#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Akçay Sulak Alanı Ranta Açıldı: “Su Kuşları Tehlike Altında”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yaptığı açıklamada Kuzey Ege bölgesinin son sulak alan ekosistemlerinden biri olan Akçay Sulak Alanı’nın bir kısmının gayrimenkul şirketi tarafından villa amaçlı pazarlanmaya başladığını duyurdu. Firmanın tanıtım videosunda CHP’li Mv. Gürsel Tekin de bulunuyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında alanın yüz hektarı, Ulusal Sulak Alan Envanteri’nden çıkarılmış, birçok kuş türüne ev sahipliği yapan alandaki imar girişimini durdurmak için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği dava açmıştı.

Ancak dava sürerken, alana Engin Gayrimenkul’un imarlı-ifrazlı arsa satışı tabelası koyduğunu açıklayan dernek aynı zamanda firmanın, 11 Temmuz Pazar günü saat 16.00’da temel atma töreni gerçekleştireceği programda birçok müzisyeninde yer almasına tepki gösterdi.

“Akçay Enginkent” olarak pazarlanan proje kapsamında 200 adet 300 metrekarelik villa arazisi yer aldığı belirtilmekte ve araziler en az 300 bin TL’ye (30 bin euro) pazarlandığını duyuran dernek, proje satış ve tanıtım videolarında CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in yer aldığını da belirtiyor. Geçmişte de Engin Gayrimenkul ve Yıldız TV açılışına birçok milletvekilinin katıldığı dikkat çekiyor.

Söz konusu proje ile ilgili parsellerin bulunduğu alan Türkiye’nin taraf olduğu RAMSAR Sözleşmesi, Çevre Kanunu, Kara Avcılığı Kanunu ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre “sulak alan” özelliklerini taşımakta olduğunu bildiren Dernek, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sulak Alan Sulak Alan Envanter Sistemi SAYBİS’te de kayıtlı olan 148 hektar büyüklüğündeki “Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı” sınırları içerisinde yer aldığını belirtiyor.

Dernekten yapılan açıklamada ise Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın önemli bir kısmının Sulak Alan Yönetmeliğine ve Ramsar Sözleşmesine aykırı bir şekilde 2017 yılında yapılan çevre düzeni plan değişikliği ile Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Süs Bitkileri ve Çiçekçilik) Organize Sanayi Bölgesine tahsis edildiği ve bir kısmının Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Rezerv Konut Alanı amacıyla Hazineden alındığı ifade ediliyor. Dernek aynı zamanda tam rakamı bilinmediğini ancak en az 60 bin metrekarelik bir kısmı daha imara açıldığını iddia ediyor.

Dernek açıklamasında, projenin parsel no’larının, 1/100.000’lik Balıkesir-Çanakkale Çevre Düzeni Planı’na uygun olup olmadığını, firmanın reklamında gösterilen alanın “Doğal Karakteri Korunacak Alan”da yer alıp almadığını, 1/1000 ve 1/5000’lik imar planlarına uygun olup olmadığını ve son olarak da temel atma töreni duyurulan projenin ruhsatı olup olmadığını bilinmediğini ifade etti.

İklim krizine dikkati çeken dernek, yaklaşan sıcak hava dalgalarının ve kuraklığın her bir sulak alanın korunması için hayati önem taşıdığını belirtiyor. Kuzey Ege’de son kalan ve Türkiye’nin su kuşlarının %30’undan fazlasını barındırdığını ifade ettiği sulak alanın korunması ve sit alanı ilan edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Gayrimenkul firmasından hem satın alanların hem de alanda yaşayan canlıların canlarıyla oynamamasını, temel atma töreninin ve projenin iptal edilmesi talep ediliyor.

EkoIQ Editör