#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Borusan Limanı’nın Ana Teması “Erişilebilir ve Temiz Enerji”

Borusan Liman’ın Türkiye’nin ilk yeşil-eko limanlarından biri olduğunun altını çizen Borusan Limanı Genel Müdürü Hamdi Erçelik, “iklim, insan ve inovasyon” başlıklarındaki çalışmalarını çevreye saygılı ve sürdürülebilir projeler olarak hayata geçirdiklerini dile getirdi. Erçelik, “Limanımızda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi içerisinden ‘Erişilebilir ve Temiz Enerji’ anlayışını ana tema olarak belirledik” şeklinde konuştu.

Dr. Barış DOĞRU

Borusan Liman olarak sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir yaklaşıma sahipsiniz?  Hangi konu sizin için öncelikli sürdürülebilirlik açısından? Ve bu konuda neler yapıyorsunuz?

Türkiye’nin ilk yeşil/eko limanlarından biri olan Borusan Limanı olarak sürdürülebilirlik odak alanlarımız iklim, insan ve inovasyon başlıklarında çalışmalarımızı kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz. Hayata geçirdiğimiz çevreye saygılı ve sürdürülebilir projeler sonucunda Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından Bureau Veritas işbirliği ile geliştirilen Green Check-Yeşil Kontrol Belgesi’ni Altın+ derecesiyle almaya hak kazandık.

Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında limanımızda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi içerisindenErişilebilir ve Temiz Enerji” anlayışını ana tema olarak belirledik. Karbon ayakizimizi her yıl elleçleme hacmimiz artmasına karşın azaltıyoruz. Sürdürülebilirlik odak noktalarımızdan biri olan iklim başlığı altında karbonsuzlaşma hedefimiz bulunuyor. 2020 yılında liman sahasında, pilot proje olarak devreye aldığımız “Güneş Enerji Sistemi” ile enerji üretimi yapmaya da başladık. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz ikinci projemiz ise liman içerisinde bulunan kapalı depomuz üzerine çatı GES kurulumu projesi oldu.  Yaklaşık 6.000 metrekarelik alanda hayata geçirdiğimiz proje ile tesisimizin ana elektrik tüketiminin yaklaşık 1/3’ünü karşılamayı hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda GES projelerimize önümüzdeki dönemde de devam ederek bu oranı artırmayı hedefliyoruz.

Bunun dışında limana girişte imza ile alınan onayların ziyaretçi cep telefonu aracılığı ile, iş makinelerinin kontrollerinin tablet ile ve saha denetimlerinin sistem üzerinden tabletler aracılığı ile yapılması gibi projelerimizle yılda yaklaşık 81 bin sayfa kağıt kullanımının önüne geçtik. Borusan Limanı Bilgi Teknolojileri ekibi tarafından yaratılan B-İmza uygulamamız ile yıllık 62 bin sayfa kağıdın çöpe gitmesini engelliyoruz.

Bu konularda ne gibi taahhütleriniz bulunuyor?

Sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda 2030 yılına kadar temiz enerji kullanımında güneş enerji sistemlerinin yanı sıra rüzgar enerjisi yatırımı başta olmak üzere birçok yenilikçi projeyi hayata geçirerek karbon sıfır olmayı hedefliyoruz.

Çevresel ve sosyal etkinizi nasıl takip ediyorsunuz? Bir şirketin toplumsal fayda üretmesi artık olmazsa olmaz bir öncelik halinde. Bu alanda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Sürdürülebilirlik odak noktalarımızdan insan başlığı altında fayda özelinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bursa İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak Bursa’da faaliyet gösteren kadın kooperatifinin güçlendirilmesi çalışmalarına destek olacak projelerde yer aldık. Ayrıca yeni yıl kurumsal hediye kutularında da kadın kooperatiflerinin el emeği ürünlerini tercih ederek pazarlama faaliyetlerine destek olduk.

Uzun vadede kadın çalışan oranının artırılmasını sağlamak amacıyla Gemlik Atatepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birlikte bir protokol imzaladık. Proje ile amacımız, limancılık sektörüne özellikle kadın çalışanların kazandırılması ve henüz ortaöğretim seviyesinde daha çok kız öğrencinin aday olarak lojistik/liman ile ilgili meslek liselerini tercih etmelerini sağlamak. Protokol kapsamında lojistik bölümü 10. sınıf öğrencilerine koçluk, 11. sınıf öğrencilerine staj imkanı sağlıyoruz. Lojistik bölümü müfredat ve içerik olarak değerlendirildiğinde limancılık ile ilgili mesleki bilgilerin kısıtlı kaldığını biliyoruz. Bu sebeple koçluk programımız kapsamında limancılıkla ilgili mesleki eğitimlere yer verdik. Ayrıca ilgili protokol kapsamında lojistik laboratuvarına limancılıkla ilgili teknik materyal desteği sağlayarak öğrencilerin henüz ortaöğretim seviyesinde temel operasyonları kendi lojistik laboratuvarlarında deneyimlemelerine katkı sağlıyoruz.

Bir liman işletmesi olarak deniz sizin için önemli bir yere sahip olmalı. Geçtiğimiz, sizin limanınızın da bulunduğu Marmara Denizi’ndeki müsilaj bütün gözleri bir anda buraya çevirdi. Deniz ekosisteminin korunması üzerine çalışmalarınız var mı?

Borusan Limanı tarafından yılda iki kez düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz kıyı ve dip temizliği etkinliğimiz, 2022’den bu yana tüm Okyanus Gönüllü Borusanlıların katılımına açık olarak düzenleniyor.

Borusan Limanı öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz etkinlikte Prof. Dr. Mustafa Sarı ile deniz dibi ve kıyı temizliği konusunda yapılması gerekenler, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunu ve bireysel olarak yapılabilecekler konulu bir eğitim düzenledik. Ardından Gemsaz Sahili’nde kıyı temizliği yaparken etkinliğimize Borusan İlkokulu öğrencileri de katıldı. Böylelikle bu alandaki farkındalığı küçük yaşlardan itibaren aşılamış olduk. Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde gerçekleştirdiğimiz etkinlikte Gemlik Dalgıçlar Birliği gönüllü olarak dalış gerçekleştirdi. Deniz dibinden çıkarılan atıklar kirliliği gözler önüne serdi. Dalgıçların topladıkları plastik, cam ve metal atıklar, çevre bilinci konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Gemlik İskele Meydanı’nda sergilendi.

2024 yılı itibarıyla ise Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı’nın ilk dönem katılımcılarından olan Prof. Dr. Mustafa Sarı ile Umut Pina projesi üzerinde iletişim çalışmalarımız olacak. Umut Pina adlı proje Marmara Denizi’ndeki müsilajın ve iklim değişikliği sebebiyle yaşanan ekosistem tahribatının etkilediği Pina popülasyonunu bilimsel verilerle ve restorasyon stratejileriyle korumayı amaçlıyor. Marmara Denizi’nde koruma altında olan pinalar saatte 6 litre suyu temizleyerek ekolojik dengenin ve biyoçeşitliliğin korunmasına olumlu katkı yapıyor. Şu an yaşadığımız iklim krizi ve son birkaç yıldır gözlemlenen müsilaj sorunu düşünüldüğünde Umut Pina önemli bir proje olarak öne çıkıyor. Biz de Borusan Limanı olarak projenin geliştirilmesi, tanıtılması, çeşitli toplulukları deniz ekosistemiyle tanıştırmaya yönelik etkileşimli etkinlikler geliştirme konularında desteğimizi sürdüreceğiz.

Marmara Denizi’nde müsilajın önlenmesine yönelik projelerin desteklenmesi için faaliyetlerimiz devam edecek.