Kalebodur, Abra Design, Onaranlar Kulübü ve Çan Belediyesi “Çan Kamusal Alan Dönüşüm Projesi” için bir araya geliyor: Çanakkale’nin Çan ilçesindeki kamusal alanlar yenileniyor. Proje kapsamında, Çan’ın gelişimine ve mekana anlam katacak adımlar atılıyor.
Kalebodur, kuruluşunun 65’inci yılında “İyi Bak Dünyana” mottosuyla doğduğu topraklara yatırım yapmayı, değer katmayı sürdürüyor. Çanakkale’nin Çan ilçesindeki kamusal alanlar mekana anlam katma misyonuyla harekete geçen Kalebodur önderliğinde, Çan Kamusal Alan Dönüşüm Projesi ile yenileniyor.
Çan Kamusal Alan Dönüşüm Projesi’ni Oluşturan Katılımcılar
- Kalebodur, sürdürülebilir bir dünyanın “dünyaya iyi bakmaktan” bunun da öncelikle kendi evine, doğduğu topraklara yatırım yapmaktan geçtiğine inanıyor.
- Onaranlar Kulübü; üretme, onarma ve paylaşma odağında sosyal fayda projeleri geliştiriyor.
- Abra Design, kentsel tasarımdan mobilya tasarımına farklı ölçeklerde projeler geliştiriyor.
- Çan Belediyesi, projeye rehberlik etmekle birlikte destek veriyor.
Proje Kente Değer Katacak
Proje paydaşları, öncelikle kentlinin kamusal alanla kurduğu ilişkiyi ve organik bir yapı olan kentin belleğini dikkate alarak kapsamlı bir çalışma yürütmeyi hedefledi. Çan Belediye Başkanı Bülent Öz rehberliğinde saha gezisi yapıldı; kentin, kentlinin ve kamusal alanların ihtiyaçlarını tespit etmek üzere incelemelerde bulunuldu.
Paydaşlar, Kaleseramik fabrikasında sürdürdükleri keşif gezisiyle hem seramik üretim sürecine tanıklık etti hem de kullanılabilecek materyalleri yakından inceleme fırsatı buldu.
Kente değer katacak projeyi Kaleseramik fabrikasından çıkan ileri dönüştürülmüş atık malzemeleri değerlendirerek yapmayı hedefleyen paydaşlar, projeyi bu yolla bir “dünyaya iyi bakma” eylemine dönüştürmeyi de hedefleri arasına aldı.
Kentine Katıl, Kendine Yer Aç!
Projenin ikinci aşaması “Kentine Katıl, Kendine Yer Aç!” Projenin ikinci aşamasında; tasarımcıları birlikte düşünmeye, çözüm odaklı kapsayıcı fikirler geliştirmeye davet eden bir atölye çalışması gerçekleşti. Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nde (KTSM) hayata geçirilen atölye çalışmasında, ilk olarak paydaşlar kendi tecrübelerini ve Çan özelindeki gözlemlerini katılımcılarla paylaştı. Ardından katılımcılar kentin belleğini ve kentlinin kamusal alanla kurduğu organik bağı dikkate alarak dönüşüm için belirlenen alanı zenginleştirmek üzerine akıl yürüttü.