#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Cinsiyet

“Cinsiyet Eşitliği Davası Hiç Bu Kadar Acil Olmamıştı!”

Dünyanın dört bir yanından katılımcıların Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde bir araya geldikleri Uluslararası Kadınlar Günü’nde konuşan BM Genel Sekreteri António Guterres, “Kadınların ve kız çocuklarının korku içinde yaşadıkları bir dünyayı asla kabul etmemeliyiz” dedi. Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous ise günümüzdeki durumun ne ölçüde tehlikeli olduğuna işaret ederek “Cinsiyet eşitliği davası hiç bu kadar acil olmamıştı” diye konuştu.

Sibel BÜLAY[email protected]

Dünyanın dört bir yanından kadınlar ve kız çocukları, BM Genel Merkezi’nde bir araya gelerek Uluslararası Kadınlar Günü’nü kutladı. BM Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous’un düzenlediği kutlamada BM Genel Sekreteri António Guterres’in yanı sıra sahne alanlar arasında genç kadın aktivistler de vardı: İklim için Gençlik Aktivisti Grace Phatteeya, Barış ve Güvenlik Uzmanı ve Gençlik Savunucusu Samira Rashwan, Afgan Kız Robotik Takımı’nın kurucu ortağı Roya Mahboob.

1-k

Guterres konuşmasına BM’nin kadın konulu raporundan (Women’s Rights in Review 30 Years After Beijing)  istatistikler paylaşarak başladı. Her 10 dakikada bir kadın ya da kız çocuğu, partneri ya da kendi ailesinden biri tarafından öldürülüyor. “Kadınların ve kız çocuklarının korku içinde yaşadıkları bir dünyayı asla kabul etmemeliyiz.”

Küresel olarak kadınların insan hakları saldırı altında. Eşit hakları yaygınlaştırmak yerine kadın düşmanlığının yaygınlaştığını görüyoruz. “Şovenizmin ve kadın düşmanlığının ana akım haline geldiğine tanık oluyoruz. Buna seyirci kalamayız; karşı koymalıyız.”

Guterres, konuşmasını Cinsiyet Eşitliğini Hızlandırma Planı’nı açıklayarak bitirdi: “Toplumsal cinsiyet eşitliği çağrısına olan bağlılığımızı buradan yineliyor, tüm kadınların ve kız çocuklarının haklarını savunmak ve geliştirmek için cesur ve acil taahhüdümüzü burada açıklamaktan gurur duyuyorum.”

Çağrının öncelikleri şöyle:

  1. Tüm BM liderleri her kararda ve forumda kadın haklarını savunacak.
  2. Toplumsal cinsiyet eşitliğine olan tepkilere aktif olarak karşı koyulacak, olumsuzluklar önlenecek. Kadın haklarının gelişebileceği alanlar yaratılacak.
  3. Her sektör ve düzeyde kadın hakları ve insan hakları savunucuları korunacak. Ön saflardaki kadınların görüşleri savunulacak ve güçlendirilecek. Onları susturmak isteyenlere karşı dimdik ayakta durulacak.

Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous hoş geldiniz konuşmasına bugünkü durumun ne denli tehlikeli olduğuna vurgu yaparak başladı. “Cinsiyet eşitliği davası hiç bu kadar acil olmamıştı, yolumuzun üzerindeki engeller de hiç bu kadar belirgin olmamıştı ama kararlılığımız da hiçbir zaman bu kadar sarsılmaz olmamıştı. Bugün tüm kadınların ve kız çocuklarının eşitliğini kutluyoruz ve bu yılki çağrımız şu: Tüm kadınlar ve kız çocukları için: Haklar, eşitlik, güçlendirme.”

“Afganistan’dan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne, Filistin’den Gazze’ye, Haiti’den Myanmar’a, Sudan’a ve ötesine kadar kadınlar çatışmanın, yerinden edilmenin, zorlukların ve kayıpların en ağır yükünü taşıyor. Ancak kadınlar masaya oturduğunda barışın daha geniş, daha kapsayıcı ve daha kalıcı olduğunu biliyoruz.

Kadınların sesi eşit duyulduğunda toplumların geliştiğini biliyoruz.  Kadınlar liderlik ettiğinde ekonomilerin geliştiğini biliyoruz.  Hepiniz gibi ben de sarsılmaz bir kesinlikle biliyorum ki çözüm eşitliğin ta kendidir.

Şiddetten ayrımcılığa, kadın düşmanlığına kadar kadınların ve kız çocuklarının karşılaştıkları zorlukları ben de görüyorum.  Ama değişimin geleceğine, bunun engellenemeyeceğine bütün kalbimle inanıyorum.”

3 k

Diğer konuşmacılar arasında benim için en dikkat çekici olanı Afgan Kız Robotik Takımı’nın kurucu ortağı Roya Mahboob’du. Kız çocuklarının eğitilmesinin yasak olduğu Afganistan’da Mahoob bütün engellemelere rağmen robotik konusunda kendini eğitiyor. Sonrasında Afganistan’ın Herat şehrinde Afghan Dreamers adı altında, tamamı kız çocuklarından oluşan robotik ekibini kuruyor. Afganlı kız çocuklarının bu cesur hikayesi “Rule Breakers” adı altında dünya sinemalarında gösterime girdi.

“Afganistan’da kız çocuklarının okula gitmesinin yasaklanmasının üzerinden 1268 gün geçti… Ama biz kız çocuklarının karanlıkta kalmalarına izin vermeyeceğiz. Teknoloji gerçek bir dengeleyicidir. İnovasyon ve yetenek cinsiyet ve sınır tanımaz.  Sadece fırsatlar sunar ve biz bu fırsatların kız çocuklarına ulaşmasını sağlayacağız.”

Program diğer konuşmacıların mesajları ve çeşitli gösterilerle son buldu.

Sibel Bülay

Akıllı Şehirler Danışmanı | Yaşanabilir Kentler