#ekoIQ Atık Bozburun’dan 10 tonun Üzerinde Atık Ağ Çıktı!
Atık

Bozburun’dan 10 tonun Üzerinde Atık Ağ Çıktı!

atık ağ

Muğla’nın Bozburun beldesinde başlatılan bir çalışmanın sonucunda denizden 10 tonun üzerinde atık ağ çıktığı görüldü. Oysa kaybolan veya bırakılan, tekrar yüzeye çıkartılamayan bu ağlar, deniz akıntıları ve rüzgarların etkisiyle sürüklenerek balıkların, deniz memelilerinin ve diğer deniz canlılarının hayatına mal oluyor.

Denizlerde yıllarca varlığını sürdürebilen ve milyonlarca deniz canlısının yaşamını etkileyen, kaybolan veya bırakılan ağlar, en tehlikeli plastik atıklardan biri olarak biliniyor. Samsung Electronics Türkiye, Akdeniz Koruma Derneği’nin Endangered Landscapes Programme ve Blue Marine Foundation ile işbirliği yaparak gerçekleştirdiği Bozburun Clean-Up Operasyonu’nun bir bölümüne destek verdi.

Ağlar Bölgedeki Habitata Büyük Zarar Veriyor

Proje çerçevesinde, Muğla’nın Bozburun beldesinde başlatılan çalışmada, denizde yıllardır duran atık ağlar temizlendi. Proje kapsamında Bozburun’da 10 tonun üzerinde atık ağ toplandı. Kaybolan veya bırakılan, tekrar yüzeye çıkartılamayan bu ağlar, yıllar boyunca çeşitli deniz canlılarının yaşam alanlarına tuzak oluyor. Deniz akıntıları ve rüzgarların etkisiyle sürüklenen atık ağlar, balıklara, deniz memelilerine ve diğer deniz canlılarına dolanıp hayatlarını kaybetmelerine neden olurken bölgedeki habitata da büyük zarar veriyor.

“Ağlar Pasif Olarak Avlanmaya Devam Edebiliyor”

Akdeniz Koruma Derneği konuyla ilgili, “Denizde kaybolan veya bilerek bırakılmış atığa dönüşen ağlar, doğada çözünmemekle birlikte, pasif olarak avlanmaya devam edebiliyor. Ayrıca denizel habitatların üzerini kaplayıp ışık ve oksijen geçirgenliğini azaltarak deniz çayırları, mercan resifleri gibi önemli yaşam alanlarını tehdit ediyor. Mikroplastik kirliliğine de neden olan atık ağlar, denizlerdeki biyoçeşitliliği olumsuz etkiliyor. Bozburun’da gerçekleştirdiğimiz temizlik operasyonu oldukça kapsamlı ve bölgedeki deniz yaşamı için etkili oldu” ifadelerini kullandı. Samsung Türkiye ayrıca, Onaranlar Kulübü ile gerçekleştirdiği bir işbirliği kapsamında, Akdeniz Koruma Derneği tarafından denizden çıkartılan atık ağların bir kısmının atölye çalışması ile aydınlatma aksesuarlarına dönüştürülmesini sağladı.

“Deniz Kirliliği Canlıların Hayatını Tehdit Ediyor”

Onaranlar Kulübü’nün açıklamasında ise “Deniz kirliliği, uzun yıllardır denizde yaşayan canlıların hayatını tehdit eden dünyanın en önemli çevre kirliliği problemlerinden biri. Bu kirliliğin sebeplerinden biri olan kaybolmuş veya bırakılmış ağlara dikkat çekmek için yaptığımız ileri dönüşüm atölyesinde, deniz diplerinden toplanan atık ağları aydınlatma birimlerine dönüştürdük. Bu projeyle birlikte doğaya verilen zararın etkisini azaltmak için ileri dönüşüme ve her bireyin katkısına ihtiyacımız olduğunu vurgulamak istedik. Umarız bu tür girişimler, dünya genelinde daha çok farkındalık yaratarak, toplumların denizlerimizi ve doğamızı korumalarına ilham verir” cümlelerine yer verildi.

About Post Author