Çocuklarda çevresel farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirilen Yeşil Gezegen projesi kapsamında “İklim Dostu Kentler” temalı yeni bir fikir maratonu düzenlendi. Fikir maratonu öncesi takımlara Tasarım Odaklı Düşünme, Etkili Sunum Teknikleri, Yeşil Gezegen Çevre Bilinci ve Afet Farkındalığı eğitimleri verildi. Dokuz takım halinde 24 öğrencinin yarıştığı maratonu Sismik Enerjiyi Elektriğe Dönüştürme fikriyle Hailstorm takımı kazandı.
Türkiye Vodafone Vakfı ve Vodafone Türkiye Sürdürülebilirlik Ekibi’nin Habitat Derneği ile birlikte hayata geçirdiği “Yeşil Gezegen” projesi kapsamında İklim Dostu Kentler temalı yeni bir fikir maratonu düzenlendi. Toplam dokuz takım halinde 24 öğrencinin yarıştığı maratonu Sismik Enerjiyi Elektriğe Dönüştürme fikriyle “Hailstrom” takımı kazanırken denizlerdeki plastik atıkları yok etmeye yönelik fikirleriyle “Fırtına Beyinler” takımı ikinci, metro hatlarına yönelik enerji dönüşümü projesiyle “Tornado” takımı üçüncü oldu. Ayrıca, “Kuşların Evi” takımı da okullardaki çeşitli atıkların geridönüşümünü hedefleyen projeleriyle jüri özel ödülüne layık görüldü. Dereceye giren takımların her biri 10 bin TL değerinde hediye çeki ile ödüllendirildi.
“Sorunlar İklim Krizi ile Daha da Derinleşebilir”
Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, “Yoksulluk, sağlıksız ve yetersiz beslenme, sağlık hizmetlerine erişimde yetersizlik gibi sorunlardan en çok etkilenen kesimlerin başında çocuklar geliyor. Bu durumun iklim krizi ile daha da derinleşmesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu tarafından 2021’de yayımlanan İklim Krizi Bir Çocuk Hakları Krizidir başlıklı rapora göre, dünyada 1 milyar çocuk fırtınalar, sıcak hava dalgaları, seller ve salgın hastalıklar gibi iklim krizine bağlı sonuçlara maruz kalıyor” dedi. Şahin, çevre sorunları hakkında çocuklara küçük yaşta farkındalık kazandırmanın önemini vurguladı.
“Gezegenimizin Yedeği Yok”
“İçinde bulunduğumuz gezegenin bir yedeğinin olmadığının farkındayız” diyen Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise şunları söyledi: “Biz insanların bu gezegende diğer tüm canlı ve cansız varlıklarla uyumlu şekilde yaşaması gerektiği bilincini yaygınlaştırmak bizler için fazlasıyla önemli. Sürdürülebilirlik konusunda toplumsal bilincin artırılması ve tüm kurumların sürdürülebilirliği öncelikli konuları arasına alması gerekliliği ortadadır.” Proje kapsamında çeşitli eğitimler ve yarışmalar düzenlendiğini anlatan Hazır, “Fikir maratonunda katılımcılarının iklim krizi özelinde kendi yerellerindeki sorunları tespit edebilecek yetkinliği kazanması ve bu sorunlara çözüm üretmelerinin desteklenmesi amaçlandı” dedi.
Yeşil Gezegen İklim Dostu Kentler Fikir Maratonu öncesi takımlara Tasarım Odaklı Düşünme, Etkili Sunum Teknikleri, Yeşil Gezegen Çevre Bilinci ve Afet Farkındalığı eğitimleri verildi. Aralarında beş Vodafone Türkiye çalışanının da bulunduğu toplam yedi mentör, proje fikri geliştirme aşamasında takımlara destek oldu. Takımların yaptığı çalışmalar; Esmiyor Yönetici Ortağı Naz Yaman, İklim Habercisi Görkem Gömeç, UNDP Özel Sektör Programları ve Stratejik İşbirlikleri Proje Yöneticisi Simay Kardeş, Gazeteci ve Yazar Ömür Kurt, Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Itır Erhart ve Vodafone Türkiye Kamu Politikaları ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Senem Görel’den oluşan jüri tarafından değerlendirildi.
Fikir Maratonlarında Çevresel Sorunlar Ele Alınıyor
Yeşil Gezegen projesi kapsamında Türkiye’nin farklı yerlerinden 7-14 yaş arası çocuklara iklim değişikliği, geridönüşüm, sürdürülebilirlik ve afet konularında online eğitimler veriliyor. Eğitimlerde Çevre Nedir?, Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği, Atıklar, Geri Dönüşüm ve Elektronik Atıklar, Afet Eğitimi gibi başlıklar işleniyor. Online eğitimlerin ardından Yarını Kodlayanlar eğitimi sunuluyor. Çocuklar, tüm eğitimleri bittikten sonra online platformda paylaşılan, sürdürülebilirlik ve afet konularında farkındalıklarının artmasını sağlayan Peki şimdi ne yapabilirim? içeriklerini izleyebiliyor. Proje kapsamında bugüne kadar 81 ilde 15 bin 225 çocuğa ulaşıldı. Projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım 5,6 TL’lik değer üretti.
Proje bünyesinde fikir maratonları da yapılıyor. Bu yarışmalarda öğrencilerden çevresel sorunlarla ilgili çözümler üretmeleri bekleniyor. Böylelikle, çocukların iklim krizi özelinde kendi yerellerindeki sorunları tespit edebilecek ve bu sorunlara çözüm üretebilecek yetkinliğe kavuşmaları hedefleniyor. Bugüne kadar online fikir maratonlarına 35 takım halinde 101 çocuk katıldı. Diğer yandan, atık yönetimi gibi konularda düzenlenen atölyelerle çocukların günlük tempo içinde daha sürdürülebilir bir yaşamın mümkün olabileceğini tecrübe etmeleri sağlanıyor. Bu atölyelerle ise 390 çocuğa ulaşıldı.