12-16 Ekim tarihlerinde Bozcaada’da gerçekleşecek BIFED için 101 ülkeden 1,000’in üzerinde film başvurdu. Başvuran filmler arasında yerel halkların direniş öyküleri, iklim krizi, organik tarımdan Afrika’da kapana sıkışan mültecilere varan temalar öne çıkıyor.
Bozcaada Ekolojik Belgesel Film Festivali’nin, BIFED, dokuzuncusu, 12-16 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’da gerçekleşecek ve seçilen filmler Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak.
Direniş Öyküleri, İklim Krizi, Organik Tarım, Mülteciler…
BIFED 2022, sorunların büyüklüğünü gizlemeden paylaşıp daha güçlü bir dayanışmanın temellerinin atıldığı mecralardan biri olma amacını taşıyor.
Bozcaada Belediyesi organizasyonuyla gerçekleşen, festival yönetmenliğini Petra Holzer’in, festival koordinatörlüğünü de Ethem Özgüven’in üstlendiği Green Film Network (GFN) üyesi olan BIFED’e, 2022 yılında 101 ülkeden 1,000’in üzerinde film başvurdu. Başvuran filmler arasında yerel halkların direniş öyküleri, iklim krizi, organik tarımdan Afrika’da kapana sıkışan mültecilere varan temalar öne çıkıyor.
Doğanın ve İnsanlığın Ortak Sorunları
Festivalin Ana Yarışma kategorisinde 15, Panorama kategorisinde 20 ve Türkiye Panorama kategorisinde ise 10 filmizleyiciyle buluşacak. Dünyanın dört bir yanından doğanın ve insanlığın ortak soru ve sorunlarını kendi dillerinde, kendi üslupları ile anlatan ve çözüm arayan filmler, Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak. Yalnızca öğrenci filmlerine açık kategori de yine festival kapsamında yer alacak.
Festivalin büyük ödülü Fethi Kayaalp (15,000 TL) ve ikincilik ödülü Madam Melpo (10,000 TL) adına veriliyor. Gaia Öğrenci Ödülü kategorisinin birincisi de (5,000 TL) ile ödüllendirilecek.
Bu Yılın Sloganı: “Yeşil Barış ve Adalet”
BIFED, 2020 yılından bu yana festivalin ana sloganı olan “Savunanları Savun” temasıyla çevre haklarını savunurken gitgide daha tehlikeli yollardan geçecek olan iklim aktivistlerinin sesi olmaya devam edecek. 2021 yılı sloganı olan “Evimiz Yanıyor”un ardından festivalin bu yılki sloganı ise “Yeşil Barış ve Adalet” olarak belirlendi.
Ekolojik Gerçekler Belgesel Aracılığıyla Yayılacak
BIFED, ekoloji gerçeklerini belgesel aracılığıyla yaymaya çalışıyor. Yönetmenleri, kamuoyu ve çevre için mücadele edenleri bir araya getirerek yerel ihtiyaçları ilgilendiren konularda izleyicileri dünyadaki tartışmaya davet ediyor. 2022 yılında da iklim krizinin merkezinde yer alan yerli halklar, kadınlar, göç ve mülteciler festival filmlerinin seçiminde odaklanılan konular arasında.
İklim Krizinin Aciliyetine İnanan Herkesle Buluşma
BIFED bu yıl belgesellerin yanı sıra atölyeler, paneller ve soru-cevap etkinlikleriyle iklim krizi mücadelesinin kahramanlarını, iklim krizinin önemine ve aciliyetine inanan herkesle buluşturmak için adaya dönüyor.
Festivalde bugüne dek bölgesel, ulusal ve uluslararası konuklar ve Bozcaada’nın yerel halkı ile birlikte film gösterimleri, etkinlikler, atölye çalışmaları ve çocuk programları gerçekleştirildi. Pestisitsiz tarım ve sağlıklı turizm ile ilgili konular da ön plandaydı. Gerçekleştirilen Yerel Tohum Festivali ile yerel tohumları dağıtmak ve yaygınlaştırmak BIFED’in görev olarak edindiği konulardan. Bu yıl da Bozcaada’da tohum dağıtımı olacak.
Festival filmleri bugüne dek Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema evi, Diyarbakır Ekolojik Film Günleri, Aliağa Çevre Platformu, Marmaris Eğitim-Sen, Gümüşlük Uluslararası Müzik Festivali, Antalya Tabip Odası gibi farklı yerlerde maddi karşılığı olmadan gösterildi.