#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Blue Panda “Mavi Ormanlar” için Türkiye Sularında

Blue Panda yelkenlisi her yıl yaklaşık beş ay süren seyri boyunca hayalet ağlarla mücadele; köpek balıkları, vatozlar, balinalar, foklar ve “mavi ormanlar” adıyla da bilinen deniz çayırları gibi Akdeniz’in doğal hazinelerinin korunması; deniz koruma alanlarının güçlendirilmesi ve büyük deniz memelileri için yürütülen çalışmaları gündeme taşıyor. Nisan ayında Fransa’dan çıktığı yolculukta Yunanistan’ın ardından 8-18 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret edecek olan Blue Panda, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bulunacak.

WWF Akdeniz Girişimi’nin (MMI) Blue Panda yelkenlisi, Nisan ayında Fransa’dan başladığı 2024 yolculuğu kapsamında Yunanistan’ın ardından 8-18 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’de olacak.  2019 yılından bu yana Akdeniz’in doğal zenginliklerine ve karşı karşıya bulunduğu tehditlere dikkat çekmek için Akdeniz’i dolaşan Blue Panda, dördüncü Türkiye ziyaretinde Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yürütülecek denizel çalışmalara ev sahipliği yapacak.

Blue Panda her yıl yaklaşık beş ay süren seyri boyunca karar vericiler, bilim insanları, deniz kıyı toplulukları, kamu, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör gibi paydaşları buluşturarak Akdeniz’e yönelik tehditleri tersine çevirmek için çağrıda bulunuyor. Blue Panda yaz boyunca ziyaret edilen kıyı ve koylarda hayalet ağlarla mücadele; köpek balıkları, vatozlar, balinalar, foklar ve deniz çayırları (Posidonia oceanica) gibi Akdeniz’in doğal hazinelerinin korunması; deniz koruma alanlarının güçlendirilmesi ve büyük deniz memelileri için yürütülen çalışmaları gündeme taşıyor.

Deniz Çayırları ve Biyolojik Çeşitlilik Gözlemleri Yapılacak

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Blue Panda’nın Türkiye ziyareti çerçevesinde kamu, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla, deniz koruma alanları ve denizel biyolojik çeşitliliğe ilişkin toplantılar düzenleyerek Akdeniz’i korumanın önemine dikkat çekecek. WWF-Türkiye deniz ekibi, WWF-Fransa ekibi ile Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde denizlerin ormanları ya da mavi ormanlar olarak bilinen deniz çayırları ve kayalık deniz alanlarında biyolojik çeşitlilik gözlemleri yapacak.

Blue Panda’nın 2024 Türkiye ziyareti için sınırlı sayıda “Blue Panda Datça özel tişörtü” hazırlayan WWF-Türkiye, Akdeniz’in doğal zenginliklerinin korunmasına destek olmak isteyenleri Blue Panda Datça özel tişörtüne sahip olmanın yanı sıra e-sertifika seçeneği ile doğa koruma çalışmalarına katkıda bulunmaya çağırıyor.

Blue Panda’nın Türkiye ziyareti ile eş zamanlı olarak 10-18 Ağustos tarihleri arasında, sualtı fotoğraf sanatçısı Tahsin Ceylan’ın Akdeniz’in Doğal Zenginlikleri Sergisi ise Datça İskele Meydan’da, ziyaretçilerle buluşacak. Datça Belediyesi’nin işbirliği ile düzenlenecek sergi kapsamında Ceylan’ın Akdeniz’in endemik deniz çayırları ve ev sahipliği yaptıkları zengin biyoçeşitliliğe ait fotoğraflar sergilenecek. 18 Ağustos’ta Türkiye’den ayrılacak olan Blue Panda, Ekim ayına dek İtalya, Hırvatistan ve Arnavutluk’u ziyaret edecek.

Deniz Çayırları Çok Değerli Ekosistem Hizmetleri Sağlıyor 

Akdeniz’in endemik deniz çayırları (Posidonia oceanica), iklim krizine karşı en önemli müttefiklerimizden biri. Karadaki ormanlara eş değer kabul edilen deniz çayırları, denizlerimizin akciğerleri. Deniz çayırları ayrıca Akdeniz’deki türlerinin %20’sine yaşam alanı sağlıyor; birçok türün yavrulama alanı, karbon tutumu ve kıyıların erozyona karşı korunması gibi çok değerli ekosistem hizmetleri sağlıyor. Datça-Bozburun yarımadaları da önemli Posidonia oceanica alanlarından biri.