Sivil Toplum

Adil ve Sürdürülebilir Bir Dünya için Gelecek Paktı Kabul Edildi

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurul toplantıları kapsamında gerçekleşen Geleceğin Zirvesi’nde hükümetler 22 Eylül’de küresel sorunlara yönelik çözümler ile adil ve sürdürülebilir bir dünya için Gelecek Paktı’nı kabul etti. Aynı hafta BM Genel Kurulu ve Geleceğin Zirvesi kapsamında gerçekleşen UN Global Compact 2024 Liderler Zirvesi’nde, Türkiye Ülke Ağı geniş bir temsille yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu 22 Eylül’de küresel zorluklara karşı daha etkin, kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek amacıyla Gelecek Paktı’nı kabul etti. Yapay zeka yönetişiminden iklim değişikliğiyle mücadeleye, toplumsal cinsiyet eşitliğinden finansal sistemlerin yeniden yapılandırılmasına, barış ve güvenlikten küresel yönetişimin yeniden tanımlanmasına kadar geniş bir yelpazede konuları ele alan pakt, sürdürülebilir kalkınmanın hızlandırılması için kritik bir rol oynuyor. Paktın hedeflerinin sahada anlamlı bir dönüşüm yaratmasını sağlamak için özel sektör de dahil olmak üzere tüm paydaşların desteğine olan ihtiyaç var.

BM Genel Kurulu ve Geleceğin Zirvesi kapsamında 24-25 Eylül tarihlerinde New York’ta düzenlenen UN Global Compact Liderler Zirvesi; dijital inovasyon, yapay zeka ve hızlı teknolojik gelişmeler döneminde risk ve krizlerin ele alındığı bir platform sundu. Liderler Zirvesi herkes için sürdürülebilir bir dünya ve refah yaratılması için iş dünyası liderleri, BM, akademi ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirdi. Zirvenin ilk gününde kriz zamanlarında iş dünyasının rolü, hızla gelişen teknolojik ve dijital dönüşümler kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları‘na (SKA) ulaşma yolunda özel sektörün atabileceği adımlar tartışıldı. Toplantının ikinci gününde ise insan hakları, iklim değişikliğiyle mücadele, inovasyon, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iyi yönetişim temalarında interaktif atölyeler düzenlendi.

Avrupa’nın SKA’lara Yönelik İlerlemesi Tartışıldı

BM Genel Kurul haftasında ayrıca UN Global Compact Türkiye, Fransa, İtalya ve İspanya Ülke Ağları ev sahipliğinde “2024 Avrupa SKA Barometresi” (2024 European SDG Barometer) başlıklı bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte UN Global Compact Avrupa Yerel Ağları işbirliğinde düzenlenen, şirketlerin SKA’lara dair bilgi seviyelerini, SKA’lar hakkında çalışmalarını ve SKA’ları stratejilerine nasıl entegre ettiğini ölçmeyi hedefleyen Avrupa çapındaki araştırmanın sonuçları açıklandı. 10 ülkeden 1.422 şirketin katıldığı araştırmaya göre Avrupa’da şirketler stratejilerini SKA’larla uyumlandırmada ilerleme kaydediyor. Bu uyum, yeni düzenlemelerle daha da güçleniyor. Bununla birlikte şirketler hedeflerini somut uygulamalara dönüştürme; ilerlemelerini ölçme ve şeffaf bir şekilde ve raporlama alanlarında desteğe ihtiyaç duyuyor.

About Post Author