#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Bebeğiniz ve Siz Nasıl Besleniyorsunuz?

Beslenme ve kişisel bakım alışverişinizde seçim yaparken nasıl karar veriyorsunuz? Ambalajlı ürünlerin etiketlerindeki bilgileri okuyor musunuz? Satın aldığınız ürünün içinde ne var ne yok, biliyor musunuz? Bedeninizi hangi gıda ve bakım ürünleri ile beslediğinizin farkında mısınız? Ürün içeriği sadece bebekler için mi önemli? Yetişkinler “seçtiğim ürünün içeriğine dikkat etmeliyim” cümlesini sağlık sorunu ile karşılaşmadan kuramazlar mı? Organik bebek, çocuk gıda ürünleri ile tanıdığımız HiPP’in Türkiye Ülke Müdürü Mustafa Karık ile bu sorulara yanıt aradık, dünyada ve Türkiye’de organik ürün pazarı ve tüketici tercihleri üzerine sohbet ettik.

Yazı: Aslı Dede
Fotoğraflar: Fikriye BULUNMAZ

Hipp Organik’in kuruluş öyküsünden söz eder misiniz?
Hipp 1899 yılında Almanya’da kuruluyor. Pastanecilik ve tarımsal üretim yapan bir aile “Bebekler ve çocuklar için nasıl sağlıklı besin­ler üretebiliriz?” sorusu ile yola çıkıyor. Önce kendi çocukları için mama üretiyor, sonra komşuları ile paylaşıyorlar. Katkı ve koruyucu madde kullanmadan ilk organik bebek kava­noz mamasını organik havuçlardan üretiyor­lar. Hipp ilk günden bugüne “sağlıklı ve doğa dostu üretim” ilkesi ile bebek ve çocuklar için gıda üretiyor.

Hipp, dünyada nasıl ilerledi?
25 yıl öncesine kadar Hipp sadece Almanya, Avusturya ve İsviçre’de organik mama üretimi ve dağıtımı yapıyordu. Sonrasında distribütor anlaşmaları ve bazı ülkelerde kurduğu şirket­ler ile Doğu ve Batı Avrupa ülkelerine yayıl­maya başladı. Bugün yaklaşık 70 ülkede faaliyet gösteriyor farklı ül­kelerde 22 üretim tesisi bulunuyor.
Macaristan, Ukrayna, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, İn­giltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Türkiye’de kendi şirketleri bulunu­yor. Diğer ülkelerde temsilcilikleri var. Hırvatistan, Avusturya, Macaris­tan ve Rusya üretim yapılan ülkeler arasında yer alıyor.

Hipp’in Türkiye’ye gelişi nasıl oldu?
Dünyanın en büyük organik ham­madde üreticisi Hipp’in, Güney Amerika’dan Uzakdoğu’ya ve Güney Afrika’ya kadar geniş bir tedarikçi ağı bulunuyor. Tedarikçiler büyük alanlarda anlaşmalı olarak Hipp için organik sertifikasyon koşullarına uygun kontrollü üretim yapıyor.
Hipp Türkiye’ye  Avrupa’ya orga­nik hammadde tedarik etmek amacı ile geliyor ve 1999 yılında İzmir’de Hipp Dış Ticaret kuruluyor. Hipp’in dünyada yaklaşık 6000, Türkiye’de 1500 tedarikçisi var. Tedarikçi­lerin %25’i Türkiye’de olmasına rağmen, tarım alanlarının çok bö­lünmüş olması nedeniyle toplam ihtiyacın %4’ünü karşılayabiliyoruz. Türkiye’den hammadde ve kon­santre meyve suyu gibi yarı mamul ürünler ihraç ediliyor. Ağırlıklı ola­rak organik elma, kayısı, çilek, so­ğan tedarik ediliyor.
Avrupa’da akredite edilmiş, 1200 farklı pestisit tayini yapabilen bü­yük bir laboratuvarımız var. Hipp’in yerli üreticiye önerdiği üretim yön­temleri, denetimler, yıllardır edin­diği deneyimleri aktardığı altyapı çalışmaları ile Türkiye’de organik tarımın gelişmesine önemli katkısı olduğunu düşünüyoruz.
Hipp, 1999 yılında Türkiye’de ürün satışı için bir distribütör ile anlaşı­yor. 2001 krizi ile anlaşma feshedi­liyor. 2007 yılında kendi şirketini kurarak pazara yeniden giriyor. Türkiye İzmir ofisi ile hammadde tedariki ve ihracat, İstanbul ofisi ile de ithalat, satış, pazarlama ve dağı­tım yapıyor.

Hipp Türkiye’ye hangi ürünler ile girdi, tüketicinin ilgisi nasıl oldu?
Türkiye’de 2008 yılında, Orta Avrupa’da güçlü olan kavanoz ma­malarının burada da öncelikli olarak talep edileceğini düşünerek, ağırlıklı olarak kavanoz bebek mamaları ile başladık. Fakat ülkemizde pazar gerçeğinin farklı olduğunu gördük.
Türkiye’de biberon formülleri daha çok tercih ediliyor. 25 çeşit ürünle Türkiye pazarına girdik, bugün koz­metikler dahil sunduğumuz 80 çeşit ürünün %80’i gıda, %20’si kozmetik.
Hipp kozmetiğe Almanya’da sekiz yıl önce girdi ve anne-bebek-çocuk kozmetik pazarında ikinci marka durumunda. Türkiye’de kozmetik iki yıl önce başladı. Bebek pişik kremleri, şampuanlar, bebek yağ­ları, ıslak mendiller, güneş koruyu­cular, bir yaşından sonra el yıkama alışkanlığı kazanması için el yıkama köpükleri, banyo alışkanlığı için banyo köpükleri Türkiye’de sunu­lan ürünler arasında yer alıyor.

Türkiye ve Avrupa tüketicisi karşı­laştırıldığında, ürün tercihinde en büyük fark nedir?
Hipp’in gıda ve kozmetik olarak 500’ü aşkın çeşitte ürünü var. Her ülkenin tercihleri ihtiyaçlarına göre farklılık gösteriyor. Örneğin Almanya’da sadece 200 çeşit ürün satılıyor.
Avrupa’da ürün gamını çeşitlendi­ren daha çok kavanoz mamaları ve atıştırmalık ürünler. Türkiye’de ne yazık ki çocuk beslenmesinde henüz o aşamaya gelemedik. Ül­kemizde organik ürünler sadece bebeklikte tercih ediliyor, bir yaş sonrası aynı özen gösterilmiyor. Oysa Avrupa’da çocuklar okul çağı­na gelene kadar organik ek gıda ve atıştırmalık ürünler ile besleniyor.
Atıştırmalık ürünlerin gelişmesini, özellikle sağlıklı nesillerin yetişmesi için önemli buluyoruz. Çocuk atış­tırmalıklarında Türkiye’de büyükbir boşluk var ve bu boşluk “yetiş­kin atıştırmalıkları” diye nitelen­direbileceğimiz cips, bisküvi, kek ve benzeri ürünler ile doldurulu­yor. Çocuğun bağışıklık sisteminin gelişiminde yedi yaşa kadar geçen süreç önemli. Bu dönemde katkı ve koruyucu maddeler içeren ürünleri tüketmemesinde fayda var.

Anne adayı sizinle nasıl tanışıyor? Bebek doğduktan sonra nasıl de­vam ediyor?
Hamilelikte üçüncü aydan sonra cilt gerilmesi başlıyor, nem ve koruma ihtiyacı için yağ veya krem kullanı­yor. Anne adayları dilerse çocuklar için üretilen organik meyve püreleri ve meyve suları, şeker ilavesiz atış­tırmalık gofretler, pirinç patlakları, bisküviler tercih edebilir. Organik hammaddeden, şeker ilavesiz, şeker içeriği sadece meyveden gelen ara öğünler yetişkinler için diyetisyen­ler tarafından da öneriliyor.
Doğumdan sonra, anne sütünü artırmaya yönelik natal emzirme çayları ile bebeğin mümkün oldu­ğunca anne sütü alması sağlanıyor. Bu süreçte bebek yağları, losyonla­rı, ıslak mendiller devreye giriyor. Bebek anne sütü alamıyorsa devam sütleri, ek gıdaya başlandığında ka­şık mamaları, meyve ve sebze püre­leri ve meyve suları ihtiyacını karşı­layabiliyor. Bebeğin ilk dört ay gaz ve sindirim problemlerine yönelik şeker ilavesiz ve Diş Dostu Derneği tarafından onaylı çay takviyelerimiz bulunuyor.
Bebek bir yaşına girince ihtiyaçları değişiyor. Bir yaş sonrasında sağlık­lı beslenmeye yönelik çocuklar için özel hazırlanmış atıştırmalık ürün­ler yer alıyor.

Çocuklar için hazırlanmış atıştır­malık deyince ne anlamalıyız?
Raflara baktığımızda yetişkinler için üretilmiş paketli atıştırmalıklar çocuklara da sunuluyor. Çocuklar için özel hazırlanmış atıştırmalıklar, Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıda Tebliği’ne uygun olarak üretilmeli.
Atıştırmalıklar 0-3 yaş öncelikli ol­makla birlikte, çocukluk çağı bitene kadar tercih edilebilir. Hipp, çocuk­lara ana öğün, ara öğün ya da yar­dımcı besin olarak atıştırmalıklar sunuyor. Çocuğunuzun çikolata yerine meyveli tahıllı bar yemesini öneriyor. Buharda ısıtılmış, şeker ilavesiz, meyve suyu ile şekerlendi­rilmiş bisküvi yesin. Tatlı ihtiyacını gofret ile karşılaşın. Meyve alışkan­lığı için, kendi başına yiyebilmesi ve motor becerilerini geliştirmesi için özel tasarımlı ambalajlarda organik meyve püreleri yesin.

Cilt sağlığı için anne, bebek, çocuk ürünlerinde nelere dikkat edelim?
Hipp cilt bakım ürün içeriklerinde PEG, paraben, alkol bulunmuyor. PEG ve paraben ciddi cilt hastalık­larına ve alerjilere neden olabili­yor. Mineral ve esansiyel yağlar da alerji riskini artırıyor. Sağlıklı cilt bakım ürünlerinde alerji riskini en aza indirmek için PEG, paraben, mineral ve esansiyel yağlarının kul­lanılmaması gerekiyor. Hipp bakım ürünleri organik kozmetik olarak geçmiyor. Organik kozmetik üreti­minde esansiyel yağ kullanılır. Hipp alerji riski olması nedeniyle organik kozmetik üretmeyi tercih etmiyor. Hassas bebek cildini nemlendirmek ve koruma kalkanı sağlamak için o rganik badem yağı ve ekmek ma­yasından elde edilen özel bir içerik kullanıyor.

Organik pazarın gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Organik tarım çok hızlı gelişmesine rağmen, geneldeki payı hâlâ çok az. Dünyada toplam tarımın yaklaşık %2’sinin organik tarım olduğu be­lirtiliyor. Ülkesel bazda bakarsak, özellikle sağlıklı beslenmeye önem veren tüketicilerin olduğu ülkeler­de büyüme oranı çok yüksek. Orta ve Kuzey Avrupa ülkelerinde tarım ve hayvancılığın %50’ye yakınının organiğe dönüştüğü görülüyor.

Türkiye Çocuk Atıştırmalık Pazarında Büyük Boşluk Var
Türkiye’de bebek ve çocuk atıştırmalık pazarının 100 milyon euro civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu alandaki büyük boşluk fark edilmiyor, çünkü yetişkin ürünleri ile dolduruluyor. Çocuklar için özel hazırlanmış atıştırmalıklar, Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıda Tebliği’ne uygun olarak üretilmeli. Üreticilerin, satış noktalarının ve tüketicilerin zamanla bu konuya önem vereceğini düşünüyoruz. Bu ihtiyaca yönelik Türkiye’ye yeni çocuk atıştırmalık ürünleri getirmeyi planlıyoruz.

EkoIQ Editör