BNEF’in yayımladığı rapora göre, küresel enerji dönüşümüne yapılan yatırımlar 2024 yılında rekor seviyeye ulaşarak 2,1 trilyon doları aştı. Veriler, geçen yıl en büyük yatırım kaleminin 757 milyar dolarla elektrikli ulaşımı olduğunu gösterdi. Bunu rüzgar, güneş ve biyokütle gibi kaynakları kapsayan yenilenebilir enerji yatırımları 728 milyar dolarla takip etti.
BloombergNEF (BNEF) tarafından yayımlanan “Enerji Geçiş Yatırım Trendleri” raporuna göre, küresel enerji dönüşümüne yapılan yatırımlar 2024 yılında rekor seviyeye ulaşarak 2,1 trilyon doları aştı. Bununla birlikte önceki yıllara oranla büyüme hızı yavaşladı. En büyük yatırım artışı Çin’de yaşanırken, 818 milyar dolarlık yatırım yapan Çin, ABD, Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’yi geride bıraktı. Küresel büyümenin üçte ikisi Çin kaynaklı olurken, ABD’de yatırım 338 milyar dolarla sabit kaldı. AB ve İngiltere ise sırasıyla 381 milyar dolar ve 65,3 milyar dolarla düşüş yaşadı.
En Büyük Yatırım Kalemi Elektrikli Ulaşım
BNEF verilerine göre, 2024’te en büyük yatırım kalemi 757 milyar dolarla elektrikli ulaşım oldu. Bunu rüzgar, güneş ve biyokütle gibi kaynakları kapsayan yenilenebilir enerji yatırımları 728 milyar dolarla takip etti. Elektrik şebekelerine yapılan yatırımlar ise 390 milyar dolar olarak kaydedildi.
Gelişmekte Olan Alanlara Yatırımda Gerileme
Enerji depolama, elektrikli araçlar ve şebeke modernizasyonu gibi oturmuş teknolojilere yatırımlar %14,7 artarak 1,93 trilyon dolara yükseldi. Ancak hidrojen, karbon yakalama ve temiz sanayi gibi gelişmekte olan alanlara yatırım %23 düşüşle 155 milyar dolara geriledi. Rapora göre, bu teknolojilerin ölçeklenebilmesi için kamu ve özel sektör işbirliğinin güçlendirilmesi gerekiyor.
Çin’i Almanya ve İngiltere Takip Ediyor
BNEF, küresel net sıfır hedeflerine ulaşmak için yıllık 5,6 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulduğunu vurgularken, mevcut seviyeler bu hedefin yalnızca %37’sini karşılıyor. Çin’in bu hedefe en yakın ülke olduğu belirtilirken, onu Almanya ve İngiltere takip ediyor.
“Yeni Teknolojilere Daha Fazla Kaynak Ayrılmalı”
BNEF Genel Müdür Yardımcısı Albert Cheung, “Siyasi belirsizliklere ve yüksek faiz oranlarına rağmen enerji dönüşümüne büyük yatırımlar yapıldığını görüyoruz. Ancak net sıfır hedefleri için özellikle hidrojen ve karbon yakalama gibi yeni teknolojilere daha fazla kaynak ayrılmalı” dedi.
Enerji Dönüşümü Borçlanması 1 trilyon dolara Çıktı
BNEF raporuna göre, 2024’te temiz enerji tedarik zincirine yapılan yatırım 140 milyar dolara gerilerken, 2025’te bu rakamın 164 milyar dolara çıkması bekleniyor. Enerji dönüşümü borçlanması ise 1 trilyon dolara ulaştı. ABD ve Çin, enerji dönüşüm borçlanmasında en büyük iki pazar konumunda bulunuyor.
Rapor, enerji dönüşümü yatırımlarında güçlü bir büyüme kaydedildiğini ancak hedeflere ulaşmak için daha agresif politikalar gerektiğini ortaya koyuyor.