#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
atık

Atıkları Azaltmak: Ne Yapabiliriz?

açık radyo açık kalmalı

Her yıl, dünyada yaklaşık 11.2 milyar ton katı atık toplanıyor. Bu durum, küresel emisyonların %5’ine katkı veriyor. Bu makalede çöp sahalarının neler olduğunu, iklim değişikliğiyle mücadelede nasıl kritik bir sorun haline geldiklerini ve katı atıklarımızı azaltmanın etkili yöntemlerini öğreneceksiniz.

YAZI: Rozina KHATTAK

ÇEVİRİ: Eren BALTAŞ

Çöplükler, atık ve çöplerin dünyanın katmanlarının arasına gömüldüğü, atık yok etme sistemleridir. Genelde, inşaat atığından tarım atığına, geniş bir yelpazedeki çöplerin biriktirilebileceği şekillerde inşa edilirler.

Çöplüklere giden çöpler; evler, iş yerleri, fabrikalar ve hastaneler gibi sayısız farklı kaynaktan geliyor. Nüfus artışı ve şehirleşmeye bağlı olarak yükselen meta üretimi talebi, artan atık miktarı için daha büyük çöplüklerin inşa edilmesine de ihtiyaç oluşturdu.

Çöplükler Tamamen Dolduğunda Ne Oluyor?

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), dünyada yerel yönetim kaynaklı yıllık ortalama 11.2 milyar ton çöp üretildiğini tahmin ediyor. Bu, 800 binden daha fazla olimpik yüzme havuzunu doldurabilecek bir miktar demek. ABD gibi ülkeler artık çöplerini imha etmek için farklı yöntemler bulmak zorunda; çünkü Çin, Tayland, Vietnam ve Malezya gibi, eskiden birinci dünya ülkelerinin atık merkezi görevi gören ülkeler atık ithaline yasaklar getirmeye başladı.

Bahsi geçen atığın bir kısmı, mevcut durumda yakılıyor. Bu süreçte, nitrojen oksit ve sülfür dioksit gibi toksik gazlar atmosfere salınıyor. Atmosferdeki zararlı partiküllerin sayısı bu uygulamanın sonucunda artıyor. Emisyonlara ve küresel ısınmaya yaptıkları büyük katkının yanı sıra, bu partiküller halk sağlığına da ciddi tehdit oluşturma riski taşıyor.

Katı Atıklarımızı Nasıl Azaltabiliriz?
  • İçeceklerinizi tek kullanımlık plastik şişelerde satın almak yerine, geri dönüştürülebilir ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Satın alımlarınızı azaltın: Ne kadar az şey alırsanız, o kadar az çöp üretirsiniz.
  • Ürünleri yeniden kullanmak atığınızı azaltır, para tasarrufunuzu artırarak doğal kaynakları korumaya da yardımcı olur.
  • Çevrenin korunmasına yardımcı olmak için geri dönüştürülmüş materyallere yatırım yapın, onları satın alın.
  • Temizlik ürünleri kullanımının yarattığı atığa katkı yapmak yerine, sirke ve karbonat gibi doğal, çevre dostu temizlik ürünlerini kullanın.
  • Geri dönüşüm yapın. Geri dönüşüm yapmak önceden kullanılan materyallere ikinci bir hayat verir, dolayısıyla atıkların azaltılmasına ciddi katkıda bulunur.
  • Organik gübre yaratın. Bahçe ve yiyecek atıkları gibi organik atıklar, toplam atığın %25 ila %50’si arasındaki bir miktarını oluşturuyor. Bunun tamamını organik gübreye dönüştüremeyebilirsiniz, ancak bir kısmını gübre olarak kullanmak bile atık miktarınızı azaltır.
  • Mahallenizdeki diğer insanlarla iletişim kurun, katı atık miktarınızı azaltmanın avantajlarını konuşun. Topluluğunuzdaki atıklar ve uygulanan geri dönüşüm politikaları hakkında daha fazla bilgi alın.
  • Sizin davranışlarınız başkalarına da örnek olabilir. İnsanlar, bir fark yaratabildiğinizi görürlerse, başarılarınızı tekrarlamak isteyebilirler.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz. 

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı