuz. 6 Şubat depremlerinin ardından altı ilde veteriner hekimlerimizin desteğiyle arama-kurtarma çalışmalarına katıldık. Binlerce hayvanı enkazdan çıkardık, afet sonrası iyileşme süreçlerinde klinik tedavi ve rehabilitasyonlarını üstlendik.  Kısırlaştır-Aşılat-Yerinde Yaşat çalışmamızla Türkiye genelinde 14 ilde sokak hayvanlarını kısırlaştırıyor, aşılatıyor, sağlıklı ve iyi yaşamaları için tıbbi yardım ve rehabilitasyon desteği veriyoruz. 6 Şubat depremlerinden bu yana yürüttüğümüz afet bölgesindeki hayvanları koruma ve iyileştirme çalışmamız, pek çok ilde etkin çalışan yaygın gönüllü ağımız, bize bu kez siyaset eliyle dayatılan yıkıma karşı hayvanları korumak için gerekli paydaş ilişkilerini, tecrübe ve yapabilirlikleri sağladı.”

“Şiddet Dalgası Sokak Hayvanlarının Kamusal Yaşamlarına Son Verecek”

Can Yoldaşımı Yaşatacağım kampanyasının tanıtım sayfasında ise şu bilgiler yer alıyor:

“Türkiye’de bir arada yaşadığımız yüz binlerce sokak hayvanının, kentlerde ve kırsal alanlarda gündelik yaşamı paylaştığımız yoldaş türlerin hayatını etkileyecek bir dönüm noktasındayız. Siyasi iktidar, sokak hayvanlarına ve toplumdaki hayvanları koruma kültürüne karşı uzun yıllardır yürüttüğü kutuplaştırıcı, dışlayıcı ve  düşmanlaştırıcı söylemlerini, yasal zemine oturtarak şiddet siyasetini kuvvetlendirme çabasında. Demokratik ve anayasal teamülleri hiçe sayarak, toplumsal muhalefeti sessizleştirerek Komisyon süreçleri tamamlanan ve TBMM Genel Kurul’da oylanan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik teklifi ile sokak hayvanlarının kamusal yaşamlarına son verecek şiddet dalgasının, sokaklardan toplatılıp kitlesel olarak barınaklarda hapsedilmeleri, yuvalandırılmayanların öldürülmeleri yasal hale geliyor. Sokak hayvanlarına yönelik şiddetin cezasız bırakılmasına karşı yükselen toplumsal talepleri, adalet arayışını ve hayvanların yaşam hakkının tanınmasına yönelik mücadeleleri hiçe sayan iktidar, bir arada yaşama ve hayvanlara yönelik ihtimam kültürüne karşı şiddeti, toplu katliamı örgütlüyor. Bugün sokak hayvanları toplatılma, barınağa hapsedilme ve öldürülme tehlikesi ile karşı karşıya bırakılırken, hepimize sorumluluk düşüyor. Yoldaşlarımız, komşularımız ve gündelik yaşamın vazgeçilmez parçası olan sokak hayvanlarını kurtarmak, korumak ve yaşatmak için Dört Ayaklı Şehir olarak sokak hayvanlarını kucaklamak, yaşatmak ve korumak için kolları sıvadık. ”

“Önceliğimiz, Risk Altındaki Sokak Hayvanları” 

Derneğin saha çalışmaları koordinatörü Berrak Doğan, Dört Ayaklı Şehir’in bu kampanyada önceliğinin toplatılma, barınakta hapsedilme ve öldürülme riski altındaki sokak  hayvanları olduğunu belirtti: “Can Yoldaşımı Yaşatacağım Kampanyamız ile olabildiğince fazla sayıdaki sokak köpeği ve kedisini kısırlaştırıp aşılatıp kimliklendiriyoruz. Geçici ve kalıcı yuvalara yerleştirerek güvenli alanlarda kalmalarını sağlıyoruz.  Önceliğimiz, toplatılma riski altındaki bölgelerde yaşayan sokak köpekleri ve kedileri. Yasa değişikliği sürecinin başından bu yana toplamalara karşı yürüttüğümüz ihbar arşivi çalışmamız ışığında, yereldeki hayvan koruma gönüllüleri ile koordine biçimde risk altındaki hayvanları tespit ediyoruz. Bizim ulaştığımız ya da bizlere ulaşan hayvanların hızlıca kısırlaştırılması ve kimliklendirilmesi için yerel yönetimler, resmi ve kurum veteriner hekimler ve serbest veteriner hekim klinikleri ile etkin çalışmalar yürütüyoruz.”

“Sokak Hayvanları Sahipsiz Değil”

Dört Ayaklı Şehir Kent, Doğa, Hayvan Çalışmaları Derneği şu açıklamada bulundu:

Can Yoldaşımı Yaşatacağım” kampanyamıza düzenli bağışlarınızla, risk altındaki bir sokak hayvanının kısırlaştırılması, bakımına ve rehabilite edilmesi süreçlerine maddi açıdan destek verebilirsiniz. Dört Ayaklı Şehir şu sözlerle tüm yurttaşları sokak hayvanlarını korumak için dayanışmaya çağırıyor: “El birliğiyle kurtardığımız, sizin adınıza kısırlaştırıp iyi yaşama kavuşmasını sağladığımız her sokak hayvanı, şiddete karşı bir arada yaşamı ve hayvanlara adaleti kuvvetlendirecek. Çünkü inanıyoruz ki, ihtimam, koruma ve yaşam hakkına saygı, şiddeti hep yendi, yine yenecek. Sokak hayvanları sahipsiz değil. Onların sahibi, koruyucusu ve yoldaşı bizleriz. Tüm yurttaşları hayvanları yaşatmak ve korumak için dayanışmaya destek vermeye çağırıyoruz.”

Katliam Yasası Meclis’ten Geçti

Kamuoyunda “Katliam Yasası” adıyla da bilinen ve sokakta yaşayan köpeklerin öldürülmesinin önünü açtığı için yoğun tepkiyle karşılanan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. TBMM, Salı saat 03.51’de kapanmadan önce teklifin bütünü üzerine yapılan oylamaya 500 milletvekili katıldı. Oylamaya katılan 275 milletvekili yasa tasarısını kabul ederken, 224 milletvekili ret oyu verdi. Bir milletvekili ise çekimser kaldı.

Teklif Yasalaştı, Genel Kurul Tatile Girdi

Hafta sonu yasanın en tartışmalı, hayvan yaşamını en yakından ilgilendiren maddeleri; tüm itirazlara, teklifin geri çekilmesi ve uzlaşılarak çıkarılması önerilerine karşın AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmişti. Pazartesi gün boyu ve salı günü ilk saatlerinde teklifin bütün maddeleri tek tek oylandı, yasanın bütünü de oylanarak kanunlaştı. Teklifin yasalaşmasının ardından, TBMM Genel Kurulu tatile girdi. TBMM Başkanvekili Celal Adan birleşimi, 1 Ekim Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı.

CHP ve bazı DEM Partili milletvekilleri, Genel Kurul’da yasa teklifini ellerine giydikleri üzerinde “Katliama dur de” kırmızı boyalı eldivenlerle protesto etmişti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yürütmeyi durdurma talebiyle yasayı Anayasa Mahkemesi‘ne taşıyacaklarını söyledi. Teklifin yasalaşmasının ardından çok sayıda yurttaş sosyal medyadan tepki gösterdi. #YasayıGeriÇek, #KatliamYasasınıTanımıyoruz etiketleri ile binlerce mesaj paylaşıldı.