#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
anne-nygard-vc-vPgGqAr4-unsplash

Demir-Çelik Sektörünün Karbonsuzlaşma İhtiyaçları Değerlendirildi

Türkiye Çelik Sektörünün Karbonlaşması Projesi kapsamında gerçekleşen ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcileri bir araya getiren “Çelik Sektörünün Karbonsuzlaşması: Neden önemli? Hangi adımlar atılmalı? STK’ların rolü ne olabilir?” başlıklı çalıştayda, demir-çelik üretiminin karbonsuzlaşma ihtiyaçlarının daha iyi tanımlanması amacıyla bilgi alışverişinde bulunuldu.

 Demir-çelik üretimi, Türkiye ekonomisi ve sanayisi için stratejik bir sektör olarak kabul edilmekle birlikte enerji ve emisyon yoğun bir faaliyet alanı. Sabancı Üniversitesi, İstanbul Politikalar Merkezi’nin (İPM) demir-çelik üretiminin karbonsuzlaşma ihtiyaçlarının daha iyi tanımlanması amacıyla yürüttüğü “Türkiye Çelik Sektörünün Karbonsuzlaşması Projesi” 2022 yılının ortasında başladı. Proje kapsamında yürütülen çalışmalar, 2053 yılı net sıfır emisyon hedeflerine uyum doğrultusunda, çelik sektörünün karbonsuzlaşma çabalarına yönelik analitik veri ve değerlendirmeler sunmayı amaçlıyor.

Politika Analizi ve Aktör Haritası Çalışması Yayımlanacak

Projenin Mayıs 2022 – Nisan 2023 tarihli birinci aşamasında, Çelik Sektöründe Karbonsuzlaşma – Türkiye Mevcut Durum Raporu ve Çelik Sektörü Karbonsuzlaşma Seçenekleri başlıklı yayınlar hazırlandı. Mayıs 2023 – Ocak 2025 tarihli devam eden aşamalarda ise çelik üretimi değer zincirinde yer alan paydaşlarla görüşmeler ve çalıştaylar planlandı. Tüm bu çalışmaların sonucunda ise ham çelik üretimi sektörünün karbonsuzlaşma çabalarına ve ihtiyaçlarına dair bulguları ortaya koyan politika analizi ve aktör haritası çalışması yayımlanacak.

İstanbul’da, 28 Ocak’ta gerçekleşen “Çelik Sektörünün Karbonsuzlaşması: Neden önemli? Hangi adımlar atılmalı? STK’ların rolü ne olabilir?” başlıklı çalıştay ile de sivil toplum kuruluşları temsilcileri bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulundu.

Çalıştay; İPM, Sabancı Üniversitesi, İklim Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin’in açılış konuşması ve tanışma ile başladı. Ardından İPM, Sabancı Üniversitesi Proje Koordinatörü Dursun Baş, çelik sektörünün mevcut durumunu ele aldı. İklim ve enerji politikaları üzerine konuşan Baş, net sıfır emisyon hedeflerine uyum doğrultusunda, çelik sektörünün karbonsuzlaşma çabalarına yönelik analitik veri ve değerlendirmeler sundu.

Türkiye’de Demir-Çelik Sektöründen Kaynaklı Hava Kirliliği başlıklı bir sunum gerçekleştiren Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) Koordinatörü Deniz Gümüşel, demir-çelik sektörünün enerji tüketimi, sektörün hava kalitesine etkileri ve sağlık etkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Sanayide enerji kullanımına da değinen Gümüşel, enerji yoğun sektörlerin çoğunda doğrudan ve dolaylı fosil yakıt tüketiminin daha yoğun olduğunu vurguladı ve 2022 yılında, bu oranın demir-çelik sektöründe %87 olduğuna dikkat çekti.

Hukuk Danışmanı Pınar Gayretli ile Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği’nden (SEFIA) Danışman Pınar Cengiz Yalman’ın konuşmalarının ardından çalıştayın ikinci oturumuna geçildi. Katılımcılara söz verilen ikinci oturumda, sektörün mevcut durumuna dair soruların alındı ve genel bir değerlendirme yapıldı.