Türkiye’yi etki yatırımı alanında dünya sahnesine taşımak için bir araya gelen lider kurumlar tarafından kurulan Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK), YASED ve PwC işbirliğiyle düzenlediği “Birlikten Kuvvet Doğar” temalı arama konferansıyla gerçekleştirildi. Konferans, Türkiye’yi hacmi 2,3 trilyon dolar seviyesine ulaşan küresel etki yatırımı dünyasına dahil etmeyi hedefledi.
Türkiye’de etki yatırımı modelinin gelişmesini ve etki yatırımı ekosisteminin oluşturulmasını sağlamak amacıyla kurulan Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK), Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ve PwC iş birliği ile, “Birlikten Kuvvet Doğar” temalı konferansı gerçekleştirdi.
Konferansta dört çalışma grubu belirlendi: Türkiye’yi, bölgesinde etki yatırımcılığının merkezi yapacak, küresel bir iş ve bilgi ağı inşa edecek Etki Ortaklıkları Çalışma Grubu; Sürdürülebilir Kalkınma ve Politika Çalışma Grubu; özellikle etki ölçümü ve yönetimi alanında teknik bilgi seviyesini yükseltecek Kapasite Geliştirme Çalışma Grubu ve uluslararası seviyede farkındalık çalışmalarına yön verecek Kurumsal İletişim Çalışma Grubu.
Konferansın açılış konuşması yapan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Yılda 7 trilyon ABD dolarına çıktığı tahmin edilen küresel fon ihtiyacı, yoksulluk, açlık, eşitsizlik ve iklim değişikliği ile mücadele eden kapsamlı ve küresel Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını gerçekleştirmek için yeterince para bulunmadığına dair endişelere yol açıyor. Neyse ki etki yatırımcılığı bu açığı kapatmak için etkili bir yol sunuyor ve UNDP Türkiye’deki özel sektörün hem dünyayı korumaya hem de insanların yaşam koşullarını iyileştirmeye ölçülebilir destekte bulunurken getirisi olan yatırımları da belirlemesine yardımcı oluyor” dedi.
“Sürdürülebilir Fon ve Tahvillerin Payı Artacak”
Yakın bir dönemde hayata geçirdikleri Sürdürülebilir Kalkınma Platformu ile çevresel sürdürülebilirlik başta olmak üzere Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar) hakkında farkındalığın artırılması ve YASED üyelerinin iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması için çaba harcadıklarını kaydeden YASED Genel Sekreteri Valandova, “Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim prensiplerini esas alan ve SKA’ların hayata geçirilmesinde finansal bir katalizör görevi ifa eden etki yatırımı, YASED için de öncelikli bir konu. 2015’ten bu yana küresel etki yatırımı yapılan varlıkların hacminin çok yüksek oranlarda gelişim gösterdiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde sürdürülebilir fon ve tahvillerin küresel finans piyasasındaki payları giderek artacak. Türkiye’nin de bu piyasadan alacağı payı maksimize etmek için çok sayıda kurum ve kuruluşun ortak bir gündem etrafında hareket etmesi gerekli” dedi.