Sıcaklık rekorlarının art arda kırıldığı, sellerin yıkıp geçtiği, kuraklığın, orman yangınlarının kasıp kavurduğu bir dönemde devletler iklim değişikliği ile mücadeleyi bir adım daha öteye taşımak amacıyla bu defa Azerbaycan’da bir araya geldi. Yoğun geçen iki haftalık müzakerelerin ardından COP29, zengin ülkeleri memnun eden ancak yoksul ülkeleri hayal kırıklığına uğratan bir finansman anlaşmasıyla sonuçlandı. 1,3 trilyon dolarlık geniş çerçeveli finansman desteğine nasıl ulaşılacağı ise hâlâ belirsizliğini koruyor.
Sıcaklık rekorlarının art arda kırıldığı, sellerin yıkıp geçtiği, kuraklığın, orman yangınlarının kasıp kavurduğu bir dönemde devletler iklim değişikliği ile mücadeleyi bir adım daha öteye taşımak amacıyla bu defa Azerbaycan’da bir araya geldi. Yoğun geçen iki haftalık müzakerelerin ardından COP29, zengin ülkeleri memnun eden ancak yoksul ülkeleri hayal kırıklığına uğratan bir finansman anlaşmasıyla sonuçlandı. 1,3 trilyon dolarlık geniş çerçeveli finansman desteğine nasıl ulaşılacağı ise hâlâ belirsizliğini koruyor. Ve biz de böylelikle yeni sayımızda objektiflerimizi Bakü’ye çevirerek sorduk: “COP29: Zafer mi, Gezegene İhanet mi?” Sorularımızın yanıtlarını ve daha fazlasını Ümit Şahin, Murat Günaydın, Prof. Dr. Etem Karakaya, Cenk Narter ve Özlem Altıparmak’tan aldık.
Yazarlarımızdan Prof. Dr. Oğuz Özyaral, dünya tarihinde beş büyük kitlesel yok oluş olayının yaşandığına dikkat çekerek iklim krizine karşı sessiz kalmanın, altıncı yok oluşa davetiye çıkaracağı uyarısını yaptı. Marjinal Sosyal sayfasında Aynur Kolbay Hülya, COP29’un sonuçlarına işaret ederek iklim zirvesini hem umut hem de hayal kırıklığı açısından değerlendirdi.
Toplumun işletmelerden beklentilerinin geçmiş yıllara göre çok daha fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Ahu Ergen, sürdürülebilirlikte stratejik dönüşümün önemine vurgu yaptı. COP29’a yerelden bakan Sibel Bülay, Küresel Politika ve Savunuculuk Başkanı Yunus Arıkan ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Hukuk ve sürdürülebilirliğin ilişkisini ele alan Gülin Yücel, hukuktan ve hukukçulardan neler beklediğimizi anlatarak hukukçular için sürdürülebilirlik rehberinin başlıklarını sıraladı.
Prof. Levent Kurnaz, iklim zirvesine dair gözlemlerini, “İlk defa bir Taraflar Konferansı’nın tamamında orada bulundum ve geçirdiğim iki haftaya pişman mıyım? Sanırım. O iki haftayı iklim konusunda çok daha faydalı şeyler yaparak harcayabilirdim” ifadeleriyle özetledi. Bir halk sağlığı uzmanının dünya iklim zirvesine neden katıldığını anlatan Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, sağlık sektörü gözlüğüyle iklim ve sağlık ilişkisini değerlendirdi.
Sayılarla COP29’u özetleyen Elif Gökçe Şahin, iklim zirvesinin kazanımlarını ve kayıplarını mercek altına alarak iklim değişikliğinde insanı merkeze koyan uygulamalar hakkında bilgiler aktardı. Liderliğin insanlık tarihi kadar eski bir kavram olduğunu anımsatan Arzu Deniz Aksoy, iş dünyasında fark yaratan yaklaşımları kaleme aldı.
İyi Bak sayfasında Okan Pala, iklim müzakerelerini gözden geçirmenin yanı sıra sanatı ve sanatın yarattığı gücü yorumladı. COP29 değerlendirmesine sayfa açan UN Global Compact Türkiye, konferansın ana tartışma maddelerini ele alarak iş dünyasını nelerin beklediğine dair önemli notlar aktardı. Madalyonun iki farklı yüzünü değerlendiren Arif Ergin, önümüzdeki yıl yapılacak COP30’un manşetini şimdiden attı: “Ülkeler finansman konusunda yine tatmin edici bir anlaşmaya varamadılar ve umutlar COP31’e kaldı.”
Küresel tekstil endüstrisinin görünmeyen yüzünü kaleme alan Bahar Nihal Ersözlü, pamuk İmparatorluğundaki sömürü düzeninin bugün hızlı moda ile yeniden hayat bulduğunu anlattı. Politik Kamera’da Nihat Nuyan, “armağan ekonomisi” üzerinden oyunların sahnelendiği bir tiyatronun konuğu oldu ve Şirvan Akan ile MAN-LA oyununu konuştular. Yeni sayımızda çevremizde olup bitenlerin özetini Gözde İvgin’den okuyabilir, kitap sayfamızda ise sizin için seçtiklerimizi bulabilirsiniz…