#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Araştırmaya Göre, “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Konusunda Bilinç Artıyor”

Avrupa Birliği Algıları araştırması kapsamında, katılımcılara Paris İklim Anlaşması ve AB Yeşil Mutabakatı bağlamında iklim değişikliği ve çevre konusunda sorular soruldu.

“Avrupa Birliği Algıları” araştırmasının sonuçları açıklandı. Marshall Fonu’nun Türkiye, Avrupa ve Küresel Konular Programı kapsamında gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye’nin 18 yaş üstü nüfusunu temsil eden 2,180 kişiyle, 27 ilde, 2022 Mart ayında yüz yüze yapılan görüşmelerle gerçekleştirildi. Marshall Fonu Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, Marshall Fonu Kıdemli Araştırmacısı Dr. Kadri Taştan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Erdoğan’ın katılımıyla 14 Nisan günü düzenlenen çevrimiçi basın toplantısında araştırmanın sonuçları açıklandı.

 Katılımcıların %75,6’sı: Çevreyi Korumaya Öncelik Verilmelidir

“Avrupa Birliği Algıları” araştırması kapsamında katılımcılara Paris İklim Anlaşması ve AB Yeşil Mutabakatı bağlamında iklim değişikliği ve çevre konusunda da sorular soruldu. Katılımcıların yanıtları Türkiye’de iklim ve çevre bilincinin arttığını gösteriyor. Katılımcıların %75,6’sı yavaş bir ekonomik büyümeye ve iş kayıplarına sebep olsa da çevreyi korumaya öncelik verilmelidir görüşünü desteklerken %22,2’si çevre zarar görse bile ekonomik büyüme ve iş imkanları yaratmanın öncelikli olması gerektiğini savunuyor.

Katılımcıların %62,6’sı: İklim Değişikliği Dünya için Çok Önemli Bir Tehdit

Katılımcıların %62,6’sı iklim değişikliğini dünya için çok önemli tehdit olarak görüyor. İklim değişikliğinin tamamen veya kısmen insanların faaliyetlerinden kaynaklanan bir durum olduğunu düşünenlerin oranı ise %82,6 gibi oldukça yüksek seviyede. “İklim değişikliğinin hangisini daha olumsuz etkileyeceğini düşünüyorsunuz?” sorusuna ise katılımcılar, %36,2 ile en fazla tarımsal üretimin etkileneceği yanıtını veriyor. İklim değişikliği nedeniyle doğal kaynakların tükeneceğini düşünenlerin oranı %25,3, aşırı hava olaylarının oranı %22,9, enerji arzının olumsuz etkileneceğini söyleyenlerin oranı ise %21,8 oldu.

Katılımcılar, iklim değişikliği ile mücadelede en önemli rolün işletmelere, fabrikalara düştüğünü belirtiyor. “İklim değişikliğiyle mücadelede en önemli rol aktörlerden hangisine düşmektedir?” sorusuna katılımcılar; “%51,7 ile işletmeler/fabrikalar, %36,6 bireyler, %31,6 ile hükümetimiz, %17,3 ile Birleşmiş Milletler” yanıtını veriyor.

EkoIQ Editör