Biyoçeşitlilik

AB Yasalarındaki Boşluk, Arıları Öldürüyor

Avrupa Birliği’nin (AB) arıları öldüren pestisitlere yasak getirmesinin üstünden iki yıl geçmesine rağmen pestisit kullanımı hâlâ devam ediyor. Greenpeace’in derlediği bilgilere göre, AB’nin farklı ülkelerinde bu zamana kadar “acil” denilerek 67 kere pestisit kullanılmış ancak bu kullanımların aciliyetine dair herhangi bir kanıt veya neden bulunulamamış.

Arıları öldüren clothianidin, imidakloprid ve tiametoksam içeren neonikotinoid insektisitlerin AB’de 28 Nisan 2018 tarihinden itibaren kullanımları yasaklanmıştı. Ancak acil durumlar söz konusu olduğunda, pestisitlerin kullanımı için AB ülkelerinde kısa zamanlı izinler çıkarılabiliyor. Haberde bu acil durumların artık yaygın uygulama haline geldiği belirtiliyor.

Neonikotinoidlerin özellikle bebek arıların beyin gelişimini etkilediği, bağışıklık sistemlerini zayıflattığı ve arıların uçmasını engellediği bilim insanları tarafından kanıtlanmıştı. 2019 yılında FAO’nun (Food and Agriculture Organisation) yayınladığı “Yüksek zararlı pestisitlerden tarımı ve sağlığı arındırma” (Detoxifying agriculture and health from highly hazardous pesticides) isimli raporda ise bu pestisitin sebep olduğu çevre kirliliğinin, arılar ve diğer yararlı böcekler üzerinde geri dönülemez etkiler bıraktığından bahsediliyor.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Bizi sosyal medyada takip etmek için tıklayın: LinkedIn | Instagram | Twitter | Facebook

About Post Author