İBSG’yi salt bir ödül programı olarak görmüyoruz. Birbirlerinin deneyimlerinden öğrenen, diyaloglar kuran, birlikte iş geliştirebilen, toplumsal sorunlara ortak çözümler üretebilen sosyal girişimcilerden, birlikte çeşitlilikten beslenen etki odaklı bir topluluk olmayı amaçlıyoruz.
Yazı: Rana BİRDEN, Kale Grubu Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı [email protected]
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan Küresel Riskler Raporu 2023, ekonomik sistemler ile dünyanın sorunlu doğal ekosistemleri arasındaki bağlantıyı ortaya koyarken olası zorluklar hakkında herkese bu yıl bir kez daha hatırlatma yaptı. Dünyanın karşı karşıya kalabileceği bir sonraki krize toplu olarak hazırlanmak ve bunu yaparken daha istikrarlı, dirençli bir dünyaya giden yolu şekillendirmek için bir eylem çağrısında bulundu.
Bu mesajı alan iş dünyası, işlerini daha iyi iş pratikleriyle yerine getirme, kârlılığı dağıtma, kaçırdığı dünya meselelerini görme, uyum sağlama ve çözümünde radikal bir dönüşüm yaratma kararının eşiğinde. Gerçek değişim getirecek iş modellerine ve kalıcı sosyal fayda yaratmaya odaklanmak gerektiği artık daha anlaşılır hale geliyor.
Bu noktada sosyal girişimler çok önemli bir bağlantı noktası. Dünyayla paralel olarak Türkiye’de de sosyal girişimlerin ivme kazandığı bir dönemdeyiz. Ülkemizde de sosyal girişimciliğin alternatif bir “iş modeli” olarak kabul edilmesiyle özellikle gençlerin bu alana ilgisi belirgin bir şekilde arttı ve örnek projeler çoğalmaya başladı. Bu durum geleceğe yönelik umutlarımızı yeşertse de etkili bir sosyal girişim ekosisteminin gelişmesini sağlamak için iş dünyasının elini taşın altına koyması oldukça önemli.
Kale Grubu’ndan Önemli Bir Adım
Dönüştürücü girişimlere hız veren, etki alanı pozitif işlere yatırım yapan Kale Grubu, bu doğrultuda çok önemli bir adım attı ve 2017 yılında hayata geçirdiği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı (İBSG) ile bu alanı açan ilk kurumlardan biri oldu. Kurucumuz merhum İbrahim Bodur’un da işaret ettiği üzere, yeni nesil sosyal girişimcilerin çıkmasını teşvik etmeyi, fırsat verildiği takdirde kendi alanlarında çığır açabilecek potansiyele sahip sosyal girişimcileri desteklemeyi, gelecek için bugünden yapılan bir yatırım olarak görüyoruz.
Özel sektör ve sosyal girişimcilik ekosisteminin birlikteliği, hatta toplulukların iç içe geçmesiyle 21. Yüzyılın ihtiyaçlarına ve krizlerine çok daha uygun hızlı ve sahici çözümler üretebileceğimize inanıyoruz. İki tarafın beraberinde getirdiği güçlü kaslar, amaçlar ve eylemler, karşı karşıya olduğumuz kompleks krizleri çözmek için oldukça kritik. Çünkü daha iyi bir dünya yaratma yolculuğu, kesinlikle yalnız yürünebilecek bir yol değil!
Etki Odaklı Topluluk Olma Amacı
Bugün mikro ve makro ölçekte bağ kuran, birlikte hareket eden, etki odaklı topluluklar olmadan krizlere çözüm üretmenin, sürdürülebilirlikten konuşmanın mümkün olamayacağını görüyoruz. Birçok model ve iş yapış biçimi, topluluk odaklı gelişmeye başladı bile…
Sosyal girişim ekosistemini desteklemek için başlattığımız İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı da bu noktaya evriliyor. Çünkü biz İBSG’yi salt bir ödül programı olarak görmüyoruz. Birbirlerinin deneyimlerinden öğrenen, diyaloglar kuran, birlikte iş geliştirebilen, toplumsal sorunlara ortak çözümler üretebilen sosyal girişimcilerden, birlikte çeşitliliktenbeslenen etki odaklı bir topluluk olmayı amaçlıyoruz. Nitekim geçen yıl yaptırdığımız etki analizine katkı veren paydaşların, “Daha güçlü bir topluluk süreci yönetiminin, ekosistemin çehresini değiştireceği yönünde” görüş bildirmeleri de yolumuza ışık tuttu. Bu nedenle İBSG’nin zaten çok kuvvetli olan etkisinin, önümüzdeki beş yılda “topluluk yönetimini” de devreye alarak katlanarak artması için paydaşlarımızla, program ortaklarımızla işbirliği içinde çalışacağız.
Tüm bunların yanı sıra bu yol arkadaşlığının bizim için ayrı bir değeri daha var. Sosyal girişimciler bizden öğrendikleri gibi biz de onlardan besleniyoruz. Yeni şeyleri birlikte keşfediyor, onların farklı deneyimlerinden yararlanıyoruz.
Önümüzdeki sayılardan itibaren her biri birbirinden değerli ve önemli işler başaran sosyal girişimci paydaşlarımızı ekoIQ okurlarıyla tanıştıracağız. Kendi hikayelerini ve iş modellerini anlatarak yarattıkları etkiyi paylaşacaklar. Hep birlikte hem mevcut sosyal girişimcilerin hem de sosyal girişimci adaylarının yollarını aydınlatacağız.