Son yıllarda kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Burdur Gölü, alg patlaması yaşadı. Ortaya çıkan alglerle göl yüzeyi, bölgesel olarak sarımsı yeşilimtıraktan maviye çalan bir renge döndü. Uzmanlar önlem alınmadığı takdirde gölün tamamen kuruyabileceğini söylüyor.
Burdur Gölü kuraklıkla mücadele ediyor. Burdur Gölü’nün son haftalardaki görüntüsü tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Yağışların azlığı, kaçak sondajlar ve buharlaşma, gölün suyunun çekilmesine neden oldu. DHA’nın aktardığına göre, Burdur Gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçen haftalarda gölün yüzeyi yeşil alg tabakasıyla kaplandı.
Burdur Gölü’nün Su Sıcaklığı Arttı
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle: “En son ölçümlerime göre yüzey suyu sıcaklığı 26 derece civarında. Rüzgarların ve dalgaların durması bu organizmaların derinliklerdeki karışımını azaltıyor.”
Yaz Aylarındaki Kuraklık Gölün Görünümünü Değiştirdi
Devlet Su İşleri’nin bölgedeki kuraklığın önüne geçmek için çalışmalar sürdürdüğünü anlatan Prof. Dr. Gülle, göl kenarında yapılan havuz ve güneş panelleriyle buharlaşmanın kısmen engellendiğini ve yaz aylarındaki kuraklık ile birlikte göldeki görünümün değiştirdiğini belirtti.
Burdur Gölü Yaralı ve Yardıma İhtiyacı Var
Prof. Dr. Gülle: “Göl yaralı ve yardımca ihtiyacı var. Siyanobakteri veya mavi-yeşil alg patlaması gölün S.O.S verdiğini gösteriyor ve bu hali ile devam ederse eski haline gelmesi daha zor olacaktır.”
Uzmanların belirttiklerine göre farklı organizmaların gelişmesi göldeki durumun kötüye gittiğine işaret ediyor. Önlem alınmaması gölün tamamen kurumasına neden olacak.