#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
kuraklık

Binlerce İmza “Kuraklıkla İlgili Afet Yönetim Planı Oluşturulması” için Verildi

Can Suyumuz Proje Ekibinin, change.org’da başlattığı “Türkiye’de Kuraklık İçin Kırmızı Alarm: Kuraklıkla İlgili Afet Yönetim Planı Oluşturulsun” başlıklı imza kampanyasına şu ana dek 18 bine yakın imza verildi. Kampanyanın imza metninde, kuraklık sebebiyle son 50 yılda 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği, ülkemizde her gün yeni bir gölün kuruduğu ve kuraklıkla İlgili Afet Yönetim Planı oluşturulmasının gerekliliği vurgulandı. 

Can Suyumuz Proje Ekibi; TBMM, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı, Trabzon Milletvekili-TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta ve TBMM Çevre Komisyonu tarafına yönelik bir imza kampanyası başlattı. “Türkiye’de Kuraklık İçin Kırmızı Alarm: Kuraklıkla İlgili Afet Yönetim Planı Oluşturulsun” başlıklı imza kampanyasında şu ana dek 18 bine yakın imza verildi.

“Ülkemizde Her Gün Yeni Bir Gölün Kuruduğunu Görüyoruz”

Kampanya metninde, “Kuraklık sebebiyle son 50 yılda 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz? Ülkemizde her gün yeni bir gölün kuruduğunu görüyoruz. Kuraklık sadece göllerimize değil tarıma, ekonomiye, sosyolojik yapıya da zarar vermekte ve vermeye devam edecek. Bunun sonucunda birçok canlı hayatını kaybediyor, yaşam yok oluyor. Bunların sadece bir başlangıç olduğunun farkında değil miyiz? Kuraklığa karşı önlem alınmamaya devam edilirse bu felaket bizleri ele geçirecek ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyerek can kayıplarına neden olacak. Tüm bunlara dayanarak “Kuraklıkla İlgili Afet Yönetim Planı Oluşturulsun” istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

“Suyumuzu Kaybediyoruz!”

İmza kampanyasında şu bilgiler aktarıldı: “Ülkemiz, dünya üzerinde iklim krizinden en çok etkilenen ve etkilenecek bölgelerden olan Akdeniz Havzası’nda yer alıyor. İklim krizi kaynaklı susuzluk ve yağış rejimi dengesizlikleri kuraklığı tetikliyor. Ana su kaynaklarımız olan sulak alanlar, yani nehirler ve göller kurudukça, suyumuzu kaybediyoruz. Kişi başına düşen kullanım suyu oranları tespit edilerek iklim değişikliği, nüfus artışı gibi etkenler de gözetilerek yapılan hesaplamalara göre ülkemizde 2022 yılı itibarıyla kişi başına düşen yıllık su miktarı 1.323 m3. Bu, Türkiye’nin daha şimdiden su stresi altında olan ülkelerden biri olduğunu gösteriyor. Ayrıca kış kuraklığı  başta İstanbul olmak üzere, Ankara, Bursa ve İzmir’i de tehdit ediyor. Azalan yağışlar sebebiyle barajlardaki su seviyeleri düşüyor. Uzmanlar, kış kuraklığı yüzünden tarımda üretim periyodunun değişebileceğini belirtiyorlar.”

Can Suyumuz Proje Ekibi taleplerini şöyle sıraladı:

“Bizler ne mi istiyoruz?

  • Geri dönüşü neredeyse imkansız olan kuraklık üzerine afet yönetim planı oluşturulsun.
  • Risk yönetimi yapılsın, iklim krizinin suyumuza verdiği zararlar tespit edilsin, düzeltilmeye çalışılsın, takip edilsin ve uyarılar yapılsın.
  • Kuraklık sebebiyle zarar gören bölgede yaşayanlara geri ödemesiz tazmin mekanizmaları oluşturulsun.

Eskiye döndüğümüzde kuraklıktan dolayı medeniyetlerin son bulduğunu görüyoruz. Şu an kuraklığın dünyanın belirli noktalarında ölümcül bir hal almamış olması, bize geri dönülebilir bir noktada olduğunu göstermiyor; çünkü şartlar oldukça değişti. Dünyamızda iklim krizinin etkisi ile önümüzdeki kuraklığı atlatamayacağımız düşünülüyor. Bu yüzden bizler kuraklık tehlikesi için önlem alınsın, afet yönetimi oluşturulsun istiyoruz çünkü kuraklık daha ileri bir boyuta geldiğinde elimizden bir şey gelmeyecek.”

EkoIQ Editör