Bahamalar’da 24 Yeni Deniz Koruma Alanı
Bahamalarda koruma altına alınan denizel alan toplamda 3 milyon hektarı geçti. Bu rakam ülkenin denizel ve kıyı ekosistemlerinin %10’una eşit. 2008 yılında Biyolojik Çeşitliliği Koruma Anlaşması (CBD) kapsamında, Koruma Alanı Çalışma Programı’na (POWPA) katılan Bahamalar, Karayipler’deki 10 devletin 2020 yılına kadar toplam denizel ve kıyı ekosistemlerinin %20’sini korumaya alacağı taahhüdüne de imza atarak kendi hedefini belirledi. En son açıklanan alanla birlikte Bahamalar kendi hedefini aşmış oldu. Bahamalar hükümeti koruma alanlarının yönetimi için tüm paydaşlarla koordineli bir çalışma yürütüyor. Bu alanların yönetiminde kullanılmak üzere toplam 2,5 milyon dolarlık “Bahamalar Koruma Alanı Fonu” da oluşturuldu.
UN Environment @UNEP https://t.co/jueJTYWMQA
AB’nin 2020 Biyoçeşitlilik Hedefleri Ne Durumda?
AB’nin 2020 Biyoçeşitlilik Stratejisi AB Parlamentosu ve üye ülkelerce 2010 yılında onaylandı. Stratejide “tür çeşitliliği ve ekosistem kaybının azaltılması” hedefleniyor ve sorunun başlıca nedenleri olarak mevcut mevzuatın yeterince uygulanmaması, sürdürülebilir olmayan tarım ve balıkçılık faaliyetleri, istilacı yabancı türler veriliyor. Bir süre önce açıklanan yarıyıl ilerleme raporunda ise geçen beş yıl içinde hedeflerin oldukça uzağında kalındığı görülüyor. Özellikle sürdürülebilir tarım konusu tam anlamıyla bir başarısızlık örneği. Örneğin Kuşlar ve Habitatlar Direktifi (Birds and Habitats Directive) gibi çok iyi hazırlanmış bir mevzuatın daha etkili sonuçlar vermesi için AB Komisyonu ve üye ülkelerin uygulama ve finansman konusunda daha aktif olmaları gerekiyor. Ekosistem hizmetlerinin desteklenmesi ve iyileştirilmesi için yine AB Yeşil Altyapı Stratejisi’nin (Green Infrastructure Strategy) etkin uygulanması önemli. Biyoçeşitliliğin gelişiminde tarımın ve tarım politikalarının giderek önemi artıyor. Yine balıkçılık politikaları, istilacı türler ve arazi bozulmasına karşı da AB Komisyonu tarafından süratle aksiyon planları geliştirilmesi gerekiyor.
BirdLife Europe @BirdLifeEurope https://t.co/RoDRDoFl0f
Samoa Gençleri “Çiftlikten Masaya İş Programı”nda
BM Kalkınma Programı’nın ortaklığında yürütülen bir proje (Woman in Business Development Inc. WIBDI) ile Samoa adalarındaki genç işsiz nüfusa yeni bir gelecek yaratılıyor. Çitçiler, otel ve restoran sahipleri işbirliğinde gençler bir taraftan modern tarım yöntemlerini öğrenirken, diğer taraftan Samoa pazarına sürdükleri ürünlerle iş dünyasının parçası olmayı öğreniyorlar. Bir haftalık organik tarım kursu alan gençler, kendilerine sağlanan imkanlar ile ürettikleri ürünleri bağlantıda oldukları potansiyel müşterilere yönlendiriyor ve düzenli, kalıcı bir meslek sahibi olurken ülke ekonomisine ve doğaya da katkıda bulunuyorlar.
UN Environment @UNEP https://t.co/sxfKzjUrOB