İklim

Avrupa En Sıcak İkinci Kışını Yaşadı

ikinci

Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre, Avrupa’da Aralık ve Şubat ayları arasında ortalama sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasının 1,4 derece üzerinde gerçekleşti. Mevsim normallerinin üzerinde artan sıcaklık, 2021-2022 kışını Avrupa’da şimdiye dek kayıtlara geçen en sıcak ikinci kış mevsimi haline getirdi.

Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından yayımlanan veriler, küresel ısınmanın geleneksel mevsimlerin değişmesindeki etkisini ortaya koydu. Avrupa’da Aralık ve Şubat ayları arasında ortalama sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasının 1,4 derece üzerinde gerçekleşti. Mevsim normallerinin üzerinde artan sıcaklık, 2021-2022 kışını Avrupa’da şimdiye dek kayıtlara geçen en sıcak ikinci kış mevsimi haline getirdi. En yüksek sıcaklık ise 2019-2020 kışına ait kalmayı sürdürüyor.

Avrupa’daki Birçok Kayak Merkezi Geçici Olarak Kapandı

Yılbaşı döneminde kıtanın bazı bölgeleri kış mevsimine göre sıcak hava dalgasının etkisi altında kaldı. Anormal derecede ılıman seyreden hava sıcaklıklarının pistleri sulu kara çevirmesi nedeniyle birçok kayak merkezi geçici olarak kapanmak zorunda kaldı. Copernicus verilerine göre, sıcaklıklar özellikle Doğu Avrupa ve Kuzey İskandinavya’da yüksek seyretti. Birçok ülkede bölgesel sıcaklık en üst seviyeye ulaştı. Örneğin İsviçre’de, Alpler’in kuzeyinde 19,4 derece ile şimdiye kadarki en yüksek kış sıcaklığı kaydedildi. Kuzey İspanya ise yaklaşık 25 derecede kaldı. Öte yandan yüksek sıcaklıklar, Şubat ayına dek devam eden ve endişe uyandıran bir yağış eksikliğiyle aynı zamana denk geldi.

Bazı Bölgelerde Toprak Nemi Rekor Düzeyde Düştü

Analizde, “Şubat 2023’te Batı ve Güney Avrupa’nın çoğu ortalamanın üzerinde kurak koşullar yaşadı; bazı bölgelerde toprak neminin rekor düzeyde düştüğü görüldü” ifadeleri yer aldı. İtalya’da Garda Gölü’nün su seviyesi yılın bu zamanı için ortalamanın yaklaşık 65 cm altına indi. Po Nehri ile Maggiore ve Como Gölleri’nin suları da alışılmadık derecede düşük seviyelere geriledi. İspanya’daki zeytin ve zeytinyağı üreticileri aşırı kuraklık nedeniyle bu yıl zeytin hasadının yarı yarıya düşebileceği uyarısını yaptı.

 Sıcaklıklar Arttıkça Kutuplar Eriyor

Küresel ısınma tüm dünyada sıcaklıkları artırırken Avrupa’da yaşanan durum bir istisna değil. Sanayi öncesi ortalamaların üzerindeki insan kaynaklı ısınma 2017’de yaklaşık 1dereceye ulaştı. 2024’e kadar 1,5 dereceye ulaşma yolunda ilerliyoruz. Ortalama sıcaklıklar arttıkça kutuplar eriyor. Copernicus’a göre Antarktika’daki deniz buzu Şubat ayı ortalamasının %34 altına düşerek kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Uzmanlar bu durumun küresel deniz seviyesini yükseltebileceği uyarısında bulundu. Copernicus, Temmuz ayında Antarktika’da deniz buzu alanının 1 milyon 53 bin kilometrekareye gerilediğini duyurmuş ve bu ölçümün tarihin en düşük düzeyi olduğunu belirtmişti.

About Post Author