#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
foto 1 halilaga bakir madeni santiye k

Cengiz Holding Kaz Dağları’nda: Ağaç Kıyımı Sürüyor!

Cengiz Holding, Halilağa Bakır Madeni projesi kapsamında Kaz Dağları’nın eteklerindeki Bayramiç ilçesinde asırlık ağaçların kesimine devam ederken çevre STK’larından ve yurttaşlardan yükselen tepkiler büyüyor.

Cengiz Holding, Halilağa Bakır Madeni projesini 2019’da Kanadalı Liberty Gold’dan 55 milyon dolara devralmıştı. Projenin işletme ruhsat alanı yaklaşık 51 bin 660 dönüm, yani 7 bin 380 futbol sahası büyüklüğünde. Holding son olarak Kaz Dağları’nın eteklerindeki Bayramiç’te iş makineleri ve kesim ekipleriyle ormana girdi. Jandarmanın orman yollarının kapattığı alanda çok sayıda ağaç kesiliyor. Yaklaşık 6 bin dönüm, yani 857 futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alan risk altında. Proje kapsamında 1 milyon ağaç katledilecek.

Proje hakkında verilen ÇED Olumlu Kararının iptali için, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği ve 95 yurttaş bir dava açmıştı.

“Proje Sahasındaki Orman Varlığı Ciddi Bir Şekilde Zarar Görecek”

Davayı üstlenen Altıparmak Hukuk Bürosu ise sürece yönelik yaptığı açıklamada, davanın görüldüğü Çanakkale 1. İdare Mahkemesi tarafından proje sahasında keşif yapılmış ve bilirkişi heyet raporu alındığını hatırlattı ve şöyle devam etti: “Bu raporda; Çevre, Jeoloji ve Hidrojeoloji Mühendisi ile Orman Mühendisi bilirkişi tarafından yapılan ayrıntılı değerlendirmeler sonucunda; proje sahasındaki orman varlığının ciddi bir şekilde zarar göreceği, bu durumun Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele yükümlülüklerine aykırı olduğu; projenin bir uzantısı olan ve maden ocağına proses suyu sağlaması amaçlanan Hacıbekirler göleti ve Kocaçay su iletim hatları projeleri gibi entegre projelerin ÇED sürecinde dikkate alınmadığı; ocak faaliyetleri sonucunda dağ, yamaç vb. yok edilerek çukurlar açılacağı, oluşturulan atık döküm sahası, stok ve malzeme depolama sahalarıyla yüzey topografyasının değiştirileceği, tüm bu etkinliklerin yüzey ve yeraltı sularını olumsuz etkileme potansiyeli bulunması nedenleri ile söz konusu projede kamu yararı bulunmadığı, tespitleri yer almıştır.”

Orman Kıyımına Tepkiler Büyüyor

TEMA Vakfı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Çanakkale’de yapılması planlanan Halilağa Bakır Madeni projesi için ağaç kesimleri devam ediyor!” diyerek “Kaz Dağları için, ağaçlarımız için, geleceğimiz için 9 Kasım Cumartesi günü saat 12.00’da Hacıbekirler köyünde buluşuyoruz!” çağrısında bulundu.

“İklim ve Biyoçeşitlilik Krizini Aynı Anda Yaşarken Doğamız Tek Müttefikimiz”

WWF Türkiye de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Nefesimizi kesmeyin! Kaz Dağları Tehdit Altında!” uyarısında bulundu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Çanakkale’deki Halilağa Bakır/Altın madeni proje alanında halkın ve sivil toplum kuruluşlarının tüm itirazlarına, halen devam eden hukuk mücadelesine rağmen daha önce işaretlenen ağaçların kesimi başladı. Yaklaşık 6.000 hektara genişletilmesi planlanan maden projesi ile yüzbinlerce ağaç geri dönülemez bir şekilde yok olacak, bölgedeki köyler doğrudan etkilenecek. Bu ölçüde bir kesim, bakır üretimi için yıllık 180 bin ton oksijen üretiminden mahrum kalmaya denk geliyor. Nefesimiz kesiliyor! Ülkemizin en önemli doğal ve kültürel alanlarından biri olan Kaz Dağları’nı madenciliğe feda edemeyiz! Bu alanda yaratılan tahribat restorasyon çalışmalarıyla veya diğer alanlarda yapılacak ağaçlandırma çalışmaları ile telafi edilemez. Halilağa Bakır Madeni projesine verilen tüm izinlerin acilen iptal edilmesini talep ediyoruz. Ağaçlara yönelik müdahalelere acilen son verilmeli. İklim ve biyoçeşitlilik krizini aynı anda yaşarken, doğamız tek müttefikimiz. Bir ağaç topluluğunun ötesinde, barındırdığı canlı ve cansız varlıklar arasındaki ilişkilerle bir bütün olan orman ekosistemi madenden daha değerli.”

“Bu Ağaçları Tek Tek Savunmak Zorundayız”

Diken’in haberine göre, bölgedeki bir yurttaş da duruma tepki göstererek Bayramiç’in Hacıbekirler Köyü’nde toplanma çağrısı yaptı ve “Bilirkişinin kamu yararı yoktur dediği yerde katliam yapılıyor. Bu katliama sessiz kalmayın. Bu katliamı önlemek mümkün. Bu ağaçları tek tek savunmak zorundayız. Bu makineleri durdurmak zorundayız. Türkiye buna sessiz kalma. Kaz Dağları’nı maden sahası yaptılar. Kaz Dağları kalmadı. %79’u maden ruhsatlı zaten. Yeni bir madene ihtiyacımız yok zaten. İstemiyoruz. Bu ağaçların katliamını durdurmak zorundasınız!” dedi.

Çanakkale’de Hacıbekirler köyünün yanı sıra 9 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’da İstanbul-Kadıköy’de de çevre STK’ları ve yurttaşlar bir araya gelerek Kaz Dağları’ndaki ağaçların, ekosistemin ve ormanlarda yaşayan tüm canlıların sesi olmak için tepkilerini ortaya koyacaklar.