2008 yılından bu yana Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi tarafından gerçekleştirilen Sürdürülebilir Yaşam Filmleri Festivali, sürdürülebilirlik kavramının daha iyi anlaşılması, birbiriyle etkileşim içinde olan sistemik sorunların daha iyi algılanması ve ilham veren çözümlerin paylaşılması için uğraş veriyor. Dünyanın dört bir yanında daha iyi bir gelecek yaratmak için çaba gösterenlerin ilham verici hikayeleri bu yıl da 20-22 Kasım tarihlerinde izleyicilerle buluşacak. Hem de 20 il/ilçede!
Paylaşımcı, açık, adil, anlayışlı, çeşitliliği kucaklayan, gezegene ve üzerindeki yaşama değer veren bir toplum hayaliyle doğan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF), İstanbul’da 19-22 Kasım, diğer tüm illerde ise 20-22 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nin “Siz de Yapabilirsiniz” çağrısına kulak veren yerel ekiplerle işbirliği yapan SYFF, bu yıl 20 il/ilçede eşzamanlı olarak izlenebilecek: Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bayındır (İzmir), Bodrum (Muğla), Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Eskişehir, Fethiye (Muğla), Giresun, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Trabzon ve Urla (İzmir).
- yılını kutlayan festivalde bu yıl gösterilecek 30 film su, ulaşım, iklim, enerji, moda ve tarım gibi konularda karşılaştığımız sorunların aslında birer semptom olduğunu gösterirken, bizleri hepsinin kökenindeki gerçek sorunları anlamaya davet ediyor ve tüm bu sorunların birbiriyle ilişkisini anlamamızı kolaylaştırıyor. SYFF’de yer alan ve her sene yüzlerce film arasından seçilen bütüncül bakış ve yaratıcı çözümler içeren belgeselleri izlerken, sorunun aciz bir parçası olmaktan öteye geçip çözümün bir parçası olabileceğinizi hissedeceksiniz.
Sürdürülebilir bir yaşamın ancak çeşitlilikle mümkün olacağı bilinciyle toplumun her kesiminden katılımcıları bir araya getirmeyi hedefleyen festival; çiftçileri, iş sahiplerini, şirket çalışanlarını, öğrencileri ve öğretmenleri, çocuğunun gelecekte yaşayacağı dünyadan endişeli ebeveynleri, akademisyenleri ve aktivistleri bekliyor! Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğunu da hatırlatalım…
Festival Filmleri
- Dünyevi / Planetary
- Gerçek Bedel / The True Cost
- Bisikletler Arabalara Karşı / Bikes vs Cars
- H2O MX / H2O MX
- Kum Savaşları / Sand Wars
- Noksan Ev / The Absent House
- Hayatta Kalma Bilgeliği / The Wisdom to Survive
- Inhabit: Bir Permakültür Perspektifi / Inhabit: A Permaculture Perspective
- Gezegen Sil Baştan / Planet Re:Think
- Göle Yas / Songs For The Lake
- Delta’nın Uyanışı / Delta Dawn
- Daha Güzel Bir Dünya Mümkün / The More Beautiful World Our Hearts Know Is Possible
- Labirentteki İnsanlık / Man In The Maze
- Fayton Bisikletten Manzaralar / View From A Pedal Buggy
- Güç Bizde / Our Power
- Kaplumbağa ve Turist/ The Turtle and The Tourist
- Marialardan Biri / Maria of Many
- Sokaktan Çıkış Dansta / Dance Up From The Street
- Pun Pun Çiftliği / Pun Pun Farm
- Müşterekler Algısı / A Commons Sense
- Tarımın Geleceği / An Agricultural Future
- Doğal Bir Sistem ve Bir Tarım Felsefesi / A Natural System and An Agricultural Philosophy
- Bataklık Hayalleri / Marshland Dreams
- Yeni Çevreciler / The New Environmentalists
- Büyük Değişim / Sea Change
- Meksika, Değişim Zamanı / Mexico, Time For Transition
- Mauritius, Sürdürülebilir Ada / A Sustainable Island
- Hızır Mayası / Dew Culture
- Sancı / Sanci
- Aile Gibisi Yok / Families Are Forever
Delta’nın Uyanışı / Delta Dawn: 2014 Meksika- ABD yapımı filmin yönetmeni Pete McBride. Colorado Nehri 20 yıldır denizle buluşmamıştı. Ta ki 2014 baharında deneme amaçlı olarak bir miktar su, bu unutulan deltaya verilene dek. Nehri geçmek için toplanan bir ekip bu eşi görülmemiş restorasyon çalışmasına tanık olmak için suyu takip etti ve Colorado Nehri’nden denize, ilk ve belki de son kez kürekle sörf tahtası üzerinde gidenler olmayı denediler…
Bataklık Hayalleri / Marshland Dreams: 2014 ABD-Irak yapımı filmin yönetmeni John Antonelli. Mezopotamya Bataklığı, Saddam Hüseyin’in yıkıcı askeri politikası yüzünden yok edilene kadar yüzyıllar boyunca yaşam kaynağı olmuştu. Azzam Alwash bataklığı eski parlak günlerine döndürmek için bir yenileme projesiyle duruma meydan okuyor.
Kum Savaşları / Sand Wars: 2013 Fransa- Kanada yapımı filmin yönetmeni Denis Delestrac. Çoğumuz kıyılarda geçirilen tatillerin başlıca öğesini, yani kumu bedava ve sonsuz kaynaklı bir malzeme olarak görürüz. Peki evlerin, gökdelenlerin, köprülerin, havaalanlarının ve daha nicesinin temel malzemesi olan kum tükenmez midir? Film bizi, bu yeni altın savaşını ilk elden göstermek için dünyanın çevresinde bir tura çıkarıyor.
Bisikletler Arabalara Karşı / Bikes vs Cars: 2015 İsveç yapımı filmin yönetmeni Fredrik Gertten, daha iyi şehirler için mücadele eden; trafikte öldürülenlerin sayısı giderek artarken bisiklete binmekten vazgeçmeyen aktivistler ve düşünürlerle tanıştırıyor bizi.