Exxon, geçtiğimiz sene Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucu artan gaz fiyatlarıyla birlikte saatte ortalama 6.3 milyon dolar kazanç ile Batı yakıt endüstrisi için tarihi bir rekora imza attı.
YAZI: Martina IGINI
ÇEVİRİ: Eren BALTAŞ
Petrol devinin geçtiğimiz yaptığı açıklamalara göre ExxonMobil, geçtiğimiz sene saatte ortalama 6.3 milyon ve sene içerisinde toplam 55.7 milyar dolarlık kâr ile rekora imza attı. Bu sayı şirketin bir önceki senenin kârının iki katından daha yüksek ve bir önceki rekor olan 2008’deki 45.2 milyar dolarlık rekorun da epey fazlası. Bu rekorla birlikte 2022, Amerikalı veya Avrupalı herhangi bir yakıt şirketi için gelmiş geçmiş en kârlı yıl oldu.
Exxon başkan ve CEO’su Darren Woods, 2022’nin genel kâr oranını “uygun piyasa şartlarına”; yani Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucu artan gaz fiyatları ve pandemi sonrası piyasaya bağlasa da, şirketini de bu süreçteki fırsatları iyi değerlendirdiği için övmeyi unutmadı.
Exxon patronu, “Pandemiden önce ve pandemi esnasında yaptığımız akıllıca yatırımlar, bize bütün ekonomiler içe kapanırken devam etmemizi sağlayan enerjiyi ve gerekli ürünleri verdi. Diğer herkes geri çekilirken, biz ileri atıldık” dedi.
Woods bu kârı kutlarken, Beyaz Saray ise yayımladığı açıklamada durumu “ölçüsüz” olarak tanımladı.
Beyaz Saray sözcüsü Abdullah Hasan, “Güncel kazanç raporları petrol şirketlerinin binlerce imtiyaz ve rekor kâr oranları dahil, ihtiyaçları olan her şeye fazlasıyla sahip olduğunu, bunları daha yüksek üretim için kullanabileceklerini açıkça gösteriyor. Fakat onlar bunun yerine kazançlarını, hissedarların ve dar bir yönetici çevrenin ceplerini doldurarak değerlendiriyorlar, bu esnada Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçiler de onları hesap vermekten koruyup kolluyor” dedi.
Exxon haricinde başka enerji şirketleri de rekor kazançlara imza attı. Geçen hafta Chevron şirketi, 2022’de 35.5 milyar dolarlık bir kâr elde ederek önceki senenin kârını en az ikiye katladığını açıkladı. Bu kazanç gaz çalışmalarının sonucunda gelen, toplamda 49.6 milyar dolarlık bir para akışının içindeydi.
Exxon ve Chevron, diğer petrol devleri BP, Shell ve TotalEnergies ile birlikte geçtiğimiz sene toplamda 190 milyar dolar kâr etti. Bu şirketler, hep birlikte 1965’ten beri toplam küresel karbon emisyonlarının %10’undan daha fazlasına yol açıyorlar.
2021’de yeşil enerji kullanımı üzerine yapılan bir araştırmaya göre, iklim krizi ve karbon emisyonları gibi sorunlara yönelik ilginin arttığı bir gerçek olsa da, 2009’dan 2020’ye doğru yaşandığından söz edilen bu “geçiş” sürecinde aslında gerçek bir geçişin yaşandığına dair kanıt olmadığı ortaya çıkıyor.
Araştırmacılar, “Şirketler, bu konuda net eylemler almaktansa yeşil enerjiye geçmekten ve hedefler koymaktan söz etmeyi tercih ediyorlar” diyor. Buna karşın, şirketlerin petrol arayışlarının azalttığı değil, arttığı da biliniyor. Dahası, bu şirketlerin hiçbiri söz ettikleri yeşil enerji yatırımları hakkındaki bilgileri paylaşmadıkları gibi, Karbon Saydamlık Projesinin raporlarına göre ExxonMobil toplam gelirinin yalnızca %0.2’sini bu yönde harcıyor. BP’de ise bu oran %2.3.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.