#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

“Bisiklet,” Diğer Bir İfadeyle “Gezegenin Yavaş Ölümü”

Emeric Sillo, internette okuduğu bir yazıdan esinle kendi görüşlerini kaleme alıyor. “Bisiklet, Gezegenin Yavaş Ölümü” başlıklı yazısında Sillo, bisiklet kullanımının gezegenin ömrünü uzattığından söz ederken bisiklet sürücülerinin ekonomistleri mali zarara sürüklemesini ironik ifadelerle yorumluyor.

Bir bankacının şu sözleri ekonomistleri düşünmeye sevk ediyor: “Bisiklet sürücüleri, ülke ekonomisi için bir felakete yol açabilir!” Peki, neden? Çünkü bisiklet sürücüleri araba almıyor, araba almak için kredi peşine düşmüyor veya sigorta poliçeleri için para ödemiyor! Sillo’nun argümanları bununla da bitmiyor. Yazdıklarına şunları da ekliyor: Bisiklet sürücüleri yakıt almıyor, araçlarını servise vermek için para harcamıyor ve araç yenilemeye ihtiyaç duymuyor. Yanı sıra otopark için para ödemiyor, büyük trafik kazalarına yol açmıyor ve çok şeritli otobanlara da gereksinim duymuyor.

Ülke GSYİH’sine Hiçbir Katkıda Bulunmayan Bisiklet Sürücüleri

Bisiklet sürücülerinin “ekonomik zararları” bunlarla da sınırlı değil! Obezite sorunu yaşamayan bisiklet sürücüleri ilaç almıyor; hastaneye ya da doktora gitmiyor. Özetle ülke GSYİH’sine hiçbir katkıda bulunmuyor!

Öte yandan yeni açılan her bir McDonald’s şubesi, şubede çalışan personele ek olarak en az 30 iş gücü daha yaratıyor (10 kardiyolog, 10 diş hekimi, 10 diyetisyen)! “Ekonomistler için yürümemiz daha da kötü! Yayaların bisiklet bile almasına gerek yok!” diyen Sillo soruyor: “Bir bisiklet mi yoksa bir McDonald’s şubesi mi daha akıllı bir tercih olur?” Bu soru üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir konu.

Sillo’nun paylaşımı Jessica Maria Dwyer’ın dikkatini çekiyor. Boris Johnson’ın çevreciler için kullandığı “Maş fasulyesi yiyen ağaç kucaklayıcıları” sözlerini hatırlatan Dwyer sözlerini şöyle noktalıyor: “Kim bu çevreciler? Onlar bitkisel beslenen, meyve ve sebzelerini bahçelerde yetiştiren, bisiklete binen ya da yürümeyi tercih eden, yumurta, süt veya et satın almayanlar insanlar.”

EkoIQ Editör