#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
taslak

COP27’nin Taslak Sonuç Metni Yayımlandı

COP27’nin taslak sonuç metni, Hindistan ve Avrupa Birliği’nin talep ettiği gibi, tüm fosil yakıtlarda aşamalı olarak azaltım çağrısı yapmadı. Ayrıca taslak metin, ada ülkeleri gibi iklim açısından en hassas ülkelerden gelen kayıp ve zarar için bir fon başlatmaya ilişkin ayrıntıları da içermiyor.

COP27 iklim zirvesindeki kapsayıcı anlaşmanın ne olabileceğine dair ilk taslak bugün erken saatlerde yayımlandı. Nihai sonuca hâlâ çok uzak olduğu belirtilen belge, geçen yılki Glasgow İklim Anlaşması’nın “karbon tutulumuna sahip olmayan (unabated) kömür enerjisinin kademeli olarak azaltılmasına yönelik önlemleri hızlandırma ve verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını kademeli olarak kaldırma ve rasyonelleştirme” hedefini tekrarlıyor.

Kayıp ve Zarar Fonuna İlişkin Ayrıntılar Henüz Yok

Metin, Hindistan ve Avrupa Birliği’nin talep ettiği gibi, tüm fosil yakıtlarda aşamalı olarak azaltım çağrısında bulunmadı. Taslak metin, ada ülkeleri gibi iklim açısından en hassas ülkelerden gelen kayıp ve zarar için bir fon başlatmaya ilişkin ayrıntıları içermiyor. Aksine, tarafların ilk kez “kayıp ve zarara yanıt veren finansman düzenlemeleriyle ilgili konuları” zirve gündemine dahil etme konusunda anlaşmaya varmalarını “memnuniyetle” karşılıyor.

Müzakerecilere tartışmalı konu üzerinde çalışmaya devam etmeleri için zaman vererek, ayrı bir fonun oluşturulup oluşturulmayacağına veya nasıl görüneceğine karar vermek adına bir zaman çizelgesi içermiyor.

Müzakereler için Bir Temel Sağlayacak

Belge, “Paris Anlaşması sıcaklık hedefine ulaşmak için, küresel ortalama sıcaklıktaki artışı sanayi öncesi seviyelere göre 2 derecede tutma ve sıcaklık artışını endüstri öncesi seviyelere göre 1,5  derece ile sınırlama çabalarının önemini” vurguluyor.

Metin, yaklaşık 200 ülkeden delegelerin nihai anlaşmaya dahil edilmek için başvurdukları taleplere dayanıyor. Önümüzdeki günlerde metni büyük ölçüde detaylandıracak ve yeniden işleyecek olan müzakereler için bir temel sağlayacak.

EkoIQ Editör