Bingöl’e bağlı Karacehennem Ormanları’nda “gençleştirme” gerekçesiyle başlatılan ağaç kesimi ikinci haftasını tamamladı. Onlarca hektarlık alandaki irili ufaklı meşe ağacının kesilmesiyle yaşanan tahribatın yaşam alanlarını yok ettiğini söyleyen STK temsilcileri yaşananlara tepkili.
YAZI: Şenol BALİ
4 Ekim tarihinde ihalesi yapılan ve 6 Ekim’de kesim işlemi başlayan Karlıova ilçesinin Kızılağaç, Meşeli (Aynik), Çatak (Çartax) köylerini kapsayan Karacehhenem Ormanları’ndaki ağaç kıyımı sürüyor. İhalesinin yakın köylerden olan Gökçeli Köy Muhtarı Tayyip Bulak’ın aldığı, ihalenin 4 Ekim’de gerçekleştirildiği ve kesim işleminin 76 bin 803 liraya yapıldığı belirtiliyor. Diğer taraftan kesimin başlatıldığı alanlara köylüler, gazeteciler ve STK temsilcilerinin alınmadığı aktarılıyor. Kentteki 86 dernek ve kurum düzenledikleri kampanya ile kesimin bir an evvel sonlandırılması için çağrıda bulunuyor. Bingöl Valiliği ve Orman İşletme Müdürlüğü ise farklı dönemlerde yaptıkları açıklama ile kesimlerin “gençleştirme” amacıyla planlı olarak gerçekleştirildiğini savunuyor.
“Küresel Krizin Derinleştiği Bu Dönemde Böylesi Bir Yıkım Kabul Edilemez”
Yaşanan ekolojik yıkıma ilişkin İklim Haber’e konuşan Bingöl Çevre Derneği (Binçev-Der) Başkanı Cuma Karaaslan, civar köylülerin kesim konusunda haberdar edilmediğini söyledi. “Küresel krizin derinleştiği bu dönemde böylesi bir yıkım kabul edilemez” diyen Karaaslan konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Bu ormanlar bölge için bir oksijen deposu. İnsanin girmediği binlerce börtü böceğin yaşadığı bir yer. Flora ve Fauna bakımından da oldukça zengin. Aynı zamanda Bingöl’e gelen Kürünk Suyu’nun da doğduğu yer bu ormanlar. Yine dengeleyici bir rolü var, yazın soğuk tutar kışın da sıcak. 7-12 derece arasındaki bir hava geçişini sağlıyor bir bakıma. Bu ağaçlar kesildiğinde sert iklim bir farkı olacak ve buradaki hayvanlar ya ölecek ya da taşınacak.”
“Köylülerin Kesmesi, Devletin Önlemesi Gerekiyorken Şu An Durum Tam Tersi”
Yetkililerin kimseyi dinlemediğini savunan Karaaslan, ihale edilen alanın 35 hektar büyüklüğünde olduğunu söylüyor ve bununla kalınmayacağından korkuyor. Karaaslan, “Şu an devlet görevlileri yasalarla bu kıyıma karşı durması gerekiyorken tam aksine ön ayak olmuş durumda maalesef. Köylüler kesince devletin karşı çıkması koruması lazımken şu an olay tam tersi. Bu bir çelişkidir. Devletin bu ranta dur demesi lazım ve ranttan beslenenlerden kurtulması lazım. Bu fonksiyonel değerleri yasalarla koruması lazım. Ormanlar sadece Bingöl’ün değil bölgenin ve Ankara’nın. Atmosferde sınır yok çünkü. Buradaki bir dal ağaç Ankara’daki bir bardak su demek. Arabistan yarımadasında toz kalktığında burada hissediyorsak hepimizin aynı yerde olduğunu kabul etmemiz lazım” dedi.
Resmi kanallardan yapılan “gençleştirme” yönündeki açıklamaya tepki gösteren Karaaslan bunu ilkel bir yöntem olduğunu dile getiriyor ve bu ormanların buna gerek duymadığını ekledi. “Yüzyıllardır böylesi bir işleme gerek duyulmamışken neden tam da Paris Anlaşması’nın mecliste onaylandığı böyle bir dönemde bu bahaneyle ağaçlar kesiliyor?” diye soran Karaaslan son olarak bölgede yaşanan iklim değişikliğine dikkat çekti: “Her sene bu vakitlerde bölgeye yağmurlar yağarken bu yıl henüz bir şey yok. Çünkü hiçbir şey birbirinden bağımsız değil. Zincirin bir parçası kırılınca iklimsel sorunlar doğuyor. Bu coğrafyada ilk defa kuraklığın başlaması bunun en çarpıcı örneği.”
HDP’li Aydemir: “İklim Sözleşmesi Meclisten Geçiyorken Burada Ağaçlar Kesilmeye Başlandı”
Kentteki siyasi parti ve STK temsilcileriyle kesimin olduğu bölgeye giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Erdal Aydemir de geçtiğimiz hafta Paris Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinin mecliste görüşülmesi ve kabul edilmesine dikkat çekiyor ve şunları söyledi: “İklim sözleşmesi meclisten geçtiği dönemde Cehennemderesi’ndeki ormanlar kesilmeye başlandı. Kamuoyunun bunu bilmesi lazım. Paris Anlaşması’na taraf olunca 3 milyar euro paralık bir fondan yararlanıyorsunuz. Bunu da ülkedeki yeşili, suyu, iklimi korumak için veriyorlar. Ancak amaç burada doğayı korumak değil o fonu alıp ranta çevirmektir. AKP’nin doğayla olan ilişkisi böyledir.”
Bingöl Valiliği’nden Açıklama
Yaşanan kesim işlemine ilişkin Bingöl Valiliği bir açıklama yayımladı. Kesim ihalesi hakkında bilgilerin yer aldığı açıklamada “Bingöl Orman İşletme Müdürlüğümüzce kesimine karar verilen ve çıkarılacak ağaçların belirlendiği 427 nolu bölmede 4 Ekim 2021 tarihinde açık artırmalı dikili satış ihalesine çıkılmış olup ihale sonuçlanmıştır. İhaleye çıkılan bölmede alıcı tarafından yapılacak kesim işlemlerine Orman İşletme Müdürlüğümüz denetiminde başlanmıştır. Söz konusu bölmede bulunan meşe ağaçları kesim çağına gelmiş olduğundan, sağlıklı fertler elde etmek ormanların gençleştirilmesini ve devamlılığını sağlamak için rutin çalışmalar kapsamında kesim işlemi yapılmaktadır” denildi. Açıklamada söz konusu çalışma ile kurumaya yüz tutmuş orman alanının iyileştirilmesinin amaçlandığı dile getirildi.