Dünyanın en büyük kirleticilerinden bazılarını temsil eden 2.456 fosil yakıt lobicisine, Birleşmiş Milletler iklim müzakerelerine katılmak üzere akreditasyon verildi. Böylelikle lobicilerin katılımı önceki yıla göre dört kat artış göstermiş oldu.
Büyük Kirleticileri Dışarı Atın (KBPO) koalisyonunun son analizi, iklim müzakerelerine erişim izni verilen fosil yakıt lobicilerinin sayısında endişe verici bir artış olduğunu gösterdi. Dünyanın en büyük kirleticilerinden bazılarını temsil eden 2.456 lobiciye, Birleşmiş Milletler (BM) iklim müzakerelerine katılmak üzere akreditasyon verildi. Buna göre fosil yakıt lobicilerinin katılımı önceki yıla göre dört kat arttı.
Öte yandan Küresel Güney ülkeleri ve sivil toplum kuruluşları, COP28’de yaşanan lobici akınına tepki gösterdi. Kirleticilerin müzakerelerden kovulmasına yönelik çağrı yapıldı.
Lobiciler Ticari Derneklerle İlişkili
Fosil yakıt lobicilerinin sayısı, iklim krizine karşı en savunmasız 10 ülkenin toplam delegelerinden daha fazla (1509). Yine aynı şekilde fosil yakıt lobicilerinin yerli halklarının temsilcilere göre yedi kat daha fazla giriş izni alması eşitsizliği gözler önüne seriyor (316).
Önemli sayıda lobicinin ticari derneklerle ilişkisi var. Cenevre merkezli Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği (IETA) bu gruba liderlik ediyor ve aralarında Shell, TotalEnergies ve Equinor’un da bulunduğu 116 temsilci getiriyor.
KBPO koalisyonu; BM iklim kurumunu ve hükümetlerini, DSÖ’nün tütün endüstrisi düzenlemesine benzer, iklim müzakerelerinin büyük kirleticilerin etkisinden korunmasını sağlayacak güçlü bir “sorumluluk çerçevesi” oluşturmaya çağırıyor.
“Büyük Kirleticilerin Zehirli Varlığı Bizi Çıkmaza Sokuyor”
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Start: Empowerment’dan Alexia Leclercq “Gerçekten Shell’in, Chevron’un ya da ExxonMobil’in bu görüşmeleri pasif bir şekilde gözlemlemeleri için lobiciler gönderdiğini mi düşünüyorsunuz? Havasını ve suyunu kirlettikleri toplulukların yararına iklim çözümleri mi geliştirecekler?” diye sordu.
Leclercq, “Büyük kirleticilerin zehirli varlığı bizi yıllardır çıkmaza soktu ve fosil yakıtları yerin altında tutmak için gereken yolları ilerlemekten alıkoydu. COP28’in iklim gerçekliğinin değil, iklimin inkarının sisiyle gölgelenmesinin nedeni onlar” dedi.