Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Büyük Güneydoğu Depremi’nin yarattığı yıkımın ardından adil, sürdürülebilir ve doğa ile uyumlu bir gelecek inşa etmek üzere ekolojik yaşam bilgisini, deneyimini, kurduğu modelleri ve örnekleri paylaşıyor. Bu çerçevede, deprem bölgesindeki üreticiler ve tüketiciler arasında köprü kurulması için “Hatay’da Pazarlama Destekli Agroekolojiye Geçiş” projesi hayata geçiyor.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, yaptığı açıklama ile Büyük Güneydoğu Depremi’nin yarattığı yıkımın ardından adil, sürdürülebilir ve doğa ile uyumlu bir gelecek inşa etmek üzere çıktığı yolda, deprem bölgesindeki üreticiler ve tüketiciler arasında köprü kurulması için “Hatay’da Pazarlama Destekli Agroekolojiye Geçiş” projesini başlattığını duyurdu.
Açıklamada, “11 ilimizde yaşanan depremlerin üzerinden yaklaşık dört ay geçti. Kent merkezlerinde geride kalan vatandaşlar çadır ve konteyner kentlerde temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken köylerde evleri yıkılan, hasar gören, depoları, üretim sistemleri ve malzemeleri kullanılamaz hale gelen üreticiler bir yandan ayakta kalma mücadelesi veriyor diğer yandan da üretimini devam ettirmeye çabalıyor” ifadelerine yer verildi.
Üreticiler “Ürünlerini Pazarlama” Konusunda Destek Bekliyor
Açıklamada, depremin ardından Buğday Derneği’nin sosyal medya hesapları aracılığıyla, deprem bölgesindeki tarımsal üretimin devamlılığı ve yıkımdan etkilenen üreticileri destekleme konusunda çalışmaların başlatıldığı; deprem bölgesindeki üreticiler ve tarımsal üretimle ilgili kişi, kuruluş ve organizasyonlarla yapılan görüşmeler ve gözlemler sonucunda üreticilerin öncelikli olarak “ürünlerini pazarlama” konusunda destek beklediklerinin belirlendiğine yer verildi.
Açıklama şu şekilde devam etti: “Depremden sonraki birkaç ay içinde Türkiye’nin hemen her yerinden tüketiciler, bölgedeki üreticilerin depolayamadığı ya da ağaçta, arazide kalan ürünlerini almak ve üreticilere destek olmak için çaba gösterdiler. Online pazarlama kanalları, depremzede üretici pazarları, bölgedeki aşevleri, bazı marketlerin toplu alımları ve gıda topluluklarının sipariş listeleri bölgedeki üreticilerin ürünlerini satabilmesini sağladı.
Bununla birlikte, bölgedeki üreticilerin pazarlama sorunu ne üç-dört aylık ne de birkaç yıllık bir sorun… Özellikle yıkımın boyutlarının çok büyük olduğu Hatay’da, depreme kadar ürünlerini yerelde ve bölgede pazarlayabilen üreticiler şimdi ürünlerini nereye satabileceklerini bilmiyorlar.”
Hatay’ın Yeniden Ayağa Kalkması için
Bölge üreticisinin toprağından, üretimden kopmama konusunda ısrarlı olduğunun belirtildiği açıklamada, öte yandan Hatay’ın yeniden ayağa kalkmasının, yerel pazarların ve perakende alım sistemlerinin kurulabilmesinin çok uzun zaman alacağı vurgulandı. Bu nedenle üreticilerinin sürdürülebilir bir pazarlama sistemine ihtiyacı olduğunun da altı çizildi.
Bu ihtiyaçtan hareketle, Buğday Derneği tarafından hem çiftçilere pazarlama desteği vermek hem de sürdürülebilir bir tarımsal üretim ve pazarlama sisteminin kurulmasına öncülük etmek amacıyla “Hatay’da Pazarlama Destekli Agroekolojiye Geçiş” projesinin hayata geçirildiği duyuruldu.