#ekoIQ Kültür Çin’den Türkiye’ye Uzanan Bir Sanat Hikayesi
Kültür

Çin’den Türkiye’ye Uzanan Bir Sanat Hikayesi

Çin’de çalıştığı işini bırakarak Hindistan ve Nepal’i gezdikten sonra Türkiye’ye gelen Miu Wong, Eylül ayından beri topladığı atıklarla takı serileri üretiyor. Kendisi bir ileri dönüşümcü olan Wong, “tüketici” olmanın üstünü çiziyor ve “türeticiliğe” hayat veriyor.

Haber: Burcu GENÇ

2020’nin başlarında Çin’deki işlerini bırakarak erkek arkadaşı ile birlikte dünyayı gezmeye başlamış Miu Wong. Hindistan ve Nepal’i gezdikten sonra erkek arkadaşının memleketi olan Türkiye’ye gelmişler. El işi sanatçısı olan Wong, Nepal’de de yaptığı yaprak sanatıyla bir sergi açmış.

Eylül ayından beri Türkiye’de gezmekte olan çift, Fethiye’de topladığı atık balıkçı misinilarını dezenfekte edip takı serileri yaratmış.

Makreme, işleme, grafik sanatlar ve fotoğraf üzerine çalışan Wong, “Doğal malzemelere olan ilgim ve tabiatı koruma isteğim gezdikçe ve doğanın tahribatına tanık oldukça artarak devam etti” diyor.

Yaptıklarını Çin el işi gruplarında da paylaştığını belirten sanatçı, atıkları geri dönüştürerek yaptıklarının Çin’de çok ilgi topladığını ifade ediyor. Shenzhen’de basının ilgi odağı olan Wong, insanların çevre konularında daha duyarlı olmasının sanat eserlerine olan ilgiyi aktardığını belirtiyor.

“En son okuduğum haberlerde Marmara Denizi’nde oluşan müsilaja çok üzüldüm. Kendi ülkemin güzelliklerinin çocukluğumdan bugüne yavaşça dejenere olduğuna şahit oldum. Güzel Türkiye’nin denizlerinin ve çevresinin başına aynı şeylerin gelmesini istemiyorum ve bu konuda sanatımla sizlere destek olmak istiyorum” diyor Miu.

Böylece insanın doğayla olan derin bağını ve insanın evrenselliğini de gözler önüne seriyor.

Wong aynı zamanda çevre haberlerinin reaktif olmak yerine çözüm üretmeye yönelik olmasına da değiniyor: “Genelde haber kanallarında çevrenin kirliliği moral bozucu bir şekilde paylaşılıyor fakat bu konuda yapılan bireysel çözümlerin de paylaşılması bir ilham ve proaktif eylem örneği teşkil etmesi açısından önemli diye düşünüyorum. Ben bunu sanatım vasıtasıyla yapıyorum.”

9 aydır Türkiye’de olan Wong, Türkiye’deki atıklarla yaptığı ileri dönüşüm sanatıyla Çin’de haber olmasının, çevreye duyarlılık gibi konularda pozitif değer yaratmasını istediğini belirtiyor.

Sanatçının instagram sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Sanatçının kendi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author