Biyoçeşitlilik

Baskı Altındaki bir Deniz: Akdeniz!

Deniz biyoçeşitliliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen “Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz” başlıklı etkinlik dizisinde, kıyı bölgesi yönetişimi, iklim sorunları ve biyolojik çeşitlilik kaybı ile ekolojik çöküşün sosyal sonuçları gibi konular ele alınacak. Program kapsamında 6 ve 7 Mayıs tarihlerinde, İstanbul’da ve Ankara’da olmak üzere iki söyleşi gerçekleştirilecek.

Institut français Türkiye’nin CNRS işbirliği ile başlattığı konferanslar, “Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz” adlı etkinlik dizisi kapsamında, 6 ve 7 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. Çevre ve göç jeopolitiği alanında uzman olan ve aynı zamanda 6. IPCC raporunun (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Altıncı Değerlendirme Raporu) başyazarı Prof. François Gemenne, iki konferans için İstanbul ve Ankara’da bulunacak.  Gemenne, çevresel sorunlarla bağlantılı nüfus yer değişiklikleri, iklim değişikliğine uyum politikaları ve sığınma ve göç politikaları üzerine çalışmalar yürütüyor.

İstanbul’daki Söyleşi

6 Mayıs Pazartesi günü, saat 19.00’da, Institut français Istanbul’daki söyleşinin moderatörlüğünü, Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Selcan Serdaroğlu Polatay yapacak. Polatay’ın çalışmaları da Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma ve biyolojik bütünlüğün büyük ölçekli kaybının yarattığı sorunlar ışığında hareket etme kapasitesine odaklanıyor. Aynı zamanda hem ekoloji hem de insan sağlığına vurgu yapıyor. Selcan Serdaroğlu Polatay’ın araştırma alanları arasında gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmanın uygulanması, Latin Amerika siyaseti ve ekonomisi, uluslararası biyoçeşitlilik yönetişimi ve uluslararası ticarette işbirliği konuları yer alıyor.

Ankara’daki Söyleşi

7 Mayıs Salı günü, saat 19.30’da, Institut français Ankara’daki söyleşi ise Zeynep İnanç’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek. Zeynep İnanç’ın araştırma alanları arasında uluslararası işbirliği ve çevre politikaları, uluslararası iklim ve biyoçeşitlilik yönetişimi ve sürdürülebilir kalkınmada sosyal inovasyon yer alıyor.

Institut français Türkiye, 2025 yılında Fransa’nın Nice şehrinde yapılacak Birleşmiş Milletler Okyanus Zirvesi ve 2026’daki “Akdeniz Sezonu” öncesinde deniz biyoçeşitliliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz” başlığı altında bir seri konferans, atölye ve sergi etkinliği düzenleyecek. Etkinlik dizisi multidisipliner bir bakış açısıyla kıyı bölgesi yönetişimi, iklim sorunları ve biyolojik çeşitlilik kaybı ile ekolojik çöküşün sosyal sonuçlarını ele almayı amaçlıyor.

Etkinlik dizisine Fransa’dan ve Türkiye’den Franck Courchamp, François Gemenne, Gilles Boeuf, Antoine Aiello, Frédérique Chlous, Madeleine Cancemi ve Edouard Bard, Koray Yılmaz, Mustafa Yücel, Selcan Serdaroğlu, Levent Kurnaz gibi ekoloji ve çevre alanlarında bilim insanları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri konuk olacak. Institut français Türkiye tarafından CNRS ve Adım Adım Sıfır Atık Derneği işbirliği ile düzenlenecek söyleşilere katılım ücretsiz, kayıt zorunlu. Söyleşiler, Türkçe simültane çeviri ile gerçekleşecek.

About Post Author