Kent

Cumhuriyetimizin 100. Yılında Afet ve Sürdürülebilir Kalkınma

afet

Önceliğimiz elbette canları kurtarmamız, yaraları sarmamız olacak. Bunun için her zaman olduğu gibi el ele veririz. Ama bir sonraki depremde yaşadıklarımız artık aynı olmamalı. Bunun çaresi nitelikli eğitime yani 4.SKA’ya yatırım yapmaktan geçiyor. 

YAZI: Doç. Dr. Ahu ERGEN, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ahu.ergen@vs.bau.edu.tr

Bugün 8 Şubat 2023. 10 ilimizi etkileyen çok büyük bir afetle karşı karşıyayız. Ne yazık ki binlerce vatandaşımız göçük altında, binlercesi yaralı. Dünyada benzeri az görülen bir yardımlaşma ve destekle yaralar sarılmaya çalışılıyor.

Bazı Soruları Kendimize Sormalıyız

2023 Cumhuriyetimizin 100. yılı. Geleceğimiz için, çocuklarımız için umutla girdik yeni yıla. Umut hiç tükenmez. Birlik duygusu hiç bitmez bu topraklarda. Ama… Bazı soruları kendimize sormalıyız. Örneğin, doğa olayları bazı ülkelerde afete dönüşmüyor. Onlar neyi farklı yapıyor? Kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılan binalar, yollar nasıl çöküyor? Nerelerde sıkıntı var? Bilim insanları yıllardır bu faya ve diğerlerine işaret ederken, yüz yıllardır fayların yeri belliyken, ülkemizin önceliği neden deprem olamıyor? Deprem ülkesiyiz ama deprem kültürümüz var mı? Kaçımız arama-kurtarma yapabiliyoruz? Kaçımız ilkyardımı biliyoruz?

Kalkınmak istiyorsak, özellikle sürdürülebilir kalkınma istiyorsak, en başta eğitime odaklanmalıyız. Çünkü kalkınmaya dair tüm çözümler nitelikli eğitimle doğrudan ilişkili. Nitelikli eğitim sürdürülebilir kalkınmanın en önemli itici gücü.

Çare 4. SKA’ya Yatırım Yapmaktan Geçiyor

Son yıllarda müfredatta, şirketlerin eğitimlerinde, devlet gündeminde, kısacası pek çok yerde karşımıza çıkan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı (SKA) aslında insan, gezegen ve refah odağında sürdürülebilir şekilde kalkınmanın yollarını gösteren bir pusula. SKA’ya ulaşmada, bu son afetin etkisiyle zorlanmaya başlayabiliriz.

Önceliğimiz elbette canları kurtarmamız, yaraları sarmamız olacak. Bunun için her zaman olduğu gibi el ele veririz. Ama bir sonraki depremde yaşadıklarımız artık aynı olmamalı. Bunun çaresi nitelikli eğitime yani 4. SKA’ya yatırım yapmaktan geçiyor. “Nasıl bir eğitim?” derseniz, etik olmayan davranışları (çalma-liyakatsizlik-dolandırma-rüşvet gibi) azaltacak değerler eğitiminin tüm ilköğretim, lise, üniversite boyunca devam etmesi. Bir diğeri yine öğrenim hayatı boyunca ve yaşam boyu eğitim çerçevesinde alınacak afet bilinci eğitimleri ile tüm vatandaşları hazırlıklı kılabilmek olacaktır. Yine sürdürülebilirlik okuryazarlığı eğitimleri ilköğretim, lise, üniversite ve iş yaşamında her seviyede hayati önem taşıyor. Çevre, ekonomi, toplum bağlamında düşünebilen, sistem düşüncesine sahip bireyler yetiştirmek için sürdürülebilirlik okuryazarlığı eğitimlerine ihtiyaç var. Cumhuriyetin 100. yılında, bu büyük afete rağmen ülkemizi toplumsal, ekonomik ve çevresel bakımdan ileriye taşımak için sürdürülebilir bir kalkınmayı yakalayabilmek için eğitimi öncelikli mesele haline getirmeliyiz.

Hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum.

About Post Author