#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
atık

Çevreci Öğrenciler Atıkları Sanatla Şekillendirdi

Resmi veriler imalat sanayi iş yerleri, maden işletmeleri, termik santrallar, organize sanayi bölgeleri, sağlık kuruluşları ve hane halklarının 2020 yılında 30,9 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 104,8 milyon ton atık oluşturduğunu ortaya koyuyor. Atıkların doğaya yarattığı yük hakkında farkındalık yaratmak isteyen çevreci ve sanatsever öğrenciler, geleneksel yıl sonu sergi temalarını “Sanat ve Çevre” olarak belirledi.

Resmi veriler imalat sanayi iş yerleri, maden işletmeleri, termik santrallar, organize sanayi bölgeleri (OSB), sağlık kuruluşları ve hane halklarının 2020 yılında 30,9 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 104,8 milyon ton atık oluşturduğunu ortaya koyuyor. Kişi başı çıkarılan atık miktarı her yıl katlanarak artıyor. Bu atıkların doğaya yarattığı yük hakkında farkındalık yaratmak isteyen çevreci ve sanatsever öğrenciler geleneksel yıl sonu sergi temalarını “Sanat ve Çevre” olarak belirledi.

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nın Beylerbeyi Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri yıl sonu sergilerini, bu yıl ikinci kez İstanbul-Müze Gazhane’de açıyor. 6 Mayıs -15 Mayıs tarihleri arasında ziyaret edilebilecek sergi, öğrencilerin sanatsal yorumlarıyla çevreyi korumada aktif bir ses olmaları amacıyla düzenlendi. Sergide toplam 50 öğrenci çalışması yer alıyor ve izleyicilere atık diye nitelendirilen objelerin yaratıcı çalışmalarda nasıl değer kazandığını gösteriyor.

Sergide yer alan çalışmalar hazırlanırken birçok atık malzeme de yeniden değerlendirildi. Kullanılmış kağıtların ruloları, gazoz kapakları, plastik kapaklar, düğmeler gibi materyallerin de yer aldığı eserler sürdürülebilir bir bakış açısıyla hazırlandı. Kullanılan teknikler arasında seramik, atık malzeme, linol baskı teknikleri, iki boyutlu renkli resim teknikleri, kolaj ve tasarım çalışmaları, cam boyası, akrilik boya, mozaikler ve doku çalışmaları yer alıyor.

EkoIQ Editör