Biz de “Kışları Koruyalım”

Yaz aylarındaki sıcaklık artışları ve orman yangınlarının yanı sıra, iklim değişikliğinin etkisini en büyük ölçüde gösterdiği alanlardan biri kış mevsimi ve kış sporları. Kışların kısalması konusunda bilinç oluşturmak için, aralarında Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın da bulunduğu altı ülkede “Kışları Koruyalım” kampanyası başlatıldı. Merkezi Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bulunan EKOenerji şirketinin gönüllü çalışanlarından Merve Güngör, kampanya bileşenlerinden Salla Kayak Merkezi’nin işletmecisi Kari Koskimaa ile yaptığı röportajı EKOIQ için kaleme aldı.

Yazı: Merve GÜNGÖR, EKOenerji

İklim değişikliğinin gelecekte Türkiye üzerindeki etkileri pek çok sektörü tehlikeye sokacak boyutta. Yaz aylarındaki sıcaklık ar­tışları ve orman yangınlarının yanı sıra iklim değişikliğinin etkisini en büyük ölçüde gösterdiği alanlardan biri, tahmin edeceğimiz üzere kış mevsimi ve kış sporları.

2007 yılının başında Çevre ve Or­man Bakanlığı tarafından yayınla­nan iklim değişikliğine dair bildiride, 2100 yılına kadar Türkiye’deki kar kalınlığında 20 cm’ye varan azal­ma öngörülüyor. Çalışmalar gös­teriyor ki 1°C’lik sıcaklık artışıyla Avusturya’da kar sezonu 73 gün kısalırken, 2°C’lik artışla İsviçre’de­ki 1500 rakımlı tesislerin kar güve­nilirliği %63 azalıyor. Ülkemizdeki kayak merkezleri yüksek rakımlarda kurulu olsa da bu, sıcaklık artışının etkilerinden azade olduğumuz anla­mına gelmiyor. Uludağ’da normalde dört ay süren kayak sezonu, 2016 yılında uzaması beklenirken kar kali­tesindeki düşüş sebebiyle iki aya indi örneğin. İklim değişikliği hakkında bilinçli, az sayıda insan ve kurulu­şun çabalarına rağmen fosil yakıtlar kullanmaya devam edersek hava sıcaklığının ve kar yağışının kestiri­lemeyeceği, bunun turizm ve başka yatırımlar açısından pek çok kayıp­lara yol açacağı günler bizi bekliyor.
Kışların kısalması konusunda bilinç oluşturmak için, aralarında Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın da bulundu­ğu altı ülkede “Kışları Koruyalım” kampanyası başlatıldı. Kış sporları ve dağlarıyla meşhur Avusturya da kışları korumak için kampanyanın  aktif olduğu ülkelerden. İskandi­navya gibi soğuk bir bölgede kış­ları koruma bilinci oluşması, kış sporcularının bu konuda hassasiyet gösteriyor olması ve böyle bir kam­panyaya destek vermesi dikkatimi çekti. Keşke biz de Türkiye’de bu bilinçle hareket ederek kışlarımıza sahip çıkabilsek diye düşünmeden edemedim.
Kampanyanın Finlandiya ayağı, Finlandiyalılara projeyi tanıtmak için Helsinki’de, 4-6 Kasım 2016 tarihlerinde kış sporu tutkunlarının bir araya geldiği Skiexpo ve Boar­dexpo fuarındaydı. Helsinki’nin en büyük fuar merkezlerinden olan Messukeskus’ta çocuklar için akti­vitelerden kayak merkezlerine, kış sporu malzemelerinden seyahat acentalarına ve özel giyim malzeme­lerine kadar pek çok ilgi çekici stant kurulmuştu.
Kışları Koruyalım kampanyası Fin­landiya ayağı, iglo şeklindeki stan­dıyla fuarda yer aldı. Kampanya Fransa, Avusturya, Norveç, Finlan­diya ve İsveç’te faaliyette. Kayak merkezleri, kış sporu yapanlar ve yenilenebilir enerji üreticileri bu kampanyaya katılarak karbon aya­kizlerini azaltmak için bir araya ge­liyor ve bu gidişata dur demek için harekete geçiyorlar. Kampanyanın Finlandiya’daki yüzü, 2014 yılı Soc­hi Olimpiyatları’nda gümüş madal­ya alan Enni Rukajärvi.
Lapland’daki Salla Kayak Merkezi, projeye destek veren ve kışları koru­mak için yenilenebilir enerji kullan­maya başlayarak karbon ayakizini azaltan spor merkezlerinden. Orada kayak öğretmenliği yapan ve merke­zi işleten Kari Koskimaa ile Salla Kayak Merkezi standında konuşma şansı buldum. Kışları Koruyalım kampanyası, yenilenebilir elektrik kullanmak ve EKOenerji tercihi üze­rine biraz sohbet ettik. Kampanya­nın tanıtım videosunu merak ederse­niz buradan izleyebilirsiniz: https://www.pelastetaantalvet.fi/en/

Kışları Koruyalım kampanyasının tanıtım videosunu gördüm, çok üzücü… Geçen yıl Finlandiya’nın bazı bölgelerinde kar olmadığını duydum.
Evet, güney Finlandiya’da bu prob­lem oluyor, geçen yıl (2015) Ara­lık ayında da bu sorun vardı. Ben Lapland’da yaşıyorum ve kayak merkezini işletiyorum. Orada hâlâ bolca kar var, ama ileride de olma­sı, karın kasımdan nisan sonu veya mayısa kadar kalması için bir şeyler yapmalıyız.
Bazı Finlandiyalılardan kışların ar­tık eskisi kadar soğuk olmadığını duydum. Çocukluklarında -30 veya -40 derece olan soğukların şimdi -5’e, -10’a düştüğünü söylediler. Bu çok büyük bir değişim.
Çok büyük bir değişim. Lapland’da Ocak ayında hâlâ çok soğuk günler geçiriyoruz, sıcaklık -30 ve -40 de­receleri geçebiliyor. Ama burada, güney Finlandiya’da farkı görebili­yorsunuz, 20 yıl önceki kışlar ger­çekten çok daha uzundu. Yani eğer böyle giderse 20 yıl sonra burada çok büyük sıkıntılar olacak. Bu yüz­den her kayak merkezinin ve hatta kayakçıların, müşterilerimizin de bireysel olarak özellikle EKOenerji tercih etmelerini umuyorum.

Başka ülkelerden müşterileriniz oluyor mu, Finlandiya çevresinden veya güney ülkelerinden?
Avrupa ve Britanya’dan müşterileri­miz oluyor, Hollanda, Almanya, İtal­ya… Tabii ki Ruslar da Finlandiya’ya geliyor. Bazen Çinliler… Dünyanın her yerinden diyebiliriz.

Aşağı yukarı her Finlandiyalının kros kayağı yapabildiğini ve şe­hirlerdeki parklarda, donmuş göl­lerde hep kayak yolları olduğunu duydum. Finlandiya’da insanlar kış sporlarına gerçekten bu kadar ilgi gösteriyor mu?
Evet, tabii ki. Biz Finlandiyalılar kış insanlarıyız. Herkes değil tabii ki, ama genel olarak böyle. Kışlarımız uzun geçiyor, en azından uzun ge­çiyordu. Mesela 20 yıl kadar önce herkes kros kayaklarıyla kayak yap­mayı biliyordu, ama bugün daha az insan yapıyor. İnsanların ilgisi artık o kadar da fazla değil.

Peki kişisel olarak snowboarding ve kayak yapamayacak olsanız, bu kadar sevdiğiniz bir şeyi yapama­mak sizin için ne anlama gelirdi? Bunu kayak merkezi işleten biri olarak değil, kişisel olarak ne his­sedeceğinizi merak ettiğimden so­ruyorum.
Kar bulamasam ölürdüm herhalde! Yılın dört mevsimini de seviyorum ama kışların olmayacağını düşün­mek korkunç bir fikir. Bu yüzden Kışları Koruyalım projesiyle berabe­riz ve daha çok insanın, daha çok şirketin aynı tercihi yapacaklarını umuyorum.

Önerilen makaleler