#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Afrikalı Bakanlar, Great Green Wall’a Yatırım Çağrısında Bulundu

Sahel bölgesinde 8.000 km’lik bir yeşil şerit için planlar durdu; çölleşmeyi durdurmak ve sürdürülebilir geçim kaynakları oluşturmak için yeni fonlara ihtiyaç duyuluyor. Bakanlar, Afrika’da yeşil bir koridor oluşturma girişiminin yeni koronavirüs salgınından kurtulmanın anahtarı olduğunu söyledi.

Haber: Chloé Farand
Çeviri: S. Sena Akkoç

Sahel bölgesindeki 11 Afrika ülkesinden bakanlar, Afrika’da 15 kilometre genişliğinde ve 8.000 kilometre uzunluğunda bir bitki örtüsü şeridi oluşturmak için iddialı bir vizyon olan Great Green Wall uygulamasındaki ilerlemeyi değerlendirmek için bir araya geldi.
Son yıllarda şiddetli kuraklık ve aşırı otlatma, dünyanın en fakir bölgelerinden biri olan yarı kurak Sahel’in çevresini çöle çevirdi. 2007’de lanse edilen Great Green Wall, bu eğilimi tersine çevirmeyi hedefliyor.
Ancak girişimin ilk kapsamlı durum raporu, 100 milyon hektarlık araziyi restore etme ve 10 milyon yeşil iş yaratma hedefine ulaşmak için arazi restorasyon ihtiyacının önümüzdeki on yılda dört kattan fazla artacağını buldu.
Burkina Faso, Cibuti, Eritre, Etiyopya, Mali, Moritanya, Nijer, Nijerya, Senegal, Sudan ve Çad’dan bakanlar yaptıkları açıklamada, girişimin “Covid-19 sonrası ekonomik toparlanmanın kaldıraçlarından biri” olduğunu söylediler.
Nijerya çevre bakanı Mohammad Mahmood Abubakar basın toplantısında gazetecilere, “Pandeminin yıprattığı ekonomiyi canlandırmak için Great Green Wall’u yeniden canlandırma zamanı” dedi. Nijerya, kurtarma paketinin bir parçası olarak ek fon ayırdığını söyledi.
Bakanlar, özel sektöre bu girişimin uygulanmasına ve Yeşil İklim Fonu, Küresel Çevre Fonu ve Afrika Kalkınma Bankası Grubu gibi uluslararası kuruluşların desteklenmesine “önemli ölçüde katkıda bulunma” çağrısında bulundu.
Fransız Climatekos firması tarafından hazırlanan ilerleme raporu, 2007’den beri Sahel bölgesinde yaklaşık 18 milyon hektar arazinin restore edildiğini ve bunun üçte ikisi Etiyopya’da bulunduğunu ortaya koydu. Bunun 2030 yılına kadar toprakta ve orman biyokütlede tahmini 300 milyon ton karbon depolaması bekleniyor.
Ancak, restore edilen arazinin çoğu Great Green Wall sınır bölgesinin dışında yer alıyor. Yeşil duvarın müdahale bölgesinin 154 milyon hektarının şimdiye kadar sadece 4 milyon hektarı restore edildi. Bu da 2030’a kadar 100 milyon hektarlık araziyi restore etme hedefinin yalnızca %4’ünü oluşturuyor.
Diğer ilerlemeler de hedeflerin gerisinde kaldı. Rapor, 2018 yılına kadar on yılda, 2030 hedefinin %3’ünden biraz fazlasını karşılayan girişimin 90 milyon dolar gelir ürettiğini ve tarım ve kırsal faaliyetler, su ve toprak koruma alanlarında 335.000 doğrudan ve dolaylı iş yarattığını ortaya koydu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed, Great Green Wall girişiminin başlangıcından bu yana 13 yıl içinde daha fazla sonuç vermesi gerektiğini söyledi.
Mohammed, gazetecilere yaptığı konuşmada, “Bu, gerekli yatırımı alamamış harika bir girişimdi” dedi.
Ayrıca Mohammed, “Great Green Wall, devasa bir ekonomik fırsat koridoru…Bu kriz zamanını büyük ölçekli yatırımlar dönemine dönüştürerek Covid-19’un ekonomik sonuçlarına uygun bir yanıt vermek ve iyileşmek için çözüm sağlıyor” dedi ve BM’nin diğer uluslararası ortaklardan fon sağlamaya yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.
Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nde (IUCN) küresel kurak alanlar koordinatörü Jonathan Davies, Climate Home News’e, arazi bozulmasını tersine çevirmek için üst düzey desteğin “dikkate değer” olduğunu söyledi ve “Şimdi işin püf noktası, bu siyasi desteği eyleme dönüştürmek. Şimdi harekete geçme fırsatı var” dedi.
Rapor, Great Green Wall’un 2030 hedeflerine ulaşmak için yılda 4,3 milyar dolara varan maliyetle her yıl 8,2 milyon hektar alanın yenilenmesi gerektiğini gösterdi.
Climatekos’un ortağı ve raporun yazarı Louis Perroy, “Bunlar çok büyük miktarlar” dedi. Bölgesel ve ulusal düzeylerde yetersiz koordinasyon, ağaçların hayatta kalma oranları ile ilgili endişeler ve özel sektörden finansman eksikliği, ilerlemenin önündeki engeller.
Bakanlık etkinliği öncesinde muhabirlere konuşan Perroy, finansmanın “genel olarak yetersiz ve öngörülemez” olduğunu ve şimdiye kadar taahhüt edilen paranın %90’ının uluslararası kuruluşlardan, %10’unun da üye ülkelerden geldiğini söyledi.
Perroy, “Geleneksel hibe temelli ve kısa vadeli kalkınma müdahalelerinin ötesine geçmeye ihtiyacımız var. Özel sektörü yavaş yavaş sürece dahil etmek de önemli” dedi.
Güvenlik, Nijer ile birlikte duvarın toplam alanının yarısını oluşturan Mali dahil olmak üzere Sahel’in büyük bölümlerinde bir endişe kaynağı. Mali’de askerler, geçtiğimiz ay ülkenin kuzeyinde artan karışıklıklar sırasında cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’yı görevden aldı.
Nijeryalı bakan Abubakar, Sahel’deki gençler için iş ve ekonomik fırsat eksikliğinin, gençlerin radikal gruplar tarafından işe alınma olasılığını artırdığını da sözlerine ekledi.
Moritanya çevre bakanı Marieme Bekaye, güvenlik meselelerini ele almak Great Green Wall’un her Sahel ülkesinin ekonomik stratejisinin bir parçası ve ulusal bir öncelik olması gerektiğini söyledi.
“Great Green Wall projesini uygulamadaki zorluk, onu uluslararası, ulusal ve bölgesel düzeyde tüm sektörlerle entegre etmek. Silolarla çalışmayı gerçekten bırakmalıyız” dedi.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör