Anayasa Mahkemesi (AYM), sokak hayvanlarına ilişkin kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davada ilk incelemesini yaptı. Yapılan inceleme sonucunda AYM, başvuruda eksiklik tespit etmedi ve davanın daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşülmesine karar verdi. Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen hayvanseverler ve yaşam hakkı savunucuları ise yasayı kabul etmediklerini belirterek mücadelelerindeki kararlılığın süreceğini ifade ettiler.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Resmi Gazete’nin 2 Ağustos’taki sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a ilişkin CHP’nin 15 Ağustos’ta bazı hükümlerin iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle yaptığı başvuru hakkında Genel Kurul gündeminde ilk incelemesini yaptı.
Başvuruya ilişkin eksiklik tespit etmeyen AYM, davanın, daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşülmesine karar verdi. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından CHP, yasanın 17 maddesinden 16’sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması adına 15 Ağustos’ta AYM’ye başvurmuştu.
Başvuru sonrası Yüksek Mahkeme önünde basın açıklaması yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, iptalini istedikleri maddelerin hayvan haklarına, kamu yararına, devletin temel amaç ve görevlerine, yaşam hakkına, çevre hakkına, tabiat varlıklarının korunması esasına ve uluslararası anlaşmaların iç hukuka etkisine tümüyle aykırı olarak düzenlendiğini savunmuştu.
Hayvanseverler ve Yaşam Hakkı Savunucuları Çağlayan Adliyesi’ndeydi
ANKA’nın haberine göre, hayvanseverler ve yaşam hakkı savunucuları, Anayasa Mahkemesi’nin ilk incelemesini yaparak esastan görüşme kararı aldığı sokak hayvanlarına ilişkin kanunla ilgili İstanbul’da Çağlayan Adliyesi önünde eylem yaptı. Yaşatacağız Platformu, Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle açtığı davada ilk incelemesini yaptığı Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’yla ilgili Çağlayan Adliyesi önünde açıklamada bulundu. Açıklamaya, CHP İstanbul Doğa ve Hayvan Hakları Komitesi de katıldı.
“Hayvanlar Pek Çok Yerde Toplu Halde Katledildi”
Yaşatacağız Platformu, Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle açtığı davada ilk incelemesini gerçekleştirdiği Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’yla ilgili Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yaptı. Platform adına açıklamayı okuyan Sevcan Çamlıdağ, “AKP ve MHP’nin kapalı kapılar ardında ve halkın ezici çoğunluğunun itirazına rağmen apar topar Meclis’ten geçirdiği, yaklaşık bir ay önce bugün yürürlüğe giren Katliam Yasası, bugün iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi tarafından inceleniyor. Katliam Yasası’nın yürürlüğe girmesini takip eden bu bir aylık süre zarfında hayvanlar pek çok yerde toplu halde katledildi. Katliam Yasası’nın öngördüğü vahşetin, katliamın boyutu zaman geçtikçe gün yüzüne çıkıyor” dedi.
“Katiller, Tecavüzcüler ve İşkenceciler Hiçbir Ceza Almaksızın Topluma Tekrar Karışıyor”
“Bu, adalet sarayı önündeki ilk basın açıklamamız değil” diyen Çamlıdağ, “Yıllardır hayvanlara yönelik şiddet, işkence, istismar ve katliamların duruşmalarında her gün ama her gün katillerin, tecavüzcülerin, işkencecilerin hukuk kisvesiyle teşvik edildiğine, ödüllendirildiğine, hiçbir ceza almaksızın topluma tekrar karıştığına şahit oluyoruz. Bu meselenin bireysel olmadığını biliyor, hayvanlara yönelik sistematik şiddetin kök nedenleriyle mücadele ediyoruz” diye konuştu.
“AYM’den Beklentimiz Bu Yasanın Anayasaya Aykırı Olduğunu Tespit Etmesidir”
“Anayasa Mahkemesi’nden beklentimiz, bu yasanın anayasa aykırı olduğunu tespit etmesi ve değişiklikleri iptal etmesidir” diyen Çamlıdağ, “Çünkü bu Katliam Yasası, anayasadaki çevre hakkı bakımından da kişilerin maddi ve manevi bütünlüğü bakımından da ihlal teşkil etmektedir. Ancak sonuç ne olursa olsun, Anayasa Mahkemesi bu Katliam Yasası’nı ister iptal etsin ister etmesin, biz hayvanları yaşatmak için sürdürdüğümüz bu mücadeleden kesinlikle ama kesinlikle vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
29 Eylül’de, İstanbul-Maltepe’de Miting Düzenlenecek
Çamlıdağ, “Biz bu ülkede Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığını ve hukuka aykırılığın, anayasayı delmenin norm haline getirilmeye çalışıldığını da elbette biliyoruz. Ancak bu keyfi, antidemokratik uygulamalara alışmayacağız, bunları kabul etmeyeceğiz. Hayvanların hayatını ne pahasına olursa olsun savunacağız ve koruyacağız. Anayasa Mahkemesi incelemesi ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın, 29 Eylül’de Maltepe’de büyük İstanbul mitinginde buluşacağız” diyerek sözlerini noktaladı.
“Ülkemize Sürülen Bu Kara Lekeyi Onaylamanız Mümkün Değildir”
T24’te yer alan habere göre, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Haydar Özkan da grup adına yaptığı açıklamada, “Kanunun ana hedefi kısırlaştırmaydı ama maalesef ne hükümetin kendi belediyeleri ne de iktidar belediyeleri kısırlaştırma yapmadı. Merkezi hükümetse bu kısırlaştırmayı yaptıramadı. Merkezi hükümet görev yaptıramadığı için bugünkü yasa ile 7527 sayılı ‘Katliam Yasası’ ile belediyelere tekrar öldürme yetkisini verdi. Resmen belediyelere ‘Öldürebilirsiniz’ dediler. Anayasa Mahkemesi mensuplarına diyoruz ki, ülkemize sürülen bu kara lekeyi, ülkemize getirilen bu Katliam Yasası’nı asla ve asla onaylamanız mümkün değildir. Onun için bu yasayı insanlık adına, vicdan adına, doğa ve çevre adına ve İslam adına lütfen geri çeviriniz, kabul etmeyiniz, iptal ediniz. Bu yasanın iptal edilmesini yüce Türk adaletinden bekliyoruz” dedi.
“Yasanın Niçin Esas Yönünden Anayasaya Aykırı Olduğunu Tespit Ettiğimiz Neticeler Meydana Geldi”
Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu ise “İptali talep edilen 7527 sayılı yasa yürürlüğe girdiği 2 Ağustos 2024 tarihinden itibaren, yasanın gündeme alındığı 5 Eylül 2024 tarihine kadar kamu yararına aykırı olan, telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açmış olup bu konuda baromuza yapılan ihbarlar ve haricen tespit ettiğimiz vakalar Anayasa Mahkemesi’nin dikkatine sunulmuştur” dedi.
Belgelere göre bu sürede bilinen 100’den fazla hayvanın öldüğünü aktaran Köroğlu şunları söyledi: “Yasanın niçin esas yönünden anayasaya aykırı olduğunu tespit ettiğimiz neticeler meydana gelmiş ve yasa yürürlükte kaldığı her geçen gün, bu neticelerin meydana geleceği öngörülmektedir. Yüzlerce hayvanın ölmesi ve eziyete maruz kalmasının önlenmesi, ancak ve ancak Anayasa Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı vermesi ile mümkün olacağından, anayasaya açıkça aykırı olan ve iptali istenen hükmün iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüğünün de durdurulması gerektiği kanaatine vardığımızı saygıyla bildiririz.”