Bir kentin yaşanabilir olması için her şeyden evvel çevresiyle birlikte, havası, suyu, planlı bir şehirleşme, yapılaşma gerek. Depreme dayanıklı, sosyal donatı alanları oluşmuş, arzu ettiği kültürel, sportif, sanatsal eserlerin olduğu, donatı alanlarının tamamlandığı, yani okulu, parkı, bahçesi, rekreasyon alanlarının ve tabii istihdam alanlarının olduğu bir yer.
*
Bu şehrin en büyük sorunu istihdam. Şehre hareket verebilirseniz bir takım dönüşümler olabilir. Bu hareketliliği verebilmek için de insanların cebine para koymak lazım. Bu da ancak istihdamla mümkün. Yani bir ailenin evine bir maaş değil, 2-3 maaş sokabilirseniz; evin kızları, delikanlıları anne ve babanın dışında eve para getirebilirlerse yaşam şartları gelişmeye başlar. Ana temayı istihdamı arttırmaya yönelik olarak görüyorum.
*
Erzurum kadim bir şehir. Geçmişi var. Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Orta Doğu ve Doğu’nun merkezi ama sanayi faaliyetler bakımından geri kalmış. Burada tarıma, hayvancılığa dayalı organize sanayii bölgesi oluşturuyoruz: et ürünleri, süt ürünleri, dericilik. Burada kuracağımız modern tesislerde bütün bunlar değerlendireceğiz.
Şu anda iş adamlarıyla görüşüyoruz ve organize sanayinin alt yapısını bitiriyoruz. Hatta ikinci organizenin iş yerleri tamamlanınca 3. ve 4. organize sanayinin hazırlıklarına başlayacağız. Ve belediye olarak bunlara da danışmanlık yapacağız çünkü buraya gelen yatırımcı bürokrasiye takılırsa vaz geçer. Gerek Ankara’daki işlemler, gerek buradaki işlemleri takip edeceğiz.
*
Tarım ve hayvancılık modern bir sisteme döndü ama buralarda geri kalmış. Biz de mutlaka burada organik tarımı, hayvancılığı modern usullerle ve insanlarımızı bilinçlendirerek, eğiterek yeni konsepte uydurmamız lazım. Hayvancılıkta hedef koyduk: 3 milyon büyükbaş hayvan, 5 milyon küçükbaş hayvan. Mevcut hayvan sayımız 700.000 büyükbaş 600.000 küçükbaş hayvan. Yılda 250.000 büyükbaş ve 200.000 küçükbaş hayvan kesiliyor burada. Belediyemizde vatandaşlarımıza danışmanlık hizmetleri sunacak birim kuracağız. Hayvan borsası oluşturacağız. Hayvanlar burada canlı olarak o günün fiyatından satılacak. Satılamayanlar hemen yan tarafta kesimhane olacak. Orda günün fiyatı üzerinden kesim yapılacak. Vatandaş parasını alıp gidecek. Bu borsayla beraber buraya büyük bir hareket ve canlılık sağlayacağız. Belediye olarak 4-5 soğuk havalı TIR’larla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya… buralarda toptan ve perakende oluşturacağımız reyonlarda organik Erzurum eti satacağız. Belediye’nin böyle bir öncelikli hedefi olmamış. Bütün bunları biz hedefledik.
*
Bura kış merkezi. Dağımız var. Hükümetimiz küçümsenmeyecek spor tesisi yapmış buraya; kayak merkezi, oteller, atlama kuleleri. Dağda bazı eksiklikler var. Özelleştirme İdaresine devredildi. Özelleştirme İdaresi uluslararası bir danışman gözetiminde eksiklerini kısa sürede giderecek. Ve dağımızı da dünyaya tanıtacak. Kayak merkezlerimize gelen sayısı 2013de 72.000. Aynı ayarda başka ülkelerde gelen turist sayısı 2-2,5 milyonun üzerinde. Biz 5 yıllık hedef koyduk önümüze. 1 milyon turist çekeceğiz buraya. Yatak sayımız 3000. 15.000 hedef koyduk. Yine spora dayalı rafting yapmak mümkün gerek Çoruh üzerinde, gerekse başlangıcı burada olan Aras’da. Oltu’da çaylarımız var. Yazın bura çok serin. Yayla turizmini, butik oteller kurmak suretiyle gelen misafirlerimizi buralarda ağırlayabiliriz. Ayrıca bir kamp merkezi olabilir. Futbol antrenmanların yapılabileceği yüksek rakımlı, oksijeni bol yerler aranır. Burası da uygun bölge.
*
Burada kurumlar arası diyalog yok. Bunlarla aylık toplantılar yapacağız. Devletimiz küçüksenmeyecek destekler veriliyor. Bazen bu destekler kullanılmıyor. AB fonları var. Bakanlıkların fonları var. Vatandaş bilinçli olmadığı için yararlanması mümkün değil. Biz devreye girip vatandaşa yardımcı olacağız.
*
Ben bu şehri belediye olarak yenileyeceğim. Kentsel dönüşümü uygulayacağız. Alt yapıyı yenileyeceğiz. Su, kanalizasyon… Asbest boru yerine çelik boru döşeyeceğiz. Barajdan gelen borularda %40-45 su kaybı var. Su bulanık akıyor ve içilmiyor. Barajın havzasını korumaya alacağız. Ve boruları peyder pey yenileyerek bu işi halledeceğiz.
*
2014 yılında 5 yıllık ve 10 yıllık kalkınma planı hazırlayacağız. Bu görevimizin dışında, ama hükümetimizin 2023 ülke hedefleri var: 500 milyar dolar ihracat; fert başına 20.000 dolar gelir. Biz Erzurum’da fert başı geliri nasıl yukarı çekeriz? Sektör sektör bunun için kalkınma master planı hazırlayacağız.
AK Parti Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Sekmen: “Ana Temamız İstihdamı Artırmak Olacak”
Bir kentin yaşanabilir olması için her şeyden evvel çevresiyle birlikte, havası, suyu, planlı bir şehirleşme, yapılaşma gerek.