#ekoIQ Kent “Afet Dirençli Toplum ve Afet Dirençli Kentler Oluşturmamız Lazım”
Kent

“Afet Dirençli Toplum ve Afet Dirençli Kentler Oluşturmamız Lazım”

deprem

İTÜ’lü deprem bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Bu depremi, hazır olmayan bir topluma can alıcı bir uyarı olarak görüyorum” diyerek afet dirençli toplum ve afet dirençli kentler oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

İTÜ’lü Prof. Dr. Okan Tüysüz, 2012 yılında, Gaziantep’te katıldığı konferansta kentin, Arap Yarımadası üzerinden kuzeye hareket eden kuşak ile Hakkari’den Hatay’a uzanan kuşağın çevresinde bulunduğunu belirterek, “Bunun yanı sıra Bingöl’den başlayıp Karlıova ve Kahramanmaraş Türkoğlu’na uzanan Doğu Anadolu Fayı da oldukça yıkıcı bir konumda. Dahası Türkoğlu’ndan başlayıp Hatay Amik Ovası’ndan Lübnan’a uzanan Kızıldeniz kuşağının da Gaziantep’i etkilemesi söz konusudur. Bu kırılmamış faylar, olası 7,7’lik bir depremde Gaziantep’te ciddi hasarlar yaratabilir” sözlerini ifade etmişti.

“Bu Gerçek 1990’lardan Bu Yana Biliniyordu”

Habertürk’ün aktardığına göre Prof. Dr. Tüysüz, depremin ardından iki önemli fay hattına dikkati çekerek “Pazarcık segmenti, Türkoğlu’na uzanır ve bu segment, 1114 yılında 7,8; 1513 senesinde ise 7,4 deprem üretti. Buradan hareketle 400 yılda bir deprem olduğu biliniyor. Gelecekte de burada büyük bir deprem olabileceği varsayılıyordu. Bu gerçek, 1990’lardan bu yana biliniyordu” dedi.

Prof. Dr. Tüysüz şunları söyledi: “Antakya’nın yakınındaki Amanos segmenti ise 521 yılında 7,5 büyüklüğünde depremle kırıldı. Segmentin bir kısmı kırıldı. Bu güneyindeki Yesemek segmentini etkiledi. Yesemek segmenti de 1822 yılında 7,5 büyüklüğünde depremle kırılmıştı.

Son depremlerle Çardak ve Sürgü’deki fay sistemlerini kırdı. İkinci deprem de bu bölgede oldu. İki depremin artçıları da birkaç ay süreyle devam edecektir.”

“Bingöl Yedisu Endişelendiriyor”

“Amanos-Pazarcık segmentinde deprem beklemiyoruz. Engizek fay segmenti ile Maraş fayında kırılan fay hattı 220 kilometreyi buluyor. Elazığ depremiyle (2020/6.5) Pütürge boşluğu tamamlandı. Amanos segmentinin kalan kısmı kırılabilir” diye konuşan Prof. Dr. Tüysüz, “Bingöl civarında kırılmadık bir yer var. Gökdere fayında da bir sismik boşluk var. Kuzey Anadolu Fay (KAF) hattında Bingöl Yedisu endişelendiriyor” dedi.

Eğitim sisteminde afete mutlaka yer verilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tüysüz, “Afet dirençli toplum ve afet dirençli kentler oluşturmamız lazım” şeklinde konuştu.

“İlk 36 Saatte Panik Havası Vardı”

Prof. Dr. Tüysüz şu sözlerle değerlendirmesini tamamladı: “Bu iki depremin ardından ilk 36 saatte panik havası vardı ve çoğu yere iş makinesi gidemedi. Elektrikler kesikti, enkaz altındakilere ulaşılamadı. Daha sonra gönüllülerin ve yurt dışından katılım, askerin desteğiyle etkin müdahale başladı. Bu depremi, hazır olmayan bir topluma can alıcı bir uyarı olarak görüyorum.”

About Post Author