#ekoIQ Sivil Toplum Çocuklar için “Bilimsel Temelli” Belediyecilik Çağrısı
Sivil Toplum

Çocuklar için “Bilimsel Temelli” Belediyecilik Çağrısı

Çocukların çok yönlü ve bütüncül gelişimlerinin desteklenmesi için belediye başkan adaylarına “çocuk ve ebeveyn dostu belediyecilik” çağrısında bulunan Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV),  önerilerini sunmakla birlikte erken yaşlarda, eşit fırsatlara erişimin kapsamlı bir toplumsal dönüşümü beraberinde getireceğini vurguladı.

AÇEV, 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlerin öncesinde, tüm belediye başkan adaylarına çağrıda bulundu. Çağrısında çocuk ve ebeveyn dostu belediyecilik vurgusu yapan AÇEV, erken çocukluk dönemine yönelik eğitim ve bakım hizmetlerinin geliştirilmesi, ebeveynlerin ve bakımverenlerin desteklenmesi için önerilerini sundu. AÇEV, sosyal devletin bir yansıması olan sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde, belediyelerin bu konuda halihazırda yürütülmekte olan uygulamalarının, yeni dönemde geliştirilmesi ve yaygınlaşmasının da önemine dikkat çekti.

“Eşit Fırsatlara Erişim Toplumsal Dönüşümü de Beraberinde Getirir”

Erken çocukluğun sosyal, duygusal, zihinsel, dil ve bedensel gelişim potansiyeli açısından en kritik dönem olduğunun altını çizen AÇEV Genel Müdürü Senem Başyurt, şunları söyledi: “Erken çocukluk dönemi, aile ya da bakım verenler, yaşanılan ev ve mahalle, gidilen okul, çocuk ve aileye sunulan hizmet ve politikalar gibi pek çok kişi, kurum ve faktörden etkileniyor. Beyin gelişiminin büyük bir kısmının tamamlandığı erken yaşlarda, eşit fırsatlara erişimin önemli ve kapsamlı bir toplumsal dönüşümü de beraberinde getireceğine inanıyoruz. Bu nedenle bu alandaki çalışmaların, yerel yönetimlerce de desteklenmesinin büyük önem taşıdığı görüşündeyiz.”

“Yerel Seçimler Önemli Bir Fırsat”

AÇEV Kurumsal İş Birlikleri ve Savunu Direktörü Hasan Deniz ise “Yerel seçimlerin erken çocukluk eğitim ve bakım hizmetlerinin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat olduğu düşüncesiyle, belediye başkan adaylarına çağrıda bulunduk. Çocuk ve ebeveyn dostu belediyecilik için önerilerimizi paylaşarak bu konuya özel ilgi göstermelerinin ne kadar değerli olduğunu dile getirdik” dedi.

AÇEV tarafından yapılan çağrıda, erken çocuklukta kapsayıcı eğitim ve bakım hizmetleri için yerel yönetimlere şu önerilerde bulunuldu:

  • Yuva, oyun evi ve kreş gibi hizmetlerin yaygınlaştırılması,
  • Özel ihtiyaçlara sahip çocuklar için uzmanlardan oluşan bir yönlendirme sisteminin kurulması,
  • Tüm çocukların erişebileceği ve güvenle oynayabileceği oyun alanlarının artırılması,
  • Çocukların birincil yakınları olan ailelerin ve bakımverenlerin farkındalıklarının ve bilgi düzeylerinin artırılması,
  • Anne-babalara yönelik bilimsel temelli eğitim programları uygulanması,
  • Annelerin doğum sonrası sosyal hayata ve istihdama geri dönebilmesi için desteklenmesi,
  • Kanıta ve veriye dayalı, bilimsel temelli belediyecilik için çocuk ve ebeveynlere sunulan hizmetlerin, herkese açık ve erişilebilir olması, bilimsel bilgilere uygun şekilde üretilmesi, etkililiğinin ölçülebilir ve değerlendirilebilir olması,
  • Tüm bu hizmetlerin sürdürülebilir olması ve uzmanlıkla yürütülebilmesi,
  • Yerel yönetimlerin alanda uzman sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin ilgili birim ve bölümleri ile işbirliği içinde olması.

About Post Author