Bu sene altıncısı düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) 9-13 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’da gerçekleşecek. Festivaldeki filmlerin detayları, atölye ve etkinliklerin programı ile değerlendirme yapacak jürilerin isimleri açıklandı. BIFED ayrıca, festivale ortaklaşa araç kullanarak ulaşılmasının yanı sıra kupa ve matara getirerek plastik atıkların azaltılması çağrısında bulunuyor.
9-13 Ekim tarihleri arasında Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde gerçekleşecek festivale dair detaylı program açıklandı. Festivalde altın madeninden plastiğe, çöpten asbeste, iklim değişikliğinden tohuma, mültecilerden doğayı talan eden enerji üretim sistemlerine onlarca konuya değinen filmlerin haricinde hem çocuklara, hem de yetişkinlere yönelik atölyeler de gerçekleşecek.
Her sene birbirinden önemli ekoloji temalı filmleri ağırlayan BIFED’de Fethi Kayaalp adına verilen Uluslararası Yarışma Ödülü ve Gaia Öğrenci Ödülü’ne karar verecek jüri üyeleri belli oldu. Bu sene Uluslararası yarışma kategorisinde 14, Gaia Öğrenci Ödülü kategorisinde ise 10 film yarışacak. Bu iki kategori haricinde Panorama ve Özel Gösterim ile 37 film festivalde izleyici ile buluşacak.
Jüri Üyeleri Açıklandı
Gaia Öğrenci Ödülü kategorisinin jüri üyeleri Lalehan Öcal, Melis Birder ve Marvin Entholt olarak açıklandı. Yunan mitolojisinde tüm varlıkların anası kabul edilen Gaia’nın toprak ve dünya kelimelerinden türediği düşünülüyor. Festivalin ilk yılından beri verilen Gaia Öğrenci Ödülü bu anlamıyla da önem arz ediyor ve yalnızca öğrenci yapımlarına verilen bir ödül olmasıyla gençleri ve yapımlarını da uluslararası bir festivalde öne çıkarıyor.
Fethi Kayaalp adına verilecek ödül için uluslararası yarışma kategorisinde söz sahibi olacak jüriler ise Ceylan Özçelik, Prof. Dr. Naci Güçhan, Dimitris Koutsiabasakos, Maja Bogojević ve Julia Lazarus.
Festivalde Gerçekleşecek Çeşitli Atölyeler
Bozcaada’da festival boyunca gerçekleşecek etkinlikler sanatın dans, tasarım ve müzik gibi farklı alanlarına değinirken hepsi ekolojiye ve doğaya temas etmekte. Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinden Burcu Gülmen, Deniz Tümerdem ve Hilal Menlioğlu’nun gerçekleştirdiği “Bozcaada’da Sürdürülebilir Morfolojiler Peşinde” sergisi geçtiğimiz yıl üniversite bünyesinde yürütülen malzeme odaklı tasarım stüdyosunun çalışmalarını sunuyor.
Kültür tarihi ve Türk mutfağı kategorilerinde eserler yazmış bir ada sakini Ümit Hamlacıbaşı ise atölye katılımcılarını farklı tarhana çeşitleriyle tanıştırarak, coğrafya ve kültürün yerel yiyecekler aracılığıyla nasıl analiz edilebileceğini anlatıp, katılımcılarla beraber yiyeceklerin kök ve köken ilişkisini yeniden sorgulayacak.
Aynı zamanda Tallin Büyükkürkciyan ve Can Kuman tarafından planlanan doğaçlama müzik ve dans atölyesinde ise iklim krizine bir kez daha dikkat çekilecek. Tasarımlarını Türk kültüründen ve doğadan esinlenerek hayata geçiren Dr. Selçuk Gürışık’ın düzenleyeceği keçe atölyesi de yer alacak.
Çocukların da festivali olan BIFED, “Anke Atamer Çocuk Programı” ile keşif, yaratıcılık, öğrenme ve eğlence dolu anılar bırakacak.
Festival kapsamında, sadece doğa ve ekoloji temalı kitaplar yayımlayan Sinek Sekiz Yayınevi’nden İrem Çağıl’ın gerçekleştireceği, biri gençlere yönelik olan üç farklı atölye yer alacak. Bunlardan biri de “Yediklerimiz Nasıl Yetişiyor”.
Ellis Bartholomeus ve İpek Şensılay tarafından planlanan “Hero mu Zero mu?” etkinliğinde ise çevre farkındalığı konusunda başlangıç seviyesinde olan karakter “Zero” dan çevre kahramanı “Hero” ya dönüşmek, çocuklar için hem çok eğlenceli bir oyun, hem de neler yapabileceklerini keşfedecekleri çok eğlenceli bir macera olacak.
Tamer Karataş ve Caner Karataş ile “Geri Dönüşüm ve Ritim” atölyesinde etraftan toplanan atıklar bakalım nasıl müzik aleti haline getirilecek? Dramaturjiden faydalanılan “En iyi Oyun Arkadaşım Doğa” atölyesinde çocuklar doğayı ve ağaçları tanıyacak. “Geleneksel Oyuncak Atölyesi”nde ise çocuklar doğal ortamdaki malzemelerden oyuncak yapabilmeyi deneyecekler.
Yerelin Desteği Sürüyor
Her sene olduğu gibi bu sene de yerel işletmeler festivale desteğini esirgemiyor.
Festivalin ana destekçisi yine Bores A.Ş. olurken, Zeynep Gökçen ve Alper Akdeniz’e ek olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Tanıtım ve Pazarlama ve Öğrenci Destek Merkezi de desteklerini sunuyor. Aral Tatil Çiftliği, Rengigül Konuk Evi ve Zeytin Otel tüm odalarını karşılıksız olarak festival konuklarına veriyor. Bunun dışında çok sayıda pansiyon, otel ve lokanta indirimli menüler yaptılar. Beş senedir BIFED ekibine ofis olan Dantela Aral’ın yanında Bozcaada üreticileri ve sanatkârları bu sene jüri üyeleri ve atölye sahiplerine verilecek imece usulü bir sepet hazırlanmasına katkıda bulunuyorlar.
Festivalde İki Önemli Ekolojik Çağrı
BIFED’de bu sene iki önemli ekolojik çağrı yer alıyor. “Yol arkadaşım olur musun” çağrısı ile kendi aracıyla festivale gelenlere veya aracı olmayıp da arabasıyla festivale gelecek olanların haberleşerek yol arkadaşı olmasını arzulayan festival böylelikle daha az karbon salımı, daha az yakıt, daha çok arkadaşlık amaçlıyor.
Ayrıca bu yıl festival katılımcılarının kendi matara ve kahve kupalarını getirerek kağıt bardak ve plastik şişe kullanımını en az indirilmesine katkı sunması isteniyor. Belediyenin arıtmalı çeşmelerinden ücretsiz olarak su doldurulabileceği gibi festivale destek veren kafelerden de indirimli kahve alınabilecek.
Festival programına, katılımcılara indirim sunan festival dostu mekanlara, festival filmleri ve etkinliklerle ilgili detaylı bilgilere www.bifed.org’dan ulaşabilirsiniz.