#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Kahramanmaraş ve Hatay’da Depremden Zarar Gören Tekstil Sektörüne Destek

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP), Kahramanmaraş ve Hatay’da depremden etkilenen tekstil sektörünün toparlanmasını desteklemek amacıyla başlattığı ve İsveç tarafından finanse edilen girişim; yeni iş yerleri, modern ekipman, beceri eğitimi ve çalışanlara yönelik psikososyal destek sağlayarak hazır giyim, deri ve ayakkabı sektörlerinin yeniden canlanmasını hızlandırmayı hedefliyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Kahramanmaraş ve Hatay’da depremden etkilenen tekstil sektörünün toparlanmasını desteklemek amacıyla 1,62 milyon ABD doları tutarında, İsveç tarafından finanse edilen bir girişimi başlattı. Girişim; yeni iş yerleri, modern ekipman, beceri eğitimi ve çalışanlara yönelik psikososyal destek sağlayarak hazır giyim, deri ve ayakkabı sektörlerinin yeniden canlanmasını hızlandırmayı hedefliyor.

İsveç Büyükelçisi Malena Mård, “Tekstil sektörü, bölge ekonomisinin temel direği ve bu sektörün iyileşmesi, yıkıcı depremler sonrasında geçim kaynaklarının geri kazanılması açısından hayati önem taşıyor. İsveç, Türkiye’deki sürdürülebilir toparlanma çabalarını desteklemeye kararlı ve bu sektördeki rekabet gücünü yeniden kazandırmak için UNDP ve yerel ortaklarla işbirliği yapmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Bölge genelinde yeniden yapılanma çalışmaları ilerleme kaydederken, hâlâ felaketin uzun süreli etkilerini her yerde görmekteyiz. Bu nedenle, İsveç’in sürekli desteğiyle, yerel ekonomiyi yeniden canlandırmak için tekstil sektöründeki bazı ihtiyaçları karşılamaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Yerel Üreticilerin Üretim Kapasitelerini Artırmaları Amaçlanıyor

Kahramanmaraş’ta yeni kurulan Ortak Kullanım Otomatik Kumaş Kesim Tesisi’nin açılış töreni, ziyaretin en önemli anlarından biriydi. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) işbirliğiyle kurulan tesis, yerel üreticilere hizmet vererek üretim kapasitesini ve ürün kalitesini artırmalarına olanak tanıyacak. Bölgedeki hazır giyim ve ayakkabı üretim sektörleri için başka ortak kullanım tesisleri kurma konusunda da önemli bir role sahip olan DOĞAKA, Hatay’da benzer bir girişim olan ve bu ay sonunda temel atma töreni yapılması planlanan ayakkabı saya tesisi için de UNDP ile birlikte çalışıyor.

DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, “Kahramanmaraş’ta 1000 m2’lik alana kurulan Otomatik Kumaş Kesim Tesisi hem depremlerden sonra küçük ve yetersiz alanlarda üretim yapmak zorunda kalan hazır giyim imalatçılarının yer sorununa hızlı bir şekilde cevap verecek hem de hatasız ve firesiz kesimiyle verimlilik artışını da sağlayacak. Bölgede ortak kullanıma yönelik ilk tesis olma özelliği taşıyan tesis Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular Odası tarafından işletilecek” dedi.

Ayrıca UNDP’nin İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Eğitim Vakfı ile yaptığı işbirliği kapsamında; hazır giyim, ayakkabı ve deri sektörlerindeki küçük işletmelere beceri eğitimi, iş bulma ve iş geliştirme desteği sağlanacak. Dezavantajlı grupların tekstil iş gücüne katılması için özel bir çaba gösterilecek.

“Travmaların İyileşmesine Katkıda Bulunmak Çok Değerli”

İHKİB Eğitim Vakfı Denetim Kurulu Üyesi İlker Karataş, “Proje kapsamında Kahramanmaraş’ta tekstil ve hazır giyim sektörlerine yönelik ihracat geliştirme danışmanlığı, pazar araştırması, iş geliştirme, sosyal uygunluk gibi konularda mesleki ve teknik eğitimler veriyoruz. İnsanların kendi ayaklarının üzerinde durabilecekleri koşulları yaratmak, travmalarının iyileşmesine katkıda bulunmak bizim için çok değerli. Bu çalışmaların, buradaki tekstil ve hazır giyim üretim tesislerimizin toparlanmasını ve deprem öncesinden daha güçlü kapasitelere ulaşmasını hızlandıracağına inanıyorum” diye konuştu.

UNDP’nin bu girişimde üçüncü ortağı olan Travma ve Afet Ruh Sağlığı Çalışmaları Derneği (TARDE), tekstil çalışanlarına psikososyal destek sağlayacak ve 2023 yılında Reyhanlı’da inşa edilen bir İş Sağlığı Merkezi’ni tam kapasiteyle faaliyete geçirecek. Bölgedeki travmanın derinliği göz önüne alındığında, mesleki beceri eğitim programlarının temel bir bileşen olarak ruh sağlığı desteğini içermesi gerektiği iş dünyası liderlerinin hemfikir olduğu konulardan biri.

Deprem Sonrası Toparlanma Çabaları

Heyetin bölgedeki programında, deprem sonrası toparlanma çabalarına yönelik İsveç’in 15 milyon ABD doları tutarındaki katkısıyla finanse edilen diğer UNDP girişimleri de yer aldı. Heyet, Kahramanmaraş Karacasu Konteyner Kent’te yer alan Gündüzlü Bakım Merkezi’ni de ziyaret etti. Bu merkez, deprem sonrası UNDP ve İsveç desteğiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kurulan iki merkezden biri (diğer merkez ise Adıyaman’da). Her biri dokuz profesyonel personele sahip bu bakım merkezleri, 2.200’den fazla yaşlı ve engelli kişiye fizyoterapi, ruh sağlığı danışmanlığı ve kişisel hijyen desteği sağlıyor. UNDP’nin desteğiyle, Hatay ve Malatya’da da benzer merkezler açılacak.

Heyet, ayrıca 2023 yılı sonunda UNDP tarafından depremden etkilenen 11 ilde toplam 4.622 girişimciye verilen “deprem sonrası toparlanma hibeleri” kapsamında destek alan, Kahramanmaraş’tan sekiz hibe faydalanıcısıyla bir araya geldi. Toplam değeri 10 milyon ABD doları olan bu hibeler, binlerce aile şirketine, depremin neden olduğu yıkımın ardından işlerine geri dönmeleri için gereken can suyunu sağladı. Hibe faydalanıcıları, deprem bölgesindeki işletmelere verilen desteğin devam etmesinin önemine dikkat çektiler.