#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Akçay Sulak Alanı için Suç Duyurusu

Mayıs ayı içerisinde yüz hektarının Ulusal Sulak Alan Envanteri’nden çıkartılmasıyla birlikte iyice moloz döküm sahasına çevirilen Akçay sazlığı ve sulak alanı için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin suç duyurusuyla dava süreci başlamış oldu.

Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden yapılan açıklamada, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi.

Bir yıldır moloz dökme işlemenin hukuksuzca devam ettiğini bildiren Dernek, Mayıs ayında alanın Ulusal Sulak Alan Envanteri’nden çıkartılmasıyla sürecin hızlandığını yetkilelerle görüşmeye çalıştıklarını ancak moloz dökme işleminin itirazlara rağmen devam ettiğini belirtiyor.

Türkiye’de 41 ilin kuraklık tehlikesi olduğu göz önünde bulundurulunca, şu anda mevcut tüm sulak alanların korunmaya alınması ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından hafriyat sahası olarak kullanılan alanın rehabilite edilmesini gerekirken, kuşların tam da üreme zamanında pek çok canlıya ev sahipliği yapan sazlıkların sökülmesi ve dip temizliği adı altında Edremit Çayı ekosistemine uygun olmayan bir şekilde müdahale edilerek alınan dip çamurunun sulak alana dökülmesi endişe verici. Aynı zamanda 2022-2024 BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Dönem Başkanı olan Türkiye’de, biyolojik çeşitliliği yok eden bu uygulamaya göz yumuluyor.

Akçay Sulak Alanı’nda üreyen kuş türlerinden bazıları

Dernekten yapılan açıklada defalarca şikayet edilmesine rağmen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Sulak Alan Yönetmeliği ve Çevre Kanunu’na aykırı faaliyetleri sürdürmekte ısrarcı davrandığı belirtiliyor. Sulak alanda, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Süs Bitkileri ve Çiçekçilik) Organize Sanayi Bölgesi kurmak için dolgu ve zemin sertleştirme işlemleri yaptığı ifade ediliyor.

Dernek, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ulusal Sulak Alan Envanteri Yönetim Bilgi Sistemine (SAYBİS) kayıtlı bir sulak alan ekosistemi olduğunu ve Çevre Kanunu’nun 9’ncu maddesinin “Sulak alanların doğal yapılarının ve ekolojik dengelerinin korunması esastır. Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yolu ile arazi kazanılamaz” olduğunu hatırlatıyor.

Bu sebeple, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği ile birlikte 25 Mayıs 2021 tarihinde Edremit Cumhuriyet Baş Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu ifade ediliyor.

Aynı zamanda dernek, yürütülmekte olan hukuksuz işlemlere dur demesi için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Koruma Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet ediyor.


EkoIQ Editör