Özel Sektör

“Çevreyi Hor Gören, Geleceği Zor Görür”

İSO’nun 14. Çevre ve Enerji Ödülleri 5 Aralık’ta düzenlenen ödül töreninde sahiplerini buldu. Beş kategoride ödüllerin verildiği törende Kordsa Global, Vestel Elektronik, Kaleseramik, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri birinciliğe layık görüldü. Sürdürülebilir iş modellerinin önemine dikkat çeken İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, günün önemini şu sözle özetledi: “Çevreyi hor gören, geleceği zor görür.”

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) sür­dürülebilir kalkınmayı teşvik etmek ve bu kapsamda faaliyet yürüten şirketleri ödüllendirmek amacıyla 1995 yılından bu yana düzenlediği ödül organizasyonu, 5 Aralık’ta ya­pılan törenle sahiplerini buldu. Adı bu yıl itibariyle “Çevre ve Enerji Ödülleri” olarak değiştirilen yarışma kapsamında, firmaların 2013 yılına ait ürün ve projeleri yarıştı. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü temsilcisi, sanayi temsilcileri ve üniversitelerin çevre bölümleri, enerji enstitüsü ve araştırma merkezlerinden akademis­yenlerden oluşturulan jüri, firmaların çevre faaliyetlerini detaylı bir şekilde incelerken, iklim değişikliğine neden olan seragazlarının takibine ilişkin uygulamaları da ön planda tuttu.
Beş kategoride toplam 18 ödülün dağıtıldığı törende “İnovatif Çevre Dostu Ürün” dalında birincilik ödü­lünü resorsinolsüz ve formaldehitsiz banyo ile Kordsa Global alırken, “Çevre Dostu Uygulama” dalında bi­rinciliğe çevre dostu krom kaplama sistemiyle Vestel Elektronik layık görüldü. “Enerji Verimliliği Uygula­ma Projesi” kategorisinde birincilik ödülünü ısı geri kazanım projeleri ile Kaleseramik kazanırken, “Çevre ve Sürdürülebilirlik Yönetimi” da­lında birincilik ödülünü Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi aldı. “Enerji Verimli Ürün” kategorisinde ise Jüri Özel Ödülü’ne Enel Enerji Elektro­nik layık görülürken, “İnovatif Çev­re Dostu Ürün” kategorisinde KOBİ alanında Jüri Özel Ödülü NETPAK Ambalaj’ın, Jüri Teşvik Ödülü ise Artaş Endüstriyel Tesisler’in oldu.

“AB Firmalarının %45’i Eko-inovatif”
Törende konuşma İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, küresel iklim değişikliği ve artan enerji kullanımının çevreye etkileri­nin kritik önem taşıdığı günümüzde konuya olan hassasiyeti sürdürüle­bilir kılmayı amaçladıklarını söyledi. Çevre konusunda uzun vadeli ve sonuç alıcı politikalara odaklanmak gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, “Biz diyoruz ki, çevreyi hor gören, geleceği zor görür. Bu gerçekten hareketle daha yeşil, daha temiz ve yaşanabilir bir dünya yaratmak için hep birlikte mücadele vermeli­yiz” dedi. Çevre ve enerji duyarlılığı konusunda Avrupa Birliği’ndeki (AB) çalışmalara değinen Bahçıvan, 2010-2012 yıllarında sanayi, tarım, su ve gıda hizmetleri alanında faali­yet gösteren firmaların yüzde 45’in eko-inovatif olduğunun altını çizdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müs­teşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise Bakanlık olarak tehlikeli atıkların depolanmasına karşı olduklarını belirterek “AB’de bu tür bir uygula­ma söz konusu değil. İSO gibi sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak bu atıkları yok etmeliyiz” dedi. 2015 yılının seragazı salımının azaltılma­sında milat yıl olacağını kaydeden Öztürk, “Bu konuda yeni bir süreç başlıyor. Dünyada seragazı salımı­nın %50’sinden sorumlu olan Çin ve ABD anlaştı ama kamuoyuna açık­lamadılar. Bizlerin de bakanlıklar ve sanayiciler olarak ortaklaşa bu konuya ilişkin politikaları oluştur­mamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Ödül töreninden eş zamanlı olarak attığımız bağlantılı Tweet’leri okumak isteyenler için; https://twitter.com/Ekoiq/status/540881069533573120

About Post Author