#ekoIQ İklim “Akçay Sulak Alanının Yok Edilmesi Kabul Edilemez!”
İklim

“Akçay Sulak Alanının Yok Edilmesi Kabul Edilemez!”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden yapılan açıklamada Edremit Akçay sazlığı ve sulak alanının yüz hektarının Ulusal Sulak Alan Envanteri’nden çıkarıldığı duyuruldu.

Dernekten yapılan açıklamada, Türkiye’nin toplamında kaydedilmiş olan 489 kuş türünün %30’una, nesli kritik derecede tehlike altında olan yılan balıklarına (Anguilla anguilla) ve yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapan sulak alanın, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ulusal Sulak Alan Envanteri Yönetim Bilgi Sistemi’nde (SAYBİS) yakın bir zamana kadar 144,75 hektar olarak yer aldığı belirtilirken alanın 41,67 hektara düşürüldüğü dile getirildi. Kuzey Ege Havzası’nın önemli sulak alanlarından biri olduğu belirtilen Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 144,75 hektar olan ilk SAYBİS sistemi kaydı derneğinin arşivinde yer aldığı ve bu belgenin, 1 Mart 2021 tarihinde Edremit’te Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın daveti ile yapılan yerel STK’ların katıldığı toplantıda Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a elden verildiği ve ayrıca posta ile de gönderildiği açıklandı.

Sulak alanın 100 hektar küçültülmesinin uzun bir süredir kaçak yapılaşma ve imar tehdidi altında olan alanın kurutulup doldurularak yapılaşmaya açılacağının bir göstergesi olduğu belirtilen dernekten Akçay Altınkum Mahallesinde bulunan 377 dönümlük sulak alanın geçtiğimiz yıl Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından “rezerv konut alanı” olarak Hazineden bedelsiz olarak devralındığı, Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın bu alanla ilgili yaptığı açıklamada alanı bomboş bir arazi olarak nitelediği ve alanda pazar alanı, cami, terminal, turizm amaçlı bölümler planlandığını ve bir kısmının da konut alanı olacağını belirttiği, Şubat ayında da söz konusu alanın satışı için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclisi İl Genel Meclisi’nden satış yetkisi istediği hatırlatıldı. Sivil toplum örgütleri, bu alanın rezerv konut alanı olarak kullanılmasına satışına karşı çıkmış, alanın “Sulak Alan Parkı” olarak düzenlenmesini istemişlerdi.

100 hektarın envanterden düşürülmesiyle beraber, bu planın sadece 377 dönümü değil, tüm sulak alanı kapsadığı ortaya çıktığı belirtilirken, sulak alanın bir kısmının bir süredir Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından hafriyat alanı olarak kullanıldığı ve doldurulduğu ortaya kondu. Bu duruma 37 STK bir araya gelerek itiraz etmiş, sulak alana hafriyat dökülmesi ve doldurulmasının hem hukuka hem de Türkiye’nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi’ne aykırı olduğu belirtilerek moloz dökümünün acilen durdurularak alanın rehabilite edilmesimi istemişti. STK’ların bu konudaki başvurusuna, Balıkesir Belediye Başkanlığı doldurma işleminin Balıkesir-Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Süs Bitkileri ve Çiçekçilik) OSB Alanı ile ilgili olduğu ve alanın doldurulma ve rehabilitasyonundan sonra söz konusu kuruma devredileceği yanıtı gelmişti. Açıklamada, bu yolla doldurulan OSB alanı ve devamındaki büyük sulak alan ne yazık ki yeni envanter kaydında sulak alan haritasından çıkartılarak her türlü yapılaşmaya açık hale getirildiği belirtildi.

Akçay Sulak Alanının Yok Edilmesi Kabul Edilemez!

Açıklamada, alanda halihazırda yapılmakta olan bilimsel araştırmaların ve gözlemlerin, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın tümünün hâlâ bir “sulak alan” özelliği kaybetmediğini ortaya koyduğunun vurgulanırken alanın 100 hektarlık kısmının kayıtlardan silinmesinin asla kabul edilemez olduğunun altı çizildi. Envanterde yer alan söz konusu alanın tescil edilerek koruma statüsünün arttırılması gerekirken küçültülmesi bilimsel yaklaşıma ve sulak alan mevzuatına aykırı olduğu ifade edildi.

Konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden açıklama beklendiği ve bunu talep edenlerin suç işlediği belirtilen açıklamada konunun hukuken de takipçisi olacağı bildirildi.

About Post Author