#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
bir umut ve yumurta hikayesi

Bir Umut ve Yumurta Hikâyesi

Nuri Bilgi Ceylan’ın en sevdiğim filmlerinden biridir “Mayıs Sıkıntısı”. Filmde herkesin bir derdi vardır: Baba ağaçlarını korumak için yırtınır; sinemacı genç filmini çekmeye çalışır; genç yeğen kapağı İstanbul’a atıp taşradan kurtulmak için çırpınır ve küçük bir oğlancık da, teyzesinin ona verdiği yumurtayı kırmamak için uğraşır durur… O kırılgan yumurta ile elinde gezinip duran çocuğun öyküsünü hatırlattı bana Umut Yumurtanın 1971’den başlayıp bugüne uzanan öyküsü…
Öykü, tam 38 yıl önce, Elazığ’a bağlı Hankendi Beldesi’nde, 400 metrekarelik bir kümeste, 1200 yumurtacı tavuk ile başlıyor. Umut Tavukçuluk adı konulan bu küçük üretim birimini 1980 yılında Ziya Küçükyurt devralıyor. Niyeti köklü bir aile şirketi kurmak, hırsla değil hevesle büyümek ve ailenin gelecek nesillerine anlamlı bir eser bırakmak. Kısa bir zaman sonra damadı Cengiz Gülmez de hikayenin içine dahil oluyor. Gülmez bir ziraat mühendisi ve aldığı eğitimin bütün bilgisini Umut Tavukçuluk’a aktarıyor. Ve işler yavaş yavaş başka bir hal almaya başlıyor. Yıl 1985… O yıl Umut biraz daha güçlü parlamaya başlıyor. Bölgeye Köy-Tur Tavukçuluk’un gelmesi ve Umut’un bu firmanın Elazığ bayiliğini alması, ilk günkü heyecanla işine devam eden Umut Tavukçuluk’un uzun vadeli planlarını değiştiriyor. Ardından Cengiz Bey 1989’da Türkiye’deki ilk 10 bin hayvan kapasiteli ‘kafesli’ civciv kümesini kuruyor; 1992 yılı geldiğinde, 13 bin civcivlik yeni bir kümes yapılıyor. Hanken-di’ye, saatte 5 ton kapasiteli bir yem fabrikası kuruluyor. Dört yıl sonra, civciv kümesi, 10 bin civcivlik kafes ilavesi ile Gölköy’e taşınıyor. 1999’da, daha sonra adını ‘Göl 1’ koyacakları 33 bin 600 hayvan kapasiteli kümesi de Gölköy’de kuruyorlar.

Serbest ve Genç Tavuklar
Umut Tavukçuluk yavaş yavaş, hırsla değil, hevesle büyümeye devam ediyor zaman içinde. Aslında bu dönemde hem Türkiye’de hem tüm dünyada, özellikle de gıda sektöründe yerel üreticilerin yükselişi söz konusu. Umut Tavukçuluk’un başarı hikâyesi da buna güzel bir örnek. 1971 yılından bugüne faaliyetlerini sürdüren şirket gerçekleştirdiği yatırımlarla, hem bölgeye, hem de Türkiye tavukçuluk sektörünün gelişimine katkı sağlamış. Bugün Türkiye’de üretilebilecek beslenme değeri en yüksek, en iyi yumurtaları üretiyorlar. En son yatırımları ise, organik yumurta olmuş: Flotty.Cengiz Bey için tavukçuluk bir iş değil, bir hayat biçimi. Durmadan yeni planlar, yeni hayaller kurmaya devam ediyor. Kendisinden organik tavukçuluğun prensiplerini öğrenmeye çalışıyoruz. “Öncelikle tavukların organik beslenmesi. Bu, bulunduğumuz yer itibariyle bizim için zor değil. Bugüne kadar Mardin ve Antep’ten temin ettik organik mısır ve soyayı. Ama artık kendimiz de ekmeye başladık. Kendi organik yemimizi de kendimiz üreteceğiz.” Aslında tavuk yemlerinde, yasal olarak yüzde 20 GDO’Iu besin opsiyonu varmış ama Cengiz Bey bunu aklından bile geçirmemiş. “Lokasyon nedeniyle organik hammadde bulma sıkıntımız zaten yok” diyor. Ama yumurtanın organik olması için bu yeterli değil. İkinci şart, hayvanların kafeslerde değil doğal ortamlarında yaşamaları, dolaşım serbestliklerinin olması. Yani bunlar organik beslenen, serbestçe dolaşan özgür ve genç tavukların yumurtaları.
Önlerindeki planın, organik tavukçuluk olduğunu duyduk. Doğru mudur? Ne zaman? Evet, Haziran ayında bu yatırımı başlatacaklar. Ancak daha önce “Flotty Küçük Yumurta Projesi” var. Nedir bu küçük yumurta? “Genç tavukların ilk yumurtaları beslenme değeri en yüksek yumurtalar. Ama nedense bu pek bilinmiyor” diyor Cengiz Bey “Tüketiciler büyük yumurtaları tercih ediyor. Oysa tavuk ne kadar yaşlıysa yumurtalar o kadar büyük oluyor. Ve besin değerleri de ona göre düşüyor.” Umut Tavukçuluk ise genç tavukların ilk yumurtalarını, yine Flotty markasıyla pazara sunacak.
Umut Tavukçuluk’un geçen yılki cirosu 5 milyon TL olmuş. Organik yumurta işi için 1,2 milyon TL’lik yatırım yapmışlar. Türkiye’de bir ilk olacak organik tavuk eti için de yatırım planları hazır. Umut Tavukçuluk, dünyanın her yerinde yükselen yerel ve itinalı gıda üreticiliğinin Türkiye’deki önemli örneklerinden biri. Yıllarca çalışılmış didinilmiş, sonunda hayaller gerçekleşmeye başlamış. Bu arada artık üçüncü nesil de işin içinde. Özellikle pazarlama tarafı onlardan soruluyor.Başta da dediğimiz gibi işin en önemli kısmı itinada, özende. Yani yumurtayı kırmamakta… Umut Tavukçuluk 30 yıl aşkın bir zamandır yumurtayı kırmadan bozmadan ilerlemeyi başarmış. Organik Flooty markası ile hem ekolojik pazar ve dükkânlarda, hem de büyük bazı market zincirlerinde yerlerini almışlar. Darısı organik ve temiz üretime yoğunlaşmış bütün üretici ve girişimcilerin başına…

EkoIQ Editör