#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

BİLGİDoğada Kaz Dağları’nda Başlıyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen BİLGİDoğada Yaz Okulu, bu yıl 8-23 Temmuz ve 29 Temmuz-13 Ağustos tarihlerinde olmak üzere iki dönemden oluşacak. Öğrenciler, kültür, çevre ve kırsal yaşam temalı dersleri doğanın kalbinde keşfederek öğrenecek.

Öğrencilerin kendi yaşam alanları dışında var olan doğal, toplumsal ve kültürel ortamla yoğun bir temas içinde yaşayarak öğrenmesinin amaçlandığı BİLGİDoğada Yaz Okulu, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Güzelköy’de bulunan ilkokulda gerçekleştirilecek. Öğrenciler doğayla iç içe olacakları 15 gün boyunca, kültür, çevre ve kırsal yaşamla tematik bağı olan derslere katılacaklar. Köy halkı ve akademisyenler eşliğinde düzenlenen, doğa, tarım ve çeşitli üretim süreçleriyle ilgili atölyelerde ise yaşayarak öğrenme imkanı bulacaklar.

Akademisyenler, konuk konuşmacılar ve köy halkı ile birlikte yapılacak olan atölye ve etkinliklerden geri kalan zamanlarda ise öğrenciler, Kaz Dağları ve Assos’ta vakit geçirecekler.

Öğrenciler Doğal Yaşamı Deneyimleyecek

İşlenen derslerin teorik boyutunu desteklemek amacıyla BİLGİDoğada Yaz Okulu kapsamında, Kaz Dağları doğa yürüyüşü, zeytin, yoğurt, kompost ve ekmek atölyeleri köy halkı ile birlikte gerçekleştirilecek. Bilginin dört duvara hapsolmak zorunda olmadığı inanışı doğrultusunda öğrenciler, doğanın sunduğu bilginin önem ve kıymetini yaşayarak öğrenecekler, köy sakinlerinin günlük yaşantılarına ve kültürel ritüellerine eşlik etme fırsatı da bulacaklar. Böylece öğrenciler, coğrafyayı ve yerli halkı yakından tanıyarak, üzerinde yaşadıkları dünyaya, doğaya dair Güzelköy perspektifinden, farkındalık ve bilinç kazanacaklar.

Doğada Uygulamalı Dersler

BİLGİDoğada Yaz Okulu’nun birinci dönem dersleri “Toplum ve Ekoloji”, “Toplumsal Gruplar ve Ayrımcılık”, “Sözlü ve Yazılı Kültür”; ikinci dönem dersleri ise “Çevre Çalışmaları”, “Kültür, Mekan ve İnanç” ve “Beden Temsilleri”nden oluşuyor.

İlk dönemde öğrenciler, insanın doğa ile ilişkisinin tarihine ve vardığı noktanın analizine odaklanılacak “Toplum ve Ekoloji” dersini, BİLGİ Sosyal Ve Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Uğur’dan alacak. Disiplinlerarası perspektifle ayrımcılık sorununu ele almayı amaçlayan “Toplumsal Gruplar ve Ayrımcılık” dersini ise BİLGİ Sosyoloji Bölüm Başkan Vekili ve Sosyoloji Ve Eğitim Çalışmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kenan Çayır verecek. Öğrencilerin, sözlü ve yazılı kültür teorilerini daha iyi kavramalarını amaçlayan “Sözlü ve Yazılı Kültür” başlıklı dersi ise öğretim görevlisi Amed Gökçen verecek.

İkinci dönem kapsamında öğrenciler; Prof. Dr. Aydın Uğur, Yrd. Doç. Dr. Ömer Albayrak ve öğretim görevlisi Kaan Atalay’dan “Çevre Çalışmaları” dersini, öğretim görevlisi Rahmi G. Öğdül’den “Beden Temsilleri” dersini, öğretim görevlisi Amed Gökçen’den ise “Kültür, Mekan ve İnanç” dersini alacaklar.

BİLGİDoğada Yaz Okulu ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör