Birleşmiş Milletlerin (BM) çağrılarına rağmen, kişi başına en çok karbon salan ülke durumunda olan Avustralya hâlâ kömürle ilgili planlar yapıyor.
Avustralya’nın Kaynaklar Bakanı, Pazartesi günü bir Birleşmiş Milletler (BM) elçisinin fosil yakıtı aşamalı olarak bırakmaları çağrısında bulunduktan bir gün sonra, artan küresel talep göz önünde bulundurulduğunda kömürün Avustralya’nın ekonomisine 2030’dan sonra da önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.
BM İklim Değişikliği Özel Danışmanı Selwin Hart, Pazar günü Avustralya’nın başkenti Canberra’da yaptığı konuşmada, “Kömürden çıkmak için daha büyük çabalar gösterilmezse iklim değişikliği, Avustralya’nın ekonomisini önemle ölçüde zarar verecek” dedi.
Avustralya’nın kömür enerjisine aşırı bağımlılığı, ülkeyi dünyanın kişi başına en çok karbon salan ülkelerinden biri haline getiriyor. Ancak muhafazakar hükümet, emisyonlara karşı sert değişimlerin istihdam kayıplarına mâl olacağını söyleyerek kararlı bir şekilde fosil yakıt endüstrilerine arka çıktı.
Kaynaklar Bakanı Keith Pitt, yaptığı açıklamada Avustralya’nın son ihracat rakamlarının “kömürün yaklaşan bitişinin abartıldığını ve geleceğinin 2030’un çok ötesinde güvence altında olduğunu” gösterdiğini söyledi.
Temmuza kadarki üç ayda, Avustralya’nın kömür ihracatının değeri %26 artarak 12,5 milyar Avustralya dolarına (9,3 milyar dolar) ulaştı. Küresel ekonomiler COVID-19 kısıtlamalarından kurtulurken kömür fiyatları arttı.
Pitt, “Bu çok önemli endüstrinin geleceğine Avustralya hükümeti karar verecek, ekonomimiz için binlerce işe ve milyarlarca dolar ihracata mâl olduğu halde endüstriyi kapatmak isteyen yabancı bir kurum değil” dedi.
BM, Avustralya’nın da aralarında bulunduğu Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinin 2030’a kadar kömürü aşamalı olarak kaldırması için çağrıda bulundu.
Temmuz ayında G20 enerji ve çevre bakanları, 2025’e kadar kömürden çıkışı sağlamak için anlaşmaya varamadı. Ancak bazı uzmanlar, kasımda Glasgow’da gerçekleşecek olan BM iklim müzakerelerinde bir ilerleme şansı olduğunu belirtti.